- Je skutečně rozdíl mezi bílými a hnědými vajíčky tak zásadní?Foto: Shutterstock.com15. března 2016 / 06:00
Tmavý chléb, pšeničné těstoviny, celozrnné sušenky, třtinový cukr... Všechny tyto tmavé varianty potravin jsou podstatně zdravější než jejich bílé protějšky. Platí to ale i u hnědých vajec? Většina z nás v obchodě sáhne právě po nich. A to i přestože jsou dražší. I to nás utvrzuje v tom, že jsou určitě lepší. Má však jejich barva skutečně vliv na chuť, kvalitu žloutku, obsah živin nebo sílu skořápky?
Mýtus č. 1: Hnědá vejce mají silnější skořápku
Říká se, že skořápka bílých vajíček je mnohem slabší a křehčí. I to je důvod, proč si lidé v obchodech raději vybírají vajíčka hnědá. Vždyť kdo by si chtěl domů v tašce přinést rovnou předpřipravenou omeletu. Pravda je ale taková, že síla skořápky závisí na typu plemene, stáří slepice a především také na tom, čím je krmená.
Mýtus č. 2: Mají tmavší, tedy i chutnější žloutky
Barva žloutku se může pohybovat od vybledlé světle žluté až po zářivě oranžovou. Většina lidí je přesvědčena o tom, že čím tmavší je, tím je chutnější. A právě hnědá vejce údajně nádherně vybarvené žloutky mají. Ve skutečnosti ale barva žloutku jeho chuť nijak neovlivňuje. Protože však hospodyňky oranžové žloutky preferují v domnění, že slepice, které je snášejí, vyrůstají na mnohem kvalitnějším krmivu, přidává se drůbeži do jídla barvivo.
Geniálně snadné! Jak oddělit žloutek od bílku? Stačí vám PET lahev
Při vaření a pečení potřebujeme často použít jen samostatné …celý článek
Mýtus č. 3: Jsou dražší, protože jsou lepší
Vajíčka s hnědou skořápkou opravdu bývají dražší, není to ale proto, že by byla kvalitnější, než ta bílá. Důvody jsou hned dva. Tím prvním je skutečnost, že hnědá vajíčka bývají větší a tím pádem i těžší. Druhým je fakt, že slepice tmavých plemen, která je snášejí, jsou větší a zkonzumují tak mnohem víc stravy. Náklady na jejich chov jsou proto vyšší, což se logicky promítá i do ceny vajíček.
Mýtus č. 4: Hnědá vajíčka vydrží déle čerstvá
Barva skořápky rozhodně nijak neovlivňuje jejich trvanlivost. Na tu má obrovský vliv způsob jejich skladování. Dbejte proto na to, abyste je nikdy dlouho nenechávali ležet někde na lince v kuchyni. Dá se totiž říci, že každý den v pokojové teplotě je, jako byste je měli týden v lednici. Nejvhodnější je uchovávat je v chladu při teplotách od pěti do osmi stupňů Celsia. Pozor si dejte také na extrémní výkyvy teplot. Při nich by mohlo dojít k orosení vajec a následnému vzniku plísní a bujení nežádoucích mikroorganismů. Zapamatujte si, že by při delším skladování měla vždy být uložena špičkou dolů.
7 tipů, jak skladovat vajíčka. Pozor, do polic ve dveřích lednice nepatří!
V kuchyni se bez nich neobejdeme. Proto je často nakupujeme po celých platech nebo alespoň v akci. Trvanlivost vajec činí 28 dní, ale jak s nimi ale…celý článek
VYZKOUŠEJTE RECEPTY:
VELIKONOČNÍ TVAROHOVVÝ MAZANEC
RYCHLÝ VELIKONOČNÍ BERÁNEK
RECEPTY Z VAJEC