Jak čistit kuchyňská prkénka a hrnce, aby dlouho vydržely | Recepty.Blesk.cz

Jak čistit kuchyňská prkénka a hrnce, aby dlouho vydržely

  • Foto: iStock
    9srpna   2017  /  06:00

    Pokud jste v kuchyni jako doma, pak určitě víte, že udržet ji v dobrém stavu bývá někdy nadlidský úkol. Ovšem už naše babičky věděly, jak na to, aby nádobí a celá kuchyně zůstaly co nejdéle v co nejlepší kondici. Tyhle triky znáte?

  • Dřevěné mísy a dřevěná prkénka


     

    Používají se zejména na saláty a udržují se tak, že po umytí je musíte pořádně osušit, a to zevnitř i zevně. Ideálně je pak vytřete voskovaným papírem. Pokud jde o prkénka, ta dřevěná jsou klasikou, kterou používá snad každá hospodyňka. Nejvhodnější jsou prkénka dubová nebo z olivovníku. Hodí se nejen na krájení, ale i servírování sýrů nebo pečiva. Pozor, nikdy je nedávejte do myčky! Můžete je umýt vodou a saponátem, ale pak je otřete vlhkým hadříkem namočeným v soli nebo je můžete umýt v neředěné citronové šťávě. Citron zbaví prkénko pachů z cibule, česneku i masa nebo ryby.

     

    Velká úroda rajčat? Udělejte z nich domácí kečup, omáčku nebo je usušte!

    Velká úroda rajčat? Udělejte z nich domácí kečup, omáčku nebo je usušte!

    Léto je v plném proudu a před očima nám všude kolem dozrávají rajčata. Ta naše česká jsou chuťově samozřejmě nejlepší, takže by bylo škoda nevyužít…celý článek

  • Cínové a hliníkové nádobí


     

    Nejlépe ho vyčistíte zelenými nebo kapustovými listy. Použít lze také vodou zvlhčený popel ze dřeva. Hliníkové nádoby nikdy nemyjte ve vodě se sodou! Nové nádobí z hliníku nejprve vyvařte mlékem nebo mastnou polévkou. Při prvním použití v něm nikdy nevařte vodu. Pokud hliníkové nádobí zčerná, dejte ho do velkého hrnce s vodou, přidejte zbytky citronů a dlouho vyvařujte.

  • Teflonové nebo silikonové nádobí


     

    Mají-li uvnitř vrstvu laku, chraňte je před poškozením tak, že v nich pokrmy budete míchat pouze dřevěnou měchačkou nebo lžící z umělé hmoty. Skvrny odstraníte tak, že 1 šálek vody se 2 lžícemi sody a ½ šálku octa vaříte 10 minut. Pak roztok nalijte na poškozená místa a nechte vychladnout. Před dalším použitím nádobu vytřete rostlinným tukem. Na teflon a silikon nikdy nepoužívejte drátěnku, a to ani z umělé hmoty! Vždy jen houbičku nebo hadřík.

     

    Zbylo vám staré pečivo? 7 nejlepších tipů, jak ho zpracovat!

    Zbylo vám staré pečivo? 7 nejlepších tipů, jak ho zpracovat!

    Ročně spotřebujeme spoustu kilogramů jídla a taky ho bohužel spoustu vyhodíme. Zvláště na pečivo jsme mistři. Jen málokdy koupíme opravdu tolik, kolik…celý článek

  • Ohnivzdorné nádobí


     

    Je pěkné, uvařené jídlo v něm vypadá hezky a ohnivzdorné sklo je výborný materiál, který hodně vydrží. Pomaleji se ale zahřívá, takže s ním musíte opatrně zacházet, abyste je nějakým úderem nerozbili. Velmi vhodné jsou malé misky nebo lastury ze skla, ve kterých se dají zapékat jídla v jednotlivých porcích.

  • Měchačky, vařečky a jiné dřevěné pomůcky


     

    Myjte je vždy v horké vodě, nedávejte je do myčky na nádobí. Lze na ně použít i písek, který odstraní skvrny. Nikdy na ně nepoužívejte saponát nebo mýdlový roztok! Jakmile dřevěné příbory nebo pomůcky umyjete, musíte je nechat dobře vyschnout na vzduchu.

     

    6 tipů na to, jak co nejlépe zpracovat houby!

    6 tipů na to, jak co nejlépe zpracovat houby!

    Houbová sezona začíná! Možná nerostou úplně všude, ale jsou místa, odkud si přinesete plné košíky. Pokud se taky chystáte do lesa, určitě vám přijdou…celý článek

  • Nádobí s připečeným nebo připáleným dnem


     

    Komu se to nestalo, že? Připálené nebo připečené zbytky jídla neseškrabujte ostrými předměty – jako nožem a podobně. Postupujte tímto způsobem: do nádoby natočte vodu, přidejte trochu saponátu nebo prášku na nádobí a nechte přejít varem. Nechte chvíli stát, pak už byste připáleniny měli snadno odstranit klasickou houbičkou. Znečištěná místa posypte solí a tu nechte 2 hodiny působit. Pak je umyjte.

  • Plechy na pečení


     

    Hned po dopečení je zbavte všech připečených částí a ještě horké je vyčistěte solí. Dobře je pak vytřete do sucha. Máte-li železné plechy, tak na ty by mělo přijít co nejméně vody.

     

    7 tipů, jak vylepšit základní třené těsto na bábovky nebo bublaniny

    7 tipů, jak vylepšit základní třené těsto na bábovky nebo bublaniny

    Třené těsto je velmi jednoduché a nepotřebujete k tomu moc času ani zkušeností. Můžete z něj upéct dorty, bábovky nebo letní bublaniny a další podobné…celý článek

  • Struhadla a cedníky


     

    Zachytily se v dírkách a otvorech potraviny? Ihned po použití je otřete a namočte do vlažné vody se saponátem. Odmočené pak dobře vydrhněte po obou stranách silonovým kartáčkem na delší rukojeti, abyste se zbavili všech zbytků. Pak je nechte vyschnout. Už je neutírejte, jejich hroty by roztrhaly utěrku.

     


    Víte, jak správně dávat nádobí do myčky? Podívejte se na naše VIDEO:

    480p 360p 240p
    Jak správně dávat nádobí do myčky? • 

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Borůvkové dezerty: Nejlepší koláče, muffiny nebo lívance se zakysanou smetanou!

Borůvková sezóna vrcholí, tak toho využijte. Kupujte ideálně české borůvky z lesa, které jsou drobnější a taky chuťově výraznější než obří kanadské. I ty ale můžete při pečení využít. Vyzkoušejte tyhle recepty!

Nejlepší kuřecí křidýlka na gril i do trouby! S medem nebo chilli!

Rozpalte grily nebo trouby a šup tam s křidélky! Kuřecí křídla jsou ideální právě pro letní grilování. Jsou hned hotová, a když je předtím naložíte do nějaké marinády, získáte fantastický oběd nebo večeři! A nemáte-li gril,

9 tipů, jak skladovat potraviny! Víte, kam patří česnek, vejce nebo brambory?

Přemýšleli jste někdy nad tím, zda všechny přinesené potraviny, které jste koupili, ukládáte na správná místa? Možná je jen bezmyšlenkovitě dáváte tam, kam jste byli zvyklí desetiletí, ovšem je to skutečně to nejvhodnější

Nejlepší houbové recepty: Kulajda, omáčka nebo smažené bedly!

Když víte, kam za nimi vyrazit, pak jich určitě přinesete dost na to, abyste z nich vykouzlili nějaký z následujících božských receptů. Hříbky, lišky nebo bedly – všechny chutnají fantasticky. Houby můžete vařit, smažit,

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Výbušný elegán Jiří Kodet, hvězda Pelíšků:…

Nejvíc Jiřího Kodeta (†67) proslavila role cholerického otce ve filmu Pelíšky. Scéna, kdy se hádá…

celý článek »

Krimi

Zápasník MMA zabil kulturistu (†32) během…

Je o hlavu menší, ale stejně šel do drsné bitky s obrem. Zápasník MMA Anar Ziranov se rozhodl, že…

celý článek »

České celebrity

Finalistky České Miss se fotily v plavkách!…

Česká Miss o sobě po dlouhé době dala vědět. Dvanáctka finalistek nafotila nové snímky v plavkách.…

celý článek »

Ročník 2017/18

Brance Plzně předcházel Bakošův faul! Spartě…

Komise rozhodčích FAČR musela po 4. kole HET ligy pitvat hned několik sporných momentů. Nejvíce emocí…

celý článek »