Jsou hnědá vejce skutečně lepší? A jak poznáte ta čerstvá? | Recepty.Blesk.cz

Jsou hnědá vejce skutečně lepší? A jak poznáte ta čerstvá?

  • Je skutečně rozdíl mezi bílými a hnědými vajíčky tak zásadní?
    Je skutečně rozdíl mezi bílými a hnědými vajíčky tak zásadní?
    Foto: Shutterstock.com
    15března   2016  /  06:00

    Tmavý chléb, pšeničné těstoviny, celozrnné sušenky, třtinový cukr... Všechny tyto tmavé varianty potravin jsou podstatně zdravější než jejich bílé protějšky. Platí to ale i u hnědých vajec? Většina z nás v obchodě sáhne právě po nich. A to i přestože jsou dražší. I to nás utvrzuje v tom, že jsou určitě lepší. Má však jejich barva skutečně vliv na chuť, kvalitu žloutku, obsah živin nebo sílu skořápky?

  • Mýtus č. 1: Hnědá vejce mají silnější skořápku


     

    Říká se, že skořápka bílých vajíček je mnohem slabší a křehčí. I to je důvod, proč si lidé v obchodech raději vybírají vajíčka hnědá. Vždyť kdo by si chtěl domů v tašce přinést rovnou předpřipravenou omeletu. Pravda je ale taková, že síla skořápky závisí na typu plemene, stáří slepice a především také na tom, čím je krmená.

  • Mýtus č. 2: Mají tmavší, tedy i chutnější žloutky

    ...

     

    Barva žloutku se může pohybovat od vybledlé světle žluté až po zářivě oranžovou. Většina lidí je přesvědčena o tom, že čím tmavší je, tím je chutnější. A právě hnědá vejce údajně nádherně vybarvené žloutky mají. Ve skutečnosti ale barva žloutku jeho chuť nijak neovlivňuje. Protože však hospodyňky oranžové žloutky preferují v domnění, že slepice, které je snášejí, vyrůstají na mnohem kvalitnějším krmivu, přidává se drůbeži do jídla barvivo.

     

    Geniálně snadné! Jak oddělit žloutek od bílku? Stačí vám PET lahev

    Geniálně snadné! Jak oddělit žloutek od bílku? Stačí vám PET lahev

    Při vaření a pečení potřebujeme často použít jen samostatné bílky, či naopak žloutky. Jenže jak je jednoduše oddělit, aniž byste museli složitě přelévat…celý článek

  • Mýtus č. 3: Jsou dražší, protože jsou lepší


     

    Vajíčka s hnědou skořápkou opravdu bývají dražší, není to ale proto, že by byla kvalitnější, než ta bílá. Důvody jsou hned dva. Tím prvním je skutečnost, že hnědá vajíčka bývají větší a tím pádem i těžší. Druhým je fakt, že slepice tmavých plemen, která je snášejí, jsou větší a zkonzumují tak mnohem víc stravy. Náklady na jejich chov jsou proto vyšší, což se logicky promítá i do ceny vajíček.

  • Mýtus č. 4: Hnědá vajíčka vydrží déle čerstvá


     

    Barva skořápky rozhodně nijak neovlivňuje jejich trvanlivost. Na tu má obrovský vliv způsob jejich skladování. Dbejte proto na to, abyste je nikdy dlouho nenechávali ležet někde na lince v kuchyni. Dá se totiž říci, že každý den v pokojové teplotě je, jako byste je měli týden v lednici. Nejvhodnější je uchovávat je v chladu při teplotách od pěti do osmi stupňů Celsia. Pozor si dejte také na extrémní výkyvy teplot. Při nich by mohlo dojít k orosení vajec a následnému vzniku plísní a bujení nežádoucích mikroorganismů. Zapamatujte si, že by při delším skladování měla vždy být uložena špičkou dolů.

     

    7 tipů, jak skladovat vajíčka. Pozor, do polic ve dveřích lednice nepatří!

    7 tipů, jak skladovat vajíčka. Pozor, do polic ve dveřích lednice nepatří!

    V kuchyni se bez nich neobejdeme. Proto je často nakupujeme po celých platech nebo alespoň v akci. Trvanlivost vajec činí 28 dní, ale jak s nimi ale…celý článek

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    VELIKONOČNÍ TVAROHOVVÝ MAZANEC

    RYCHLÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK

     

    RECEPTY Z VAJEC

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Čím nahradit vejce nejen při pečení? Tyhle fígle vás možná překvapí!

Pokud jste žili až dosud v domnění, že upéct buchty nebo uvařit knedlík bez vajec prostě nejde, věřte tomu, že i vejce se dají nahradit. Máte-li tedy jakýkoli důvod, proč vejce nepoužít, poradíme vám, čím je nahradit.

Nejlepší piškotové těsto! Už nikdy spálené, propadlé či nedopečené

Piškotové těsto je nejlehčí ze všech těst. Pokud to vaše ale pořád není dokonalé, zřejmě někde děláte chybu. Objem piškotového těsta totiž závisí na množství vyšlehaného vzduchu během šlehání vajec s cukrem. Když šlehání

Nejlepší utopenci: Recept na lák, po kterém budou dokonalé

Nejlepší utopence dělá lák, do kterého je naložíte, to je jasná věc. Základem je samozřejmě voda, ocet a cukr, abyste získali vyváženou sladkokyselou chuť. Tím magickým tajemstvím je ale správný poměr koření. Poradíme vám, jak

Návod na přípravu dokonalé bábovky! Už nikdy "zdrclá" nebo připečená

Dokonale upečená bábovka vyžaduje nejen dobrý recept a zkušené promíchání všech přísad, k perfektnímu výsledku potřebujete také správný výběr formy a správnou přípravu. Spěch se při pečení bábovky nevyplácí. Co mít tedy na

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Richard Genzer má novou lásku? Vášnivá líbačka…

Nejenže má teď nový kšeft v podobě účasti ve StarDance, ale kromě toho se zřejmě Richardu Genzerovi…

celý článek »

Svět

Našli svědka v kauze vraždy novináře Kuciaka?…

Je to jen několik dní, co prokurátoři ukázali identikit muže, po jehož svědectví pátrají v souvislosti…

celý článek »

Svět

Pavučina pohltila pobřeží v dovolenkovém…

Nejen v Česku dochází kvůli zvyšující se teplotě ovzduší k úkazům, na které nejsme zvyklí. V Řecku…

celý článek »

Příběhy

Vězení srazilo klan Rezešových na kolena.…

Eva Varholíková Rezešová (41) si v maďarské věznici odseděla trest za zabití čtyř lidí při autonehodě…

celý článek »