Co si představíte pod pojmem paštika? Je to klasická hmota v konzervě, kterou jste si mazali na chleba na letních táborech, nebo francouzská dobrota, která se rozplývá na jazyku? Nejlepší paštika je ta, kterou si uděláte doma. My vám poradíme, jak na to.
Dřív se v Čechách paštika připravovala ze zbytků masa. To už je teď ale minulostí a paštika dostala podobu gurmánské lahůdky z vybraných surovin. Jakmile totiž jednou připravíte a hlavně ochutnáte domácí, už nikdy nebudete chtít jinou.
Paštika je grunt
Výhodou domácí paštiky je, že v ní nenajdete žádné konzervanty, "éčka" nebo třeba zvýrazňovače chutě. Kvůli tomu je ale také dobré domácí paštiku spotřebovat co nejdříve, ideálně do pěti dnů od přípravy. Upřímně vám říkáme, že to absolutně nebude problém. Je tak skvělá, že vám z lednice zmizí zpravidla do druhého dne.
Bez jater to nejde
Paštika může mít mnoho podob a konzistencí. Můžete si připravit jak jemnou pěnu, která se lehce roztírá na pečivu, tak rustikálnější paštiku s kousky masa, ořechy a sušeným ovocem. Základem jsou ale vždy játra, která tvoří "spojovací materiál" paštiky a díky kterým má máslovou konzistenci.
Jaká játra si pro přípravu paštiky vyberete, záleží jen na vás. Zpravidla ale platí, že vepřová jsou hodně výrazná, zatímco drůbeží či telecí mají jemnější chuť. Žádnou chybu neuděláte, pokud při přípravě paštiky sáhnete po játrech husy nebo kachny, která jsou k této chuťovce jako stvořená.
Husí játra proto tvoří základ paštiky podle snad nejslavnější české kuchařky Marie Janků-Sandtnerové. Recept se vám může sice zdát složitý, ale nenechte se odradit. Jakmile si paštiku poprvé vložíte do úst, pochopíte, že kombinace zvěřiny a husích jater je naprosto bezchybná.
Lovecká paštika podle Sandtnerové

Recepty od "Sandterky" jsou léty prověřená klasika. Tato paštika není výjimkou. Pokud to budete nutné, můžete zvěřinu nahradit vepřovým, ze srnčího…celý článek
Paštika z kachních jater byla zase velmi oblíbená už za první republiky. "Dnes se připravují paštiky ve velkém a průmyslově, ale tento recept je opravdu výjimečný, jak ingrediencemi, tak zpracováním," uvádějí recept na paštiku z kachních jater Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková, autorky knihy Kuchařka první republiky. Není nic snazšího než si tento skvost francouzské gastronomie připravit ve své vlastní kuchyni.
Prvorepubliková paštika z kachních jater

Prvorepublikové recepty jsou osvědčenou klasikou. Jak by taky ne, když čerpaly vlivy z klasické světové gastronomie. Vyzkoušejte tuto, z kachních jater,…celý článek
Pro ty, kdo s přípravou paštik teprve začínají, je ideální pustit se do jemné, lahodné a přitom velmi snadné paštiky z kuřecích jater. Její největší výhodou je to, že se nemusí vařit ani péct ve vodní lázni. Prostě jen ingredience rozmixujete tyčovým mixérem a pak jen netrpělivě čekáte, až se stihne vychladit. Ujišťujeme vás, že právě to čekání je na celé přípravě to nejtěžší.
Rychlá paštika z kuřecích jater

Tato paštika má jednu nespornou výhodu - nemusí se péct, ani dlouze vařit ve vodní lázni. Prostě vše jen rozmixujete a máte hotovo.celý článek
Nemáte v oblibě zemitou chuť jater? Paštiku můžete připravovat pouze z masa a jako pojivo použít máslo nebo smetanu. Ideální ale je vybírat si výrazné maso, které jasně definuje chuť paštiky. V nejlepším případě sáhněte po zvěřině.
Jste-li už v přípravě paštik zběhlí, není důvod, proč se nepustit do něčeho trošku netradičního. Tato srnčí paštika vás nadchne nejen svou plnou chutí kachního masa, ale také kabátkem z listového těsta, ve kterém je upečená.

Kachní maso má dokonale výraznou chuť, která vynikne nejen v pečínkách, ale také v paštikách. Vyzkoušejte například tuhle, už jen pro její netradiční…celý článek