Také milujete kavárny, ve kterých si objednáte cappuccino a je vám naservírováno s krásným obrázkem v mléčné pěně? Tato technika se nazývá latte art a není tak snadné se ji naučit. My vám ale, společně s baristkou a školitelkou Petrou Veselou, poradíme, jak na to.
Co je latte art
V překladu znamená latte art mléčné umění a nejedná se o nic jiného než o způsob, jak cappuccino ozdobit obrázkem na jeho mléčné pěně specifickým způsobem. Do espressa nalijete našlehané mléko a pěnu.
Že je na to opravdu potřeba trpělivost a spousta zkušeností, dokazuje i baristka Petra Veselá, které podle jejích slov trvalo asi půl roku, než se tuto techniku naučila: "Dlouho jsem se rozčilovala, že mi to nejde a že to vůbec není tak jednoduché, jak to vypadá. Ale nakonec to postupně šlo. Musíte mít v ruce alespoň pár set cappuccin. Nezní to moc optimisticky, ale nebojte se toho," říká Petra ve své knize Kniha o kávě.
Nejlepší jahodové marmelády: Klasická, s chia semínky a recept Dity P.

Konečně nastala sezona těch nejsladších českých jahod. Pokud jste si je nevypěstovali na zahrádce, vyrazte na farmářské trhy, nebo ještě lépe…celý článek
Jak na to
Potřebujete správně připravené espresso s dokonale hustou a tmavou cremou na povrchu, to je naprostý základ. Dále potřebujete našlehané mléko a konvičky. Čím máte pevnější a krémovější mikropěnu, tím vám půjde lépe malovat. Konvičky, které nemají na konci hubičku, použijte na přípravu jablíček a srdíček, to jsou asi nejjednodušší tvary. Latiéry s hubičkou slouží k malování rozet a všech dalších složitějších obrázků.
Srdíčko
Šálek s espressem držte v ruce mírně nakloněný. Před nalitím mléka a pěny stále promíchávejte celý obsah ušlehané konvičky, ale také připravené espresso. Svrchu, z výšky asi pět centimetrů, lijte pomalu promíchanou mléčnou pěnu doprostřed espressa. Potřebujete se mlékem i pěnou dostat pod povrch espressa a jeho hnědé cremy na povrchu.
Ve chvíli, kdy hladina kávy s mlékem vystoupá téměř centimetr pod okraj šálku, pomalu směřujte konvičkou níže k hladině, jemně s ní několikrát zaklepejte do stran. Tím vyrobíte vlnky okolo srdíčka. To vše opravdu těsně nad hladinou kávy. Potom zůstaňte tenkým proudem mléka a pěny nad prostředkem, zvedněte konvičku trochu výš a nakonec tenoučký proud mléka protáhněte směrem doleva a zvedněte konvičku úplně. Tento tah vyrobí na povrchu špičaté zakončení srdíčka.
Rozetka
Hrníček opět držte v dlani nebo za ouško. Lijte cremu více k levému okraji z výšky okolo pěti centimetrů. Pomalu klesejte konvičkou směrem k šálku, opřete se o něj a těsně nad hladinou začněte konvičkou pohybovat doprava a doleva. Celý pohyb vychází ze zápěstí.
Při pohybování zápěstím posunujte ruku směrem doprava, k druhému okraji šálku. Zároveň pomalu zvedejte konvičku výše od hladiny. Když dojdete k pravému okraji, přestaňte s pohybem do stran. Tenkým proudem mléka se vraťte nazpět doleva, abyste vyrobili prostřední rovnou část rozetky, konvičku zvedněte úplně nahoru a zakončete lití.
Tulipán
Ten už patří ke složitějším tvarům, ale o to je krásnější. Držte široký šálek s espressem v levé ruce. Začněte z výšky nalévat mléčnou cremu a rychle konvičku posunujte dolů k hladině kávy, více k levé straně. Konvičku nakloňte a nalijte menší jablíčko, pak latiéru zvedněte. Přesuňte ji o kousek vpravo, nalijte další jablíčko a posuňte ho směrem doleva. Opět přestaňte nalévat.
Začínají se vám tvořit takové půlměsíčky umístěné do sebe. Tento přerušovaný pohyb zopakujte několikrát, až skončíte u pravé strany šálku, odtud protáhněte tenkou linku doleva. Jako u rozety.