Začíná chřestová sezóna: Víte, jak ho správně připravit? | Recepty.Blesk.cz

Začíná chřestová sezóna: Víte, jak ho správně připravit?

Čerstvý chřest by neměl jít ohnout. Pokud je gumový a lze ho ohýbat, raději ho vyhoďte.
Čerstvý chřest by neměl jít ohnout. Pokud je gumový a lze ho ohýbat, raději ho vyhoďte.
Foto: Shutterstock.com
02.05.2015 / 06:00

 Vy jste letos ještě nevařili nic z chřestu? Pak máte nejvyšší čas! V tuto chvíli totiž dozrává a sklízí se český chřest, ze kterého lze vykouzlit skutečně gurmánské zážitky, od lehkého jarního salátu přes polévku až k zapečenému lososu. 

Věděli jste, že v České republice produkujeme každý rok bílé zlato? A že je po něm poptávka na celém světě? Ano, bílý chřest, který během socializmu upadal trochu do zapomnění, nyní získává opět své místo na výsluní. A není se čemu divit. Jde o jednu z nejzdravějších potravin vůbec, je velmi chutný a jednoduchý na přípravu.

 

Vařte s hlavičkou nad vodou

 

Konce chřestu uřízněte a oloupejte ho. Pokud máte zelený, není nutné ho slupky zbavovat, radí přední český pěstitel na svém webu www.ceskychrest.cz. Poté chřest vložte do vroucí vody, ale tak, aby hlavičky koukaly ven. Vodu předtím mírně osolte, přidejte zhruba jednu až dvě lžičky cukru (na jeden litr vody), lžíci másla a lžíci citrónu. Bílý chřest stačí vařit 7 až 9 minut, zelený pak ještě o polovinu kratší dobu. Vždy záleží na tloušťce jednotlivých stonků. Foto: Shutterstock.com


 

Než se ale dáte do přípravy některého z chutných pokrmů, zkontrolujte, zda je chřest skutečně čerstvý. Poznáte to poměrně jednoduše, podle pár triků. Čerstvý chřest nikdy neohnete - vždy se zlomí. Jestli je gumový, tak na jídlo s ním raději zapomeňte. Stejně jako pokud pronikavě nevoní, nemá hlavičky pevně sevřené a neleskne se. Že je chřest vhodný k jídlu, poznáte i podle toho, že když do něj říznete, vyteče z něj bílá míza.

Spolehlivé afrodiziakum

 

Nesnažte se chřest doma schraňovat příliš dlouhou dobu. Pokud máte čerstvý od tuzemského dodavatele, je dobré ho sníst co nejdříve. Nejlepší je totiž hned pár hodin po sklizni. Jestli s tím budete otálet, začne tato rostlina ztrácet svoji vysokou míru cukru a přestane být tak lahodná.

 

Důvodů, proč pustit chřest do své kuchyně, je hned několik, i co se týče zdravotního hlediska. Mimo to, že jde o afrodiziakum, tak obsahuje také mnoho vitamínů a minerálů, které nám často chybí. Jsou to hlavně ty ze skupiny B. Z minerálů mají v chřestu zastoupení železo, sodík, jód, zinek, fosfor a draslík. 

Albert škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Dopřejte si artyčoky i chřest

Albert škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Dopřejte si artyčoky i chřest

Minulý měsíc přišlo s jarem do mé kuchyně spoustu čerstvých bylinek. Nyní se posuneme opět o něco dále. Nejprve vám ukážu, zač je toho česnek, dále…celý článek

Jarní salát s chřestem a vejci

Jarní salát s chřestem a vejci

Chřest podávaný na listech rozmanitých druhů salátu, mrkve a vajíčka, zalitý dresinkem z hořčice, oleje a vinného octa, zdobený krutony.celý článek

Asparagusovo-kapustová polévka

Asparagusovo-kapustová polévka

Asparagus neboli chřest tvoří v kombinaci s růžičkovou kapustou a česnekovými krutony výbornou polévku.celý článek

Salát ze zeleného chřestu s limetkovým máslem a sýrem feta

Salát ze zeleného chřestu s limetkovým máslem a sýrem feta

Vařený chřest přelitý máslem se šťávou z limety a posypaný sýrem feta.celý článek

Marinovaný zelený chřest gratinovaný s parmezánem

Marinovaný zelený chřest gratinovaný s parmezánem

Chřest pečený na másle a zalitý marinádou z olivového oleje, octa, medu, česneku a bylinek. Podáváme bohatě posypaný parmezánem.celý článek

Losos s chřestem a mandlovým máslem

Losos s chřestem a mandlovým máslem

Opečený losos se zeleným a bílým chřestem vařeným v oslazené vodě a podávaný s mandlemi opraženými na másle s limetovou šťávou.celý článek

Panna Cotta s karamelizovaným chřestem

Panna Cotta s karamelizovaným chřestem

Panna Cotta ze šlehačky, bílého rumu, vanilkového lusk a želatiny, podávaná s karamelizovaným chřestemcelý článek

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz