Bešamel je základem řady skvělých omáček. Je nenahraditelnou korunou chřestu, z lasagní dělá manu nebeskou a zapékanou zeleninu povyšuje na michelinský zážitek. Naučte se připravovat zázračnou omáčku francouzské kuchyně.
Bešamel najdete v řadě světových kuchyní. Je totiž základem mnoha francouzských, italských nebo i řeckých jídel. Ve Francii se bešamelová omáčka používá mimo jiné při přípravě krémových polévek, například s houbami nebo se zeleninou (mrkev, chřest, dýně, brokolice a další).
BUDETE POTŘEBOVAT (PRO 4 OSOBY):
- 30 g másla
 - 30 g mouky
 - 500 ml mléka
 - 1/2 lžičky soli
 - čerstvě namletý bílý pepř
 - čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
 
POSTUP:
V kastrůlku rozpusťte máslo, stáhněte z plotny, přisypejte mouku a dobře promíchejte. Směs másla a mouky za stálého míchání zpěňte podle požadovaného zabarvení omáčky 1 až 3 minuty. Do jíšky postupně přilévejte mléko a dohladka vyšlehejte metličkou. Bešamelovou omáčku na mírném ohni s občasným promícháním povařte asi 20 minut, osolte, dochuťte a propasírujte.



