Vyrobte si domácí kondenzované mléko. Stačí vám jen 3 ingredience a 15 minut | Recepty.Blesk.cz

Vyrobte si domácí kondenzované mléko. Stačí vám jen 3 ingredience a 15 minut

...
Foto: iStock
26.03.2017 / 06:00

Vynikající je do kávy, využijete ho při přípravě dezertů, pečení drobného cukroví, výrobě domácího vaječňáku i dalších smetanových likérů. Když ho ale potřebujeme, obvykle ho ve spíži nenajdeme. Navíc je poměrně drahé. Pokud chcete ušetřit nejen peníze, ale i čas na jeho shánění, vyrobte si ho doma. Potřebujete jen čtvrt hodiny a ingredience, které máte běžně doma. Můžete si ho navíc klidně připravit do zásoby bez obav, že by se vám mohlo zkazit. Jeho obrovskou výhodou je totiž dlouhá trvanlivost.


Ingredience: 

* 200 ml plnotučného mléka 

* 200 g moučkového cukru 

* 20 g másla


Postup:

1. Připravte si co nejvyšší hrnec, který doma máte. Do něj nalijte mléko, přidejte cukr, máslo a dejte ho na sporák na mírný oheň.

 

2. Důkladně míchejte, dokud se cukr a máslo úplně nerozpustí.

 

3. Směs pak za stálého míchání přiveďte k varu. Ten okamžik poznáte tak, že obsah hrnce začne pěnit a stoupat vzhůru.

 

4. Od tohoto okamžiku začněte stopovat deset minut. Připravte se na to, že se během redukování tekutiny bude tvořit opravdu hustá pěna. Právě proto je třeba použít co nejvyšší hrnec, aby vám neutekla a nezašpinila celý sporák.

 

5. Přesně po deseti minutách hrnec se směsí odstavte. Nenechte se zmást tím, že bude stále řídká. Postupně houstnout totiž začne až během chladnutí.

 

6. Ještě horké kondenzované mléko naběračkou opatrně nalijte do čistých skleniček, pevně je uzavřete víčkem a vložte na několik hodin do většího hrnce se studenou vodu tak, aby byly ponořené až po hrdlo.

 

7. Hotové kondenzované mléko skladujte v temnu a chladu, nejlépe v lednici. Po otevření rychle spotřebujte.

 

Náš tip:

Do kávy můžete místo kondenzovaného mléka přidat vynikající vaječný koňak. Vyrobte si ho doma podle našeho video receptu:


720p 480p 360p 240p
Recept na přípravu vaječného koňaku. • 

 

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Zelená rajčata nevyhazujte! Připravte z nich řízečky, čatní nebo je sterilujte

Pokud se vám letos úroda rajčat skutečně vyvedla, pak je možné, že vám jich ještě spousta nedozrálých zůstala na keříčcích. Nezoufejte a nevyhazujte je, můžete je skvěle využít v kuchyni.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Porotkyně StarDance Drexler promluvila po…

Včerejší první vyřazování ve StarDance nechalo všechny v šoku. Vypadla velká favoritka, temperamentní…

celý článek »

Krimi

Zvrat v případu pašeračky Terezy! Soudce…

Deset měsíců sedí Tereza H. ve vazbě v Láhauru poté, co byla na tamním letišti chycena s 9 kily heroinu…

celý článek »

Královské rodiny

Těhotnou Meghan Markle vyčerpala náročná…

Meghan Markle (37) se vydala se svým manželem princem Harrym (34) na první oficiální návštěvu Austrálie,…

celý článek »

VIP sport

Šok pro legendárního Maradonu: Závažná operace…

Podepsala se na něm nejen náročná fotbalová kariéra, ale i nadváha. Fotbalová ikona Diego Maradona…

celý článek »