- Správně připravená míchaná vajíčka jsou vláčná, nádherně nadýchaná a měla by se doslova rozplývat na jazyku.Foto: Shutterstock.com16. února 2016 / 06:00
Volská oka, omeleta, míchanice, vařená na hniličku... Vajíčka patří k oblíbeným snídaňovým ingrediencím. Jsou chutná a dají se připravit na spoustu způsobů. Navíc jsou bohatým zdrojem bílkovin, důležitých vitaminů i výživných látek. A i když se vám může zdát, že jejich přípravu zvládne každý, naučíme vás pár triků, díky kterým bude vaše příští snídaně doslova božská.
- Foto: Shutterstock.com
Míchaná vajíčka
Připravit míchaná vajíčka, která nejsou příliš řídká, nebo naopak příliš vysušená, může být docela věda. Základem dokonalé míchanice je správná teplota. Pánev si nejdřív důkladně předehřejte, přidejte kousek másla a stáhněte plotnu na střední teplotu. Když se máslo rozpustí, vlijte na pánev vajíčka, která jste si předem rozklepli do misky. Asi minutu je míchejte a pak přidejte polévkovou lžíci zakysané smetany s co nejvyšším obsahem tuku. Díky ní budou vejce ve výsledku nádherně krémová, jemná a měkká. Promíchejte a nechte smažit dalších 30 vteřin až 1 minutu. Rychle je pak přendejte na připravený talíř a okamžitě servírujte.
Video se připravuje ... - Foto: shutterstock.com
Omeleta
Správně připravená omeleta by měla být vláčná, nádherně nadýchaná a měla by se doslova rozplývat na jazyku. Základem je správná pánev. Ta by měla mít nepřilnavý povrch, buď z teflonu, nebo z keramiky. Dalším důležitým krokem jsou dobře našlehaná vajíčka. Žloutky i bílky musí být dokonale spojené. Nakonec k nim můžete přidat lžíci smetany ke šlehání nebo zakysané smetany.
Na – na střední teplotu rozehřátou – pánev přidejte máslo a kapku oleje. Jakmile máslo zpění, krouživým pohybem ho rozlijte po pánvi. Zvyšte teplotu, vlijte vejce a opět je krouživým pohybem rozlijte. Jakmile začnou u okrajů pěnit, začněte pomocí dřevěné nebo silikonové vařečky vajíčka lehce stahovat od okrajů směrem ke středu. Pánev zvedněte a naklánějte ji tak, aby ještě tekutá vejce stekla na uvolněné místo. Jakmile zbývá na povrchu jen trocha tekutého vejce, omeletu přeložte jednou nebo dvakrát směrem ke středu a sesuňte ji na nahřátý talíř, kde ještě dojde díky zbytkovému teplu.
Omeleta s pikantní rajčatovou směsí
Vynikající omeleta plněná rajčaty osmaženými na česneku a ozdobená strouhaným sýrem.celý článek
- Foto: Shutterstock.com
Na hniličku
Uvařit vejce na hniličku, tedy tak, aby byl bílek tuhý, ale žloutek uprostřed ještě nádherně táhlý, je docela věda. Je důležité, aby před přípravou měla pokojovou teplotu. Pokud si chcete být jistí, že vám při vaření neprasknou, propíchněte je na širším konci špendlíkem. A záleží i na velikosti hrnce. Použijte takový, který je právě tak velký, aby se vejce při vaření netloukla o sebe. Vodu přiveďte k varu, a jakmile uvidíte stoupat bublinky, vložte vejce a začněte měřit čas. Úprava na hniličku vyžaduje 4,5 minuty. Pak je maličko naťukněte a ponořte na 10 vteřin do studené vody, aby se lépe loupala, a okamžitě servírujte. Pozor, nenechte je nikdy vychladnout!
Játra rozmixovaná s česnekem a cibulí dochucená mlékem a kořením vytvořila lahodnou omáčku. Podává se s vejce na hniličku či na tvrdo. celý článek
- Foto: profimedia.cz
Volské oko
Poslední oblíbenou úpravou jsou sázená vejce, neboli volská oka. Při jejich přípravě je důležité použít pokličku. Nepřilnavou pánev jen lehce potřete tukem, zahřejte na střední teplotu a opatrně na ni vyklepněte vajíčko. Pozor, abyste neporušili žloutek. Bílek by měl mít dost místa, aby se mohl roztéct do stran. Přiklopte pokličkou a opékejte tak dlouho, až bílek ztuhne a okraje budou křupavé. Pokud nemáte pánev s pokličkou, nechte bílek ztuhnout, pak stáhněte plamen, pánev nakloňte a celé volské oko přelijte horkým tukem. Díky němu se bílek tepelně upraví i shora, žloutek ale zůstane měkký. Před podáváním osolte a opepřete.
Vejce Benedikt: Luxusní snídaně, kterou hravě zvládnete doma
Ideální snídaně na klidné ráno, když máte čas jen tak si poležet a pak se chvilku blýsknout v kuchyni. Vejce s nádherně tekutým žloutkem v kombinaci…celý článek