Koření, bez kterého se v české kuchyni prostě neobejdete | Recepty.Blesk.cz

Koření, bez kterého se v české kuchyni prostě neobejdete

Koření v sobě skrývá obrovský potenciál.
Koření v sobě skrývá obrovský potenciál.
Foto: profimedia.cz
15.05.2015 / 06:00

Chcete-li se stát mistrem české kuchyni, nesmíte mít strach z koření. Tradiční krajové pokrmy jsou ho totiž plné a právě koření má často na svědomí naprosto specifickou chuť oblíbené české kuchyně. Co by vám tedy na poličce s kořenkami rozhodně nemělo chybět?

 

Kopr

 

Semena kopru obsahují silice, vápník, fosfor a další minerální látky. Mladá nať se hodí k okurkám, cuketám, rybám, drůbeži nebo jako koření do salátů. Je vhodný i do vaječných pokrmů nebo tvarohových pomazánek. Nepostradatelný je v bylinkami ochucených octech.

Nové koření

 

Původní obyvatelé Střední Ameriky jím kořenili například čokoládu. Pěstuje se především v oblastech tropické Ameriky. Do Evropy se dostalo později, právě proto dostalo název „nové koření“. Používá se při konzervaci masa, do omáček, polévek, marinování, ale i v likérnictví, parfumerii či v lékárnictví.

Kuřecí vývar a omáčka velouté podle Zdeňka Pohlreicha

Kuřecí vývar a omáčka velouté podle Zdeňka Pohlreicha

Naučte se vývar od mistra. A když už ho budete mít hotový, zkuste jednoduchou ale skvělou omáčku, která vývar povýší na gurmánský zážitek.celý článek

Mletá paprika

 

Pochází z Mexika, odkud ji španělští dobyvatelé přivezli do Španělska. Pro kvalitu papriky je rozhodujícím kritériem barva a jemnost. Podporuje chuť k jídlu a má vliv i na duševní svěžest.

Bobkový list

 

Jako koření se používají sušené listy. Čím zelenější je jejich barva, tím kvalitnější koření máte. V kuchyni by se s bobkovým listem mělo zacházet opatrně. Oproti jiným druhům koření ho můžete do pokrmu přidat opakovaně.

Křen

 

Původně pochází z jižních oblastí Ruska. Díky své houževnatosti se rozrostl téměř po celé severní polokouli. V kuchyni ho používáme pro přípravu omáčky, ale i do hořčice, dresinků nebo pomazánek. V menším množství se dají zužitkovat i jeho listy, musejí však být mladé.

Kapr plněný slaninou a křenem

Kapr plněný slaninou a křenem

Podkovy z kapra posypané křenem a ozdobené lístkem šalvěje, obložené rolkami ze slaniny a křenu, zapečené v troubě.celý článek

Černý pepř

 

Patří mezi nejrozšířenější koření, z přibližně 1600 existujících druhů se běžně používá přibližně šest. Oblíbili si ho už staří Římané - nikdy nesměl chybět na hostinách boháčů. Získává se sklizní nedozrálých kuliček, které procházejí fermentací. Po usušení pak mají svraštělý povrch a hnědočernou barvu.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz