Vyrobte si domácí kondenzované mléko. Stačí vám jen 3 ingredience a 15 minut | Recepty.Blesk.cz

Vyrobte si domácí kondenzované mléko. Stačí vám jen 3 ingredience a 15 minut

...
...
Foto: iStock
26.03.2017 / 06:00

Vynikající je do kávy, využijete ho při přípravě dezertů, pečení drobného cukroví, výrobě domácího vaječňáku i dalších smetanových likérů. Když ho ale potřebujeme, obvykle ho ve spíži nenajdeme. Navíc je poměrně drahé. Pokud chcete ušetřit nejen peníze, ale i čas na jeho shánění, vyrobte si ho doma. Potřebujete jen čtvrt hodiny a ingredience, které máte běžně doma. Můžete si ho navíc klidně připravit do zásoby bez obav, že by se vám mohlo zkazit. Jeho obrovskou výhodou je totiž dlouhá trvanlivost.


Ingredience: 

* 200 ml plnotučného mléka 

* 200 g moučkového cukru 

* 20 g másla


Postup:

1. Připravte si co nejvyšší hrnec, který doma máte. Do něj nalijte mléko, přidejte cukr, máslo a dejte ho na sporák na mírný oheň.

 

2. Důkladně míchejte, dokud se cukr a máslo úplně nerozpustí.

 

3. Směs pak za stálého míchání přiveďte k varu. Ten okamžik poznáte tak, že obsah hrnce začne pěnit a stoupat vzhůru.

 

4. Od tohoto okamžiku začněte stopovat deset minut. Připravte se na to, že se během redukování tekutiny bude tvořit opravdu hustá pěna. Právě proto je třeba použít co nejvyšší hrnec, aby vám neutekla a nezašpinila celý sporák.

 

5. Přesně po deseti minutách hrnec se směsí odstavte. Nenechte se zmást tím, že bude stále řídká. Postupně houstnout totiž začne až během chladnutí.

 

6. Ještě horké kondenzované mléko naběračkou opatrně nalijte do čistých skleniček, pevně je uzavřete víčkem a vložte na několik hodin do většího hrnce se studenou vodu tak, aby byly ponořené až po hrdlo.

 

7. Hotové kondenzované mléko skladujte v temnu a chladu, nejlépe v lednici. Po otevření rychle spotřebujte.

 

Náš tip:

Do kávy můžete místo kondenzovaného mléka přidat vynikající vaječný koňak. Vyrobte si ho doma podle našeho video receptu:


Video se připravuje ...
Recept na přípravu vaječného koňaku. • 

 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz