Proč si nedopřát o víkendu trochu toho sladkého pokušení v podobě jídla? Nemusí to být nic složitého, třeba palačinky nebo lívance. Je to vděčný pokrm, který rozmazlí vaše chuťové buňky, a můžete vybírat z desítky nejrůznějších variant! Ať už použijete tvaroh, kefír, zakysanou smetanu, čokoládu nebo ovoce, pokaždé se vám budou sbíhat sliny!
Omeleta z mouky, ať už pšeničné, pohankové, rýžové nebo jiné, provází lidstvo více než pět tisíc let a objevuje se v jídelníčku všech starých národů. Placka z mouky byla jedna ze základních potravin světa. Samozřejmě že nejprve se konzumovala samotná, později se do ní přidávala vejce, tuk nebo jiné náplně. Předchůdce sladké palačinky vznikl přidáním skořice, pomerančovníku a dalších sladkých ingrediencí. Třeba čokolády.
Čokoládové palačinky s malinami

Spojení čokolády, malin a palačinkového těsta je prostě hříšně fantastické. To ostatně zjistíte sami!celý článek
Čokoládové palačinky s kávovým krémem

Luxusní pochutnání pro vaše nejmilejší nejen k nedělnímu obědu.celý článek
Do palačinkového těsta se dnes s oblibou přidává také tvaroh. Tyhle palačinky se pak skvěle zapékají v troubě nebo se z nich dá připravit nákyp. Vyzkoušejte tyhle tři vynikající recepty, které jsou díky tvarohu nadýchané a vlhké.

Tvarohové těsto z mléka, cukru, vajec, prolisovaného tvarohu a mouky. Usmažené palačinky potíráme marmeládou a sypeme cukrem.celý článek
Zapečené palačinky s citronovým tvarohem

Díky mátě a citronu budou nádherně vonět. A chutnat jakbysmet.celý článek

Palačinky plněné tvarohem utřeným se žloutky a cukrem, dochucené rumem, vanilkovým cukrem a rozinkami. Přelité zakysanou smetanou zapečeme. Podáváme posypané…celý článek
Je libo palačinku se zmrzlinou? Sice ještě není léto, ale to ani trochu nevadí. S touhle palačinkou určitě nezmrznete, ale uděláte si hezkou tečku za nedělním obědem.
Máte raději lívance? Jde vlastně o podobné těsto jako palačinkové, jen se do něj přidává droždí. Jsou proto kynutější, tudíž se připravují menší a silnější.
Rožnovské lívance s medem a vlašskými ořechy

Klasické lívance z kypřícího prášku jsou usmaženy, posypány skořicovým cukrem, polity medem a posypány drcenými vlašskými ořechy.celý článek

Hladáte tip na skvělou letní snídani nebo svačinu? Vyzkoušjte lívance se zakysanou smetanou a jahodami.celý článek
Víte, jak na "krajkové" palačinky? Podívejte se na VIDEO: