5 rad: Jak rozpoznat špatné víno? | Recepty.Blesk.cz

5 rad: Jak rozpoznat špatné víno?

Rozpoznat vadné víno od dobrého není tak složité, jak se na první pohled zdá.
Foto: SHUTTERSTOCK.COM
19.10.2010 / 16:22

Každý jsme se v této situaci již několikrát ocitli. Chceme udělat dobrý dojem na rodinu svého protějšku nebo známé, o kterých jste slyšeli, že se víně vyznají. Koupíme proto to nejdražší víno, co supermarket nebo vinařsví nabízejí. Po otevření a ochutnání se nám však něco na víně nezdá ale protože vínu zdaleka nerozumíme jako návštěva, nevíme, zda se nám to jen nezdá. Jak tedy skutečně poznat, že víno je vadné? Máme pro vás zaručených 5 rad, podle kterých jeho vadu rozpoznáte.

1. Víno zapáchá

Víno se po stočení do láhví a přepravě stále mění, dokonce ještě i na polici v prodejně se stále vyvíjí. Víno, které opustilo výrobce v bezvadném stavu, se někdy může cestou do sklenice zkazit. Zkažené víno poznáte většinou už po jeho otevření.. Voní po zatuchlině, hořce a hrubě. Jeho zápach připomíná vlhké, zatuchlé ponožky. Většinou se tohle pozná ihned po otevření vína, ale i tak pro ujištění vždy víno nechte chvíli po otevření "dýchat" před nalitím do příslušných sklenic. I tak se právě může rozvinout zápach místo vůně a vy se tak uchráníte ochutnávání.

2. Špatná chuť

V tomto případě není nic moc, co bychom k tomuto bodu mohli dodat. Špatnou chuť vína pozná téměř každý. Ale je třeba takové víno nedopíjet do konce a hned reklamovat tam, kde jste jej zakoupili. Pokud jste v restauraci, nestyď te se u obsluhy ihned špatné víno ohlásit.

Vady vína se ale dají v restauracích záludně schovat. A je to ve skutečnosti mnohem snadnější, než si myslíte. Stačí víno pořádně podchladit. Jestli vám v podniku naservírují až podezřele vychlazenou sklenici na víno, určitě si stojí za to počkat, až víno trochu nabyde pokojové teploty, a teprve pak se vyplatí  ochutnávat. Chuť vína se uvolní a vy pak popřípadě můžete odhalit jeho skryté vady.

3. Je víno zkažené korkem

Jedním z nejčastějších problémů je kontaminace vína chemikálií, způsobená především vzniku tzv. houbovatěním zátky. Někteří lidé odhadují, že až jedna láhev z deseti je nakažená korkem zátky, ale míra nakažení kolísá. Dobrý korek by měl dobře vypadat a měl by být těsný a hutný, zatímco nekvalitní korek bude plný prasklin a dokonce i otvorů. Klíčovou vlastností korkem zkaženého vína je, že se jeho chuť a vůně při styku se vzduchem značně zhorší. Nejste-li si napoprvé jistí, vínem nejprve ve sklenici několik minut kružte, potom se již nemůžete zmýlit.

4. Víno je oxidované

Pokud byl umožněn přístup příliš velkému množstí vzduchu do láhve, jeho kontakt s vínem způsobí mdlou a vyčerpanou chuť a ztrátu ovocnosti. Extrémní oxidace zaviní, že víno bude chutnat jako ořechové Sherry nebo dokonce jako ocet a jeho barva se změní. Aby výrobci oxidaci zamezili, přidávajído vína jako oxidaci oxid siřičitý. U výrobců se můžete inspirovat i vy. Nikdy po otevření vína, pokud ho nemáte určené k okamžité konzumaci, nenechávejte lahev otevřenou. Buď jej ucpěte znovu korkem a nebo využijte některé vinné uzávěry, které se dají dnes už běžně sehnat (např. Presto,Tescoma).

5. Příliš levná vína

Skutečně není důležité si vnutit myšlenku, že čím dražší víno si pořídíme, tím spíš si na něm pochutnáme, ani že z čím větší dálky víno je dovezené, tím spíš bude delikátní. Opak je samozřejmě pravdou, ale je třeba si dávat pozor, za jakou cenu a kde si chceme vína zakoupit. Pokud jdete na návštěvu, cena jedné láhve vína by se měla pohybovat přibližně od 100 do 200 Kč. Samozřejmě je mnohem lepší vybírat víno přímo ve vinařství, ale vzhledem k tomu, že málokomu se poštěstí vedle vinaře bydlet, je ideální nakoupit ve vinotéce. V současé době i supermarkety nabízí mnohem pestřejší nabídku než dříve. Jen vám narozdíl od vinotéky nikdo neporadí s výběrem.

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz