5 triků, jak upéct nejlepší domácí chleba | Recepty.Blesk.cz

5 triků, jak upéct nejlepší domácí chleba

  • ...
    ...
    Foto: shutterstock.com
    19března   2017  /  06:00

    Není nad chutný a voňavý chléb. Jenže ten ze supermarketů už dávno nechutná tak jako před lety. I proto si ho stále více lidí zkouší upéct doma. Není to žádná věda. Zvládne to každý. Aby se ale opravdu povedl, je třeba řídit se osvědčenými radami zkušených pekařů.

  • Není mouka jako mouka

    ...

     

    Výběr správné mouky je základ. Pokud použijete jakoukoliv hladkou mouku, kterou zrovna máte ve spíži, protože byla v akci, nedivte se, že se vám chléb nepovede tak, jak byste si představovali. I mezi hladkými moukami je totiž obrovský rozdíl. Především v obsahu lepku, který při pečení chleba hraje obrovskou roli. Platí, že čím více, tím lépe. Těsto je díky němu tažnější, vláčnější a hebčí.

     

    Nejlepší je rovnou si pořídit mouku označenou výrobcem jako chlebová. Ve srovnání s běžnými pšeničnými hladkými moukami je tmavší, obsahuje větší množství minerálních látek a především více lepku. Výrobky z této mouky mají tmavší barvu střídky a výraznější aroma. Seženete ji už v každém supermarketu, objednat si ji ale můžete i přímo ze mlýna. Pokud máte rádi chléb tmavší, můžete do pšeničné mouky přimíchat také žitnou.

     

    Pečete každý rok na Velikonoce mazanec? Zkuste letos udělat změnu. Vyzkoušejte místo něj vynikající jidáše. S naším videoreceptem je hravě zvládnete připravit.


    720p 480p 360p 240p
    Upečte si velikonoční jidáše podle našeho videoreceptu. • 

    Zkuste proto letos upéct místo mazance jidáše. S naším videoreceptem to hravě zvládnete.

    Více na http://recepty.blesk.cz/clanek/vareni/3287/video-vynikajici-velikonocni-jidase-kterym-nikdo-neodola.html?utm_source=recepty.blesk.cz&utm_medium=copy
  • Pořiďte si síto

    ...

     

    Možná vám to přijde jako zbytečnost, která jen zabírá místo v kuchyni. Naše babičky ale moc dobře věděly, proč při přípravě jakéhokoliv těsta vždy mouku prosévaly. A u těch kynutých to platí obzvlášť. Důvodů je hned několik. Tím prvním je, že urychlíte proces kynutí a hotové pečivo bude lehké a provzdušněné. Navíc při běžném skladování se v mouce utváří vlhkost a prosetím se mouka nejen provzdušní a nakypří, ale i vysuší. Výhodou je i to, že můžete odhalit případné moučné červy, kterých si jinak nevšimnete.

    Hit internetu: Vynikající cheesecake jen ze tří ingrediencí

    Hit internetu: Vynikající cheesecake jen ze tří ingrediencí

    Nadýchaný, voňavý, chutný, ale především rychle hotový. Takový moučník je splněným snem každé kuchařky i kuchaře. Není divu, že video s návodem na…celý článek

  • S droždím opatrně

    ...

     

    Nezáleží ani tak na tom, zda použijete droždí čerstvé nebo to sušené v pytlíku. Podstatné ale je, aby nebylo prošlé. Zkontrolujte proto vždy datum expirace. S postupem času totiž ztrácí účinnost. Jde o živoucí organismus, který má schopnost přeměňovat v mouce obsažené přirozené cukry na oxid uhličitý, což způsobuje kynutí těsta. Zapamatujte si také, že droždí nesmí přijít do styku se solí, kvasinky by umřely. A nikdy nepřidávejte víc droždí, než je předepsáno v receptu. Těsto by překynulo a výsledný produkt by měl nepříjemnou pachuť kvasnic.

    5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

    5 triků, jak uvařit ty nejlepší kynuté houskové knedlíky

    Jsou tradiční národní přílohou. Nedají se téměř ničím nahradit. Hodí se ke guláši, vepřovým výpečkům se špenátem, i dozlatova upečené kachně se zelím.…celý článek

  • Udělejte si čas

    ...
    Foto: shutterstock.com

     

    Pečení domácího chleba sice není těžké, nedá se však uspěchat. Na kynutí počítejte minimálně se třemi hodinami. Klasické chlebové těsto totiž musí kynout natřikrát. Poprvé propracované těsto nechte kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak ho znovu propracujte a postup zopakujte. Nakonec těsto vyklopte na vál, poprašte mouku a ještě nechte dokynout, než se vám rozehřeje trouba. Správně vykynutý chléb poznáte, když na něj jemně zatlačíte prstem. Když důlek zůstane nebo jemně padá, je nakynutý správně. Když se ale důlek zvedne nazpátek, není ještě dostatečně nakynutý a může růst dál.

    Nejlepší bramboráky! Levná a rychlá večeře ze starých brambor

    Nejlepší bramboráky! Levná a rychlá večeře ze starých brambor

    Máte doma spoustu starých brambor a nevíte, co s nimi? Zkuste z nich udělat bramboráky. Jsou perlou české kuchyně a pěkně křupavé vezmou dech i cizincům,…celý článek

  • Dodejte mu potřebnou vlhkost

    ...

     

    I sebelépe připravený a nakynutý chléb můžete zkazit během pečení. Velmi důležitá je počáteční vysoká vlhkost, která zamezí tomu, aby kůrka příliš brzy neztvrdla a těsto by se nemohlo dál rozpínat. V horké troubě totiž během prvních deseti minut chléb ještě kyne. Na dno rozpálené trouby proto umístěte kastrůlek s horkou vodou. Dobré je i před pečením chléb oprášit a povrch zvlhčit vodou z rozprašovače nebo potřít štětečkem namočeným ve vlažné vodě. Kůrka díky tomu bude po upečení nádherně vybarvená a lesklá. Zlatavou kůrku získáte, když ho potřete mlékem.

    Recepty z mletého masa: Báječná sekaná z jednoho pekáče

    Recepty z mletého masa: Báječná sekaná z jednoho pekáče

    Mleté hovězí nebo vepřové maso je univerzální jako máloco jiného. Navíc si s ním poradí jak začátečníci, tak ostřílení kuchaři. A je jedno, zda se…celý článek

    Levné a rychlé večeře pro celou rodinu: Do 100 Kč za čtyři porce

    Levné a rychlé večeře pro celou rodinu: Do 100 Kč za čtyři porce

    Máte před výplatou nebo prostě chcete trochu ušetřit na jídle? Nemusíte se vzdávat chutných jídel, i za málo peněz se dá vykouzlit skvělá večeře pro…celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Zbylo vám staré pečivo? 7 nejlepších tipů, jak ho zpracovat!

Ročně spotřebujeme spoustu kilogramů jídla a taky ho bohužel spoustu vyhodíme. Zvláště na pečivo jsme mistři. Jen málokdy koupíme opravdu tolik, kolik sníme. Nevyhazujte ho a raději ho ještě chytře zpracujte. Jak říkaly naše

Rybízové pokušení: Upečte z něj koláče, bublaninu, vyrobte domácí rosol! Nikdo neodolá!

Rybíz je všude kolem, tak toho využijte a rychle z něj upečte nějaký dobrý moučník k nedělnímu obědu. Některé recepty jsou tak snadné, že je zvládnete hravě do půl hodiny. A hlavně jsou tak dobré, že se po nich jen zapráší.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

6 tipů na to, jak co nejlépe zpracovat houby!

Houbová sezona začíná! Možná nerostou úplně všude, ale jsou místa, odkud si přinesete plné košíky. Pokud se taky chystáte do lesa, určitě vám přijdou vhod naše tipy, co s těmi úlovky potom udělat.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Brno - Krimi

Adam (14) vezl sestřičku (2) do Izraele…

Školák Adam T. (14) vycestoval v úterý dopoledne spolu se sestřičkou (2) z Brna do Budapešti, aby…

celý článek »

České celebrity

Janek Ledecký slaví 55! Bojí se rakoviny,…

Podepsal snad smlouvu s ďáblem? Při pohledu na pevné tělo Janka Ledeckého se nechce věřit, že dnes…

celý článek »

Svět

Egyptský tank převálcoval auto teroristů.…

Minimálně 50 lidí mohlo zemřít, pokud by nezasáhl tank egyptské armády nedaleko města Aríš na Sinajském…

celý článek »

VIP sport

Schick si prý postavil hlavu a odmítl megapřestup:…

V mladé hlavě fotbalisty Patrika Schicka (21) uzrálo rozhodnutí. Podle italských médií odmítá milánský…

celý článek »