Jaro je naprosto ideálním ročním obdobím, abyste se vrhli na polévky z čerstvých sezonních surovin. Ostatně farmářské trhy, supermarkety i zahrádky jsou už plné zelených bylinek, které se hodí nejen do pomazánek, ale i do polévek. Dokážou vám totiž pokrm nejen neodolatelně provonět, ale i ochutit.
Medvědí česnek sice není úplně obvyklou surovinou v českých kuchyních, o to více byste mu měli věnovat pozornost. Je přírodním antibiotikem, antioxidantem a je neuvěřitelně bohatý na vitamin C. I když je dokonalý jen tak čerstvý, na chlebu s máslem, polévka z něj vás uchvátí neméně.
Další tradiční zeleninou, která se objevuje v květnu na pultech, je baby špenát. Jakmile jednou ochutnáte polévku z čerstvého špenátu, už nikdy nebudete chtít ten mražený. V kombinaci s česnekem, smetanou a opraženou slaninkou je tato zelená polévka ideální jarní večeří.
Potrpíte si spíše na čiré, lehké polévky? Potom určitě vyzkoušejte vývar z čerstvé jarní zeleniny, do kterého zavaříte domácí bylinkové krupicové nočky. Dají dokonale vyniknout všem chutím jarních bylinek i zeleniny a přitom vás lehce zasytí.
Polévky nejsou jen základem staročeské kuchyně. Jestli už vás nebaví vařit pořád dokola bramboračku, vývar s játrovými knedlíčky či gulášovou, pusťte se do experimentování. Žloutková jarní polévka vypadá sice na první pohled zvláštně, ale její plnou chuť si okamžitě zamilujete.
Potrpíte si na recepty osvědčené časem, nebo spíš na ty moderní, za kterými stojí jméno slavného šéfkuchaře? Tato papriková polévka vznikla v kuchyni pražské restaurace Podolka jako jeden z chodů netradičního menu na svatební raut. Připravit si ji ale můžete klidně i na víkendovou tabuli.

Pražská restaurace Podolka si pro vás připravila netradiční menu na svatební raut. Chutné recepty však využijete i k jiným příležitostem. Inspirujte se!celý článek