Vy jste letos ještě nevařili nic z chřestu? Pak máte nejvyšší čas! V tuto chvíli totiž dozrává a sklízí se český chřest, ze kterého lze vykouzlit skutečně gurmánské zážitky, od lehkého jarního salátu přes polévku až k zapečenému lososu.
Věděli jste, že v České republice produkujeme každý rok bílé zlato? A že je po něm poptávka na celém světě? Ano, bílý chřest, který během socializmu upadal trochu do zapomnění, nyní získává opět své místo na výsluní. A není se čemu divit. Jde o jednu z nejzdravějších potravin vůbec, je velmi chutný a jednoduchý na přípravu.
Vařte s hlavičkou nad vodou
Konce chřestu uřízněte a oloupejte ho. Pokud máte zelený, není nutné ho slupky zbavovat, radí přední český pěstitel na svém webu www.ceskychrest.cz. Poté chřest vložte do vroucí vody, ale tak, aby hlavičky koukaly ven. Vodu předtím mírně osolte, přidejte zhruba jednu až dvě lžičky cukru (na jeden litr vody), lžíci másla a lžíci citrónu. Bílý chřest stačí vařit 7 až 9 minut, zelený pak ještě o polovinu kratší dobu. Vždy záleží na tloušťce jednotlivých stonků.
Spolehlivé afrodiziakum
Nesnažte se chřest doma schraňovat příliš dlouhou dobu. Pokud máte čerstvý od tuzemského dodavatele, je dobré ho sníst co nejdříve. Nejlepší je totiž hned pár hodin po sklizni. Jestli s tím budete otálet, začne tato rostlina ztrácet svoji vysokou míru cukru a přestane být tak lahodná.
Důvodů, proč pustit chřest do své kuchyně, je hned několik, i co se týče zdravotního hlediska. Mimo to, že jde o afrodiziakum, tak obsahuje také mnoho vitamínů a minerálů, které nám často chybí. Jsou to hlavně ty ze skupiny B. Z minerálů mají v chřestu zastoupení železo, sodík, jód, zinek, fosfor a draslík.
Albert škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Dopřejte si artyčoky i chřest

Minulý měsíc přišlo s jarem do mé kuchyně spoustu čerstvých bylinek. Nyní se posuneme opět o něco dále. Nejprve vám ukážu, zač je toho česnek, dále…celý článek
Jarní salát s chřestem a vejci

Chřest podávaný na listech rozmanitých druhů salátu, mrkve a vajíčka, zalitý dresinkem z hořčice, oleje a vinného octa, zdobený krutony.celý článek
Asparagusovo-kapustová polévka

Asparagus neboli chřest tvoří v kombinaci s růžičkovou kapustou a česnekovými krutony výbornou polévku.celý článek
Salát ze zeleného chřestu s limetkovým máslem a sýrem feta

Vařený chřest přelitý máslem se šťávou z limety a posypaný sýrem feta.celý článek
Marinovaný zelený chřest gratinovaný s parmezánem

Chřest pečený na másle a zalitý marinádou z olivového oleje, octa, medu, česneku a bylinek. Podáváme bohatě posypaný parmezánem.celý článek
Losos s chřestem a mandlovým máslem

Opečený losos se zeleným a bílým chřestem vařeným v oslazené vodě a podávaný s mandlemi opraženými na másle s limetovou šťávou.celý článek
Panna Cotta s karamelizovaným chřestem

Panna Cotta ze šlehačky, bílého rumu, vanilkového lusk a želatiny, podávaná s karamelizovaným chřestemcelý článek