- Foto: iStock23. srpna 2017 / 06:00
Sezonní ovoce je ideální k tomu, abychom z něj připravili kromě džemů a marmelád taky domácí sirup! Tomu doma udělanému se totiž nic nevyrovná. Ovocnou vzpruhu si tak můžete užít kdykoli v roce a navíc není vůbec těžké ho vyrobit!
Svařit a scedit ovoce
Použijte co nejmenší množství vody, aby byl sirup skutečně co nejsilnější. Měkké ovoce jako jahody vyžadují jen tenkou vrstvu, ale u ovoce se silnou slupkou, například u rybízu, počítejte 150 ml vody na každých 450 gramů ovoce. Svařené ovoce přeceďte a jemně zatlačte na dužinu.
Velká úroda rajčat? Udělejte z nich domácí kečup, omáčku nebo je usušte!
Léto je v plném proudu a před očima nám všude kolem dozrávají rajčata. Ta naše česká jsou chuťově samozřejmě nejlepší, takže by bylo škoda nevyužít…celý článek
Oslaďte šťávu
Odměřte si množství scezené šťávy a vypočítejte si potřebnou dávku cukru: Na 500 ml šťávy 350 gramů cukru. Používejte raději bílý rafinovaný cukr, ten nepřebije chuť ovoce. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí, pak přidejte jednu lžičku kyseliny citronové nebo askorbové, která brání pronikání bakterií do sirupu a také zabrání blednutí.
Přelijte do lahví
Až se cukr rozpustí, tekutinu pomocí trychtýře okamžitě přelijte do teplých sterilizovaných láhví nebo ji nalijte do dóziček a zamrazte. Pod okrajem dózy nechte asi 2,5 cm místa, protože směs mražením nabude. Domácí sirup můžete rozředit perlivou nebo neperlivou vodou, čímž získáte osvěžující nápoj, ale dá se použít i do mléčných koktejlů, zmrzliny nebo smoothies.
Rybízové pokušení: Upečte z něj koláče, bublaninu, vyrobte domácí rosol! Nikdo neodolá!
Rybíz je všude kolem, tak toho využijte a rychle z něj upečte nějaký dobrý moučník k nedělnímu obědu. Některé recepty jsou tak snadné, že je zvládnete…celý článek
Recept na černorybízový sirup
Budete potřebovat: 450 g černého rybízu, 225 g cukru, kůru a šťávu z 1 citronu. Dále budete potřebovat velký hrnec, trychtýř s dlouhou hubicí a sterilizovanou láhev.
Postup: Svařte černý rybíz na mírném ohni s cukrem a 250 ml vody. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Na mírném ohni vařte dalších 5 – 8 minut, dokud ovoce nepustí šťávu. Abyste získali co nejvíc šťávy, rybíz během vaření zlehka rozmačkávejte zadní stranou vařečky. Odstavte z ohně a vmíchejte citronovou šťávu. Pak směs přes trychtýř přeceďte do láhve. Ideální je přecedit směs přes mušelín – ten zachytí slupky a zajistí, aby byl sirup čirý. Láhev uzavřete, nechte vychladnout, označte a uchovávejte v lednici. Tam vydrží 6 – 8 týdnů.
Recept na skvělý levandulový sirup naleznete ZDE >>>