- Je skutečně rozdíl mezi bílými a hnědými vajíčky tak zásadní?Foto: Shutterstock.com15. března 2016 / 06:00
Tmavý chléb, pšeničné těstoviny, celozrnné sušenky, třtinový cukr... Všechny tyto tmavé varianty potravin jsou podstatně zdravější než jejich bílé protějšky. Platí to ale i u hnědých vajec? Většina z nás v obchodě sáhne právě po nich. A to i přestože jsou dražší. I to nás utvrzuje v tom, že jsou určitě lepší. Má však jejich barva skutečně vliv na chuť, kvalitu žloutku, obsah živin nebo sílu skořápky?
Mýtus č. 1: Hnědá vejce mají silnější skořápku
Foto: Shutterstock.com
Říká se, že skořápka bílých vajíček je mnohem slabší a křehčí. I to je důvod, proč si lidé v obchodech raději vybírají vajíčka hnědá. Vždyť kdo by si chtěl domů v tašce přinést rovnou předpřipravenou omeletu. Pravda je ale taková, že síla skořápky závisí na typu plemene, stáří slepice a především také na tom, čím je krmená.
Mýtus č. 2: Mají tmavší, tedy i chutnější žloutky
Foto: shutterstock.com
Barva žloutku se může pohybovat od vybledlé světle žluté až po zářivě oranžovou. Většina lidí je přesvědčena o tom, že čím tmavší je, tím je chutnější. A právě hnědá vejce údajně nádherně vybarvené žloutky mají. Ve skutečnosti ale barva žloutku jeho chuť nijak neovlivňuje. Protože však hospodyňky oranžové žloutky preferují v domnění, že slepice, které je snášejí, vyrůstají na mnohem kvalitnějším krmivu, přidává se drůbeži do jídla barvivo.
Geniálně snadné! Jak oddělit žloutek od bílku? Stačí vám PET lahev
Při vaření a pečení potřebujeme často použít jen samostatné …celý článek
Mýtus č. 3: Jsou dražší, protože jsou lepší
Foto: Shutterstock.com
Vajíčka s hnědou skořápkou opravdu bývají dražší, není to ale proto, že by byla kvalitnější, než ta bílá. Důvody jsou hned dva. Tím prvním je skutečnost, že hnědá vajíčka bývají větší a tím pádem i těžší. Druhým je fakt, že slepice tmavých plemen, která je snášejí, jsou větší a zkonzumují tak mnohem víc stravy. Náklady na jejich chov jsou proto vyšší, což se logicky promítá i do ceny vajíček.
Mýtus č. 4: Hnědá vajíčka vydrží déle čerstvá
Foto: Profimedia.cz
Barva skořápky rozhodně nijak neovlivňuje jejich trvanlivost. Na tu má obrovský vliv způsob jejich skladování. Dbejte proto na to, abyste je nikdy dlouho nenechávali ležet někde na lince v kuchyni. Dá se totiž říci, že každý den v pokojové teplotě je, jako byste je měli týden v lednici. Nejvhodnější je uchovávat je v chladu při teplotách od pěti do osmi stupňů Celsia. Pozor si dejte také na extrémní výkyvy teplot. Při nich by mohlo dojít k orosení vajec a následnému vzniku plísní a bujení nežádoucích mikroorganismů. Zapamatujte si, že by při delším skladování měla vždy být uložena špičkou dolů.
7 tipů, jak skladovat vajíčka. Pozor, do polic ve dveřích lednice nepatří!
V kuchyni se bez nich neobejdeme. Proto je často nakupujeme po celých platech nebo alespoň v akci. Trvanlivost vajec činí 28 dní, ale jak s nimi ale…celý článek
VYZKOUŠEJTE RECEPTY:
VELIKONOČNÍ TVAROHOVVÝ MAZANEC
RYCHLÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK
RECEPTY Z VAJEC

