Jak čistit kuchyňská prkénka a hrnce, aby dlouho vydržely | Recepty.Blesk.cz

Jak čistit kuchyňská prkénka a hrnce, aby dlouho vydržely

  • Foto: iStock
    9srpna   2017  /  06:00

    Pokud jste v kuchyni jako doma, pak určitě víte, že udržet ji v dobrém stavu bývá někdy nadlidský úkol. Ovšem už naše babičky věděly, jak na to, aby nádobí a celá kuchyně zůstaly co nejdéle v co nejlepší kondici. Tyhle triky znáte?

  • Dřevěné mísy a dřevěná prkénka


     

    Používají se zejména na saláty a udržují se tak, že po umytí je musíte pořádně osušit, a to zevnitř i zevně. Ideálně je pak vytřete voskovaným papírem. Pokud jde o prkénka, ta dřevěná jsou klasikou, kterou používá snad každá hospodyňka. Nejvhodnější jsou prkénka dubová nebo z olivovníku. Hodí se nejen na krájení, ale i servírování sýrů nebo pečiva. Pozor, nikdy je nedávejte do myčky! Můžete je umýt vodou a saponátem, ale pak je otřete vlhkým hadříkem namočeným v soli nebo je můžete umýt v neředěné citronové šťávě. Citron zbaví prkénko pachů z cibule, česneku i masa nebo ryby.

     

    Velká úroda rajčat? Udělejte z nich domácí kečup, omáčku nebo je usušte!

    Velká úroda rajčat? Udělejte z nich domácí kečup, omáčku nebo je usušte!

    Léto je v plném proudu a před očima nám všude kolem dozrávají rajčata. Ta naše česká jsou chuťově samozřejmě nejlepší, takže by bylo škoda nevyužít…celý článek

  • Cínové a hliníkové nádobí


     

    Nejlépe ho vyčistíte zelenými nebo kapustovými listy. Použít lze také vodou zvlhčený popel ze dřeva. Hliníkové nádoby nikdy nemyjte ve vodě se sodou! Nové nádobí z hliníku nejprve vyvařte mlékem nebo mastnou polévkou. Při prvním použití v něm nikdy nevařte vodu. Pokud hliníkové nádobí zčerná, dejte ho do velkého hrnce s vodou, přidejte zbytky citronů a dlouho vyvařujte.

  • Teflonové nebo silikonové nádobí


     

    Mají-li uvnitř vrstvu laku, chraňte je před poškozením tak, že v nich pokrmy budete míchat pouze dřevěnou měchačkou nebo lžící z umělé hmoty. Skvrny odstraníte tak, že 1 šálek vody se 2 lžícemi sody a ½ šálku octa vaříte 10 minut. Pak roztok nalijte na poškozená místa a nechte vychladnout. Před dalším použitím nádobu vytřete rostlinným tukem. Na teflon a silikon nikdy nepoužívejte drátěnku, a to ani z umělé hmoty! Vždy jen houbičku nebo hadřík.

     

    Zbylo vám staré pečivo? 7 nejlepších tipů, jak ho zpracovat!

    Zbylo vám staré pečivo? 7 nejlepších tipů, jak ho zpracovat!

    Ročně spotřebujeme spoustu kilogramů jídla a taky ho bohužel spoustu vyhodíme. Zvláště na pečivo jsme mistři. Jen málokdy koupíme opravdu tolik, kolik…celý článek

  • Ohnivzdorné nádobí


     

    Je pěkné, uvařené jídlo v něm vypadá hezky a ohnivzdorné sklo je výborný materiál, který hodně vydrží. Pomaleji se ale zahřívá, takže s ním musíte opatrně zacházet, abyste je nějakým úderem nerozbili. Velmi vhodné jsou malé misky nebo lastury ze skla, ve kterých se dají zapékat jídla v jednotlivých porcích.

  • Měchačky, vařečky a jiné dřevěné pomůcky


     

    Myjte je vždy v horké vodě, nedávejte je do myčky na nádobí. Lze na ně použít i písek, který odstraní skvrny. Nikdy na ně nepoužívejte saponát nebo mýdlový roztok! Jakmile dřevěné příbory nebo pomůcky umyjete, musíte je nechat dobře vyschnout na vzduchu.

     

    6 tipů na to, jak co nejlépe zpracovat houby!

    6 tipů na to, jak co nejlépe zpracovat houby!

    Houbová sezona začíná! Možná nerostou úplně všude, ale jsou místa, odkud si přinesete plné košíky. Pokud se taky chystáte do lesa, určitě vám přijdou…celý článek

  • Nádobí s připečeným nebo připáleným dnem


     

    Komu se to nestalo, že? Připálené nebo připečené zbytky jídla neseškrabujte ostrými předměty – jako nožem a podobně. Postupujte tímto způsobem: do nádoby natočte vodu, přidejte trochu saponátu nebo prášku na nádobí a nechte přejít varem. Nechte chvíli stát, pak už byste připáleniny měli snadno odstranit klasickou houbičkou. Znečištěná místa posypte solí a tu nechte 2 hodiny působit. Pak je umyjte.

  • Plechy na pečení


     

    Hned po dopečení je zbavte všech připečených částí a ještě horké je vyčistěte solí. Dobře je pak vytřete do sucha. Máte-li železné plechy, tak na ty by mělo přijít co nejméně vody.

     

    7 tipů, jak vylepšit základní třené těsto na bábovky nebo bublaniny

    7 tipů, jak vylepšit základní třené těsto na bábovky nebo bublaniny

    Třené těsto je velmi jednoduché a nepotřebujete k tomu moc času ani zkušeností. Můžete z něj upéct dorty, bábovky nebo letní bublaniny a další podobné…celý článek

  • Struhadla a cedníky


     

    Zachytily se v dírkách a otvorech potraviny? Ihned po použití je otřete a namočte do vlažné vody se saponátem. Odmočené pak dobře vydrhněte po obou stranách silonovým kartáčkem na delší rukojeti, abyste se zbavili všech zbytků. Pak je nechte vyschnout. Už je neutírejte, jejich hroty by roztrhaly utěrku.

     


    Víte, jak správně dávat nádobí do myčky? Podívejte se na naše VIDEO:

    480p 360p 240p
    Jak správně dávat nádobí do myčky? • 

/
Autor: aši

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa: Báječná sekaná z jednoho pekáče

Mleté hovězí nebo vepřové maso je univerzální jako máloco jiného. Navíc si s ním poradí jak začátečníci, tak ostřílení kuchaři. A je jedno, zda se budete inspirovat českou klasikou nebo se pustíte do světových specialit.

Podzimní polévky, které vás zahřejí! Gulášová, z hlívy ústřičné nebo fazolová!

Podzim je doba, kdy se potřebujeme pořádně zahřát, a to pěkně zevnitř. Nejlepší způsob je uvařit si nějakou zahřívající polévku! Nejenže krásně zahřejí, ale jsou taky syté, takže nahradí klidně i druhý chod. Dopřejte si

Jak správně připravit jíšku? Rychlý a snadný recept na domácí zásmažku!

Ať už jsou to polévky, omáčky nebo šťávy k masu, tam všude má jíška své místo. A jestli někdo tvrdí, že to jde i bez ní, nemá pravdu. Dobře zahuštěná omáčka totiž dobře přilne k masu, ale vodová se vsákne do knedlíků a jídlo

Mleté maso na deset způsobů: Karbanátky, sekaná nebo musaka!

Mleté maso je vděčné, dá se z něj vyčarovat neuvěřitelné množství nejrůznějších pokrmů! Ať už je to sekaná, karbanátky, masové kuličky nebo zapečené brambory či rizoto, nikdy neuděláte chybu. Mleté maso je prostě nej, zvláště

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Domácí ekonomka

Jak ušetřit na Vánoce? Tipy, jak přežít…

Vánoce jsou ještě poměrně daleko. Abychom však tyto svátky v pohodě ustáli, respektive aniž bychom…

celý článek »

České celebrity

Ďábelská jízda Koptíka očima čarodějnic:…

Řeč se mluví, city vaří, voda teče… A dvě čarodějky, pro které jsou lidské karamboly a bloudění denním…

celý článek »

Volby 2017

Svěrák, Kubišová či Pilarová: Další celebrity…

Doby, kdy volby zakončovaly velké koncerty Lucie Bílé na Staroměstském náměstí v Praze, jsou dávno…

celý článek »

Krimi

Katku (†23) s Romanem (†23) našli mrtvé…

Slovenští policisté řeší záhadné úmrtí mladého páru. Katarínu (†23) s jejím přítelem Romanem (†23)…

celý článek »