Jak udělat domácí sirup z rybízu, jahod a dalšího ovoce | Recepty.Blesk.cz

Jak udělat domácí sirup z rybízu, jahod a dalšího ovoce

  • Foto: iStock
    23srpna   2017  /  06:00

    Sezonní ovoce je ideální k tomu, abychom z něj připravili kromě džemů a marmelád taky domácí sirup! Tomu doma udělanému se totiž nic nevyrovná. Ovocnou vzpruhu si tak můžete užít kdykoli v roce a navíc není vůbec těžké ho vyrobit!

  • Svařit a scedit ovoce


    Použijte co nejmenší množství vody, aby byl sirup skutečně co nejsilnější. Měkké ovoce jako jahody vyžadují jen tenkou vrstvu, ale u ovoce se silnou slupkou, například u rybízu, počítejte 150 ml vody na každých 450 gramů ovoce. Svařené ovoce přeceďte a jemně zatlačte na dužinu.

     

    Velká úroda rajčat? Udělejte z nich domácí kečup, omáčku nebo je usušte!

    Velká úroda rajčat? Udělejte z nich domácí kečup, omáčku nebo je usušte!

    Léto je v plném proudu a před očima nám všude kolem dozrávají rajčata. Ta naše česká jsou chuťově samozřejmě nejlepší, takže by bylo škoda nevyužít…celý článek

  • Oslaďte šťávu


     

    Odměřte si množství scezené šťávy a vypočítejte si potřebnou dávku cukru: Na 500 ml šťávy 350 gramů cukru. Používejte raději bílý rafinovaný cukr, ten nepřebije chuť ovoce. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, pak přidejte jednu lžičku kyseliny citronové nebo askorbové, která brání pronikání bakterií do sirupu a také zabrání blednutí.

  • Přelijte do lahví


     

    Až se cukr rozpustí, tekutinu pomocí trychtýře okamžitě přelijte do teplých sterilizovaných láhví nebo ji nalijte do dóziček a zamrazte. Pod okrajem dózy nechte asi 2,5 cm místa, protože směs mražením nabude. Domácí sirup můžete rozředit perlivou nebo neperlivou vodou, čímž získáte osvěžující nápoj, ale dá se použít i do mléčných koktejlů, zmrzliny nebo smoothies.

     

    Rybízové pokušení: Upečte z něj koláče, bublaninu, vyrobte domácí rosol! Nikdo neodolá!

    Rybízové pokušení: Upečte z něj koláče, bublaninu, vyrobte domácí rosol! Nikdo neodolá!

    Rybíz je všude kolem, tak toho využijte a rychle z něj upečte nějaký dobrý moučník k nedělnímu obědu. Některé recepty jsou tak snadné, že je zvládnete…celý článek

     

  • Recept na černorybízový sirup


     

    Budete potřebovat: 450 g černého rybízu, 225 g cukru, kůru a šťávu z 1 citronu. Dále budete potřebovat velký hrnec, trychtýř s dlouhou hubicí a sterilizovanou láhev.

    Postup: Svařte černý rybíz na mírném ohni s cukrem a 250 ml vody. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Na mírném ohni vařte dalších 5 – 8 minut, dokud ovoce nepustí šťávu. Abyste získali co nejvíc šťávy, rybíz během vaření zlehka rozmačkávejte zadní stranou vařečky. Odstavte z ohně a vmíchejte citronovou šťávu. Pak směs přes trychtýř přeceďte do láhve. Ideální je přecedit směs přes mušelín – ten zachytí slupky a zajistí, aby byl sirup čirý. Láhev uzavřete, nechte vychladnout, označte a uchovávejte v lednici. Tam vydrží 6 – 8 týdnů.

    Recept na skvělý levandulový sirup naleznete ZDE >>>

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Božské palačinky: Nadýchané sladké pokušení, kterému neodoláte!

Máte strach, že se vám nepovedou, takže je raději neděláte? Chyba! Dají se naučit a pak už je můžete svým blízkým připravovat, kdykoli vás napadne, třeba jako rychlou večeři, zákusek po lehkém obědě nebo je můžete sníst druhý

Nejlepší dýňové recepty: Polévka, kari, hranolky i koláče!

Nezapomněli jste, že právě teď je sezona dýní? Pokud znáte jen tu oranžovou, pak věřte, že jich je mnohem víc – máslová, špagetová nebo žaludová. Využít se dají všechny, každopádně dýňové pokrmy patří k podzimu. Tyhle znáte?

Už máte remosku? Tohle všechno v ní můžete připravit!

Remoska je český fenomén a není divu. Rychle a zdravě v ní uvaříte předkrm, hlavní jídlo, a dokonce i upečete dezert. Hlavní výhoda oproti troubě? Stačí vám trošku místa a elektrická zásuvka, takže je ideální do menších kuchyní

Podzimní jablečné koláče: Tažený závin s drobenkou nebo bublanina s jablky!

Podzim by snad nebyl podzimem, kdyby v něm nebyla jablka! Červená, žlutá nebo zelená, všechna voní krásně po podzimu. Jsou zdravá, šťavnatá a perfektně se hodí pro sladkou kuchyni. Zkuste tyhle recepty a neděle bude dokonalá!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Jan Tříska (80) v kritickém stavu: Co mu…

Záhadný pád či skok herce Jana Třísky (80) z Karlova mostu šokuje i jeho kolegy! Oblíbenému kamarádovi,…

celý článek »

Svět

V deseti supermarketech se objevil kokain.…

Minimálně v deseti bavorských supermarketech čekalo pracovníky překvapení při vybalování banánů.…

celý článek »

Praha - Zprávy

Cizinec vjel s autobusem na Karlův most!…

Byl snad slepý? Řidič-cizinec se v neděli odpoledne rozhodl nerespektovat zákazy a se svým autobusem…

celý článek »

Cyklistika

Senzační Sagan je potřetí v řadě mistrem…

Mistrem světa v norském Bergenu se stal potřetí za sebou Slovák Peter Sagan. Vyhrát třikrát v řadě…

celý článek »