Levná domácí švestková povidla bez míchání! Osvědčený recept | Recepty.Blesk.cz

Levná domácí švestková povidla bez míchání! Osvědčený recept

  • V obchodech jsou povidla opravdu drahá. Doma si je připravíte mnohem lepší a za zlomek ceny.
    V obchodech jsou povidla opravdu drahá. Doma si je připravíte mnohem lepší a za zlomek ceny.
    Foto: Shutterstock.com
    25září   2016  /  06:00

    Hustá, mazlavá, vonící rumem a skořicí. Vynikající do koláčů, buchet, kynutých knedlíků, ale třeba i namazané na opečeném toastovém chlebu. Švestková povidla jsou nenahraditelná. Narozdíl od klasických marmelád a džemů si však na jejich výrobu doma troufá jen málokdo. Panuje totiž mýtus, že jde o pracný a složitý proces. My vás ale přesvědčíme o tom, že to jde i bez únavného několikahodinového míchání.

  • Připravte si ingredience

    ...


    Na výrobu 6 větších sklenic (330 ml) domácích povidel budete potřebovat:

     

    * 6 kg švestek

    * 1 kg cukru krupice nebo krystal

    * 250 ml octa

    * 150 ml rumu

    * 1 čajovou lžičku mleté skořice

    * šťávu z 1 citronu

     

    Podle chuti:

     

    * 10 hřebíčků

    * 5 hvězdiček badyánu

    * celou skořici

    * hořkou čokoládu

     

    Jak zpracovat švestky: Usušte je, udělejte pečený čaj, kompot, sirup nebo povidla

    Jak zpracovat švestky: Usušte je, udělejte pečený čaj, kompot, sirup nebo povidla

    Sezona modrého ovoce je v plném proudu. Seženete je za pár korun v každé prodejně ovoce i v supermarketu. Brzy už ale skončí. Jak tedy švestky nejlépe…celý článek

  • Ovoce vypeckujte

    ...

     

    Aby byla povidla opravdu chutná, použijte pokud možno přezrálé plody. Švestky dobře omyjte, očistěte od stopek a přeberte. Nahnilé nebo plesnivé plody bez milosti vyřaďte. Ovoce pak vypeckujte.

     

    Půlky švestek dejte do velkého kastrolu, zasypejte cukrem a zalijte octem. Přiklopte poklicí a den nechte stát bez míchání. Hrnec postavte raději někam do chladnější místnosti, aby švestky nezačaly kvasit.

     

    4 tipy, jak uvařit marmeládu bez hromady cukru a chemie

    4 tipy, jak uvařit marmeládu bez hromady cukru a chemie

    Zavařování je zase v módě. Není divu. Domácí džemy a marmelády vynikají úžasnou chutí. Navíc víte, co jste do nich dali. Takže například angreštový…celý článek

  • Pusťte se do vaření

    ...

     

    Po čtyřiadvaceti hodinách dejte hrnec na sporák a pusťte se do vaření povidel. Nezapomeňte, že tentokrát můžete vařečku nechat uklizenou v šuplíku. Celý proces totiž proběhne bez míchání. Pokud máte rádi kořeněnou chuť, přidejte celou skořici, hřebíček a badyán. Švestky přiveďte k varu a přibližně hodinu vařte odkryté co nejprudčeji. Pak teplotu snižte na minimum, kastrol přikryjte pokličkou a nechte asi 5 hodin probublávat.

     

    Máte rádi hrušky? Pak si doma můžete uvařit také povidla z nich. Recept na ně najdete ZDE >>

  • Vezměte si na pomoc mixér

    ...

     

    Horké rozvařené švestky teď rozmixujte ponorným mixérem dohladka, přilijte asi čtyři pětiny rumu, citronovou šťávu a podle chuti přidejte mletou skořici. Do části můžete přidat i nastrouhanou hořkou čokoládu. Hotová povidla pak plňte do dobře umytých a naprosto suchých sklenic do výše asi centimetr pod okraj.

     

    Povidlové buchty

    Povidlové buchty

    Domácí buchty plněné švestkovými povidly.celý článek

  • Sklenice zavíčkujte a uložte

    ...

     

    Použijte praktický osvědčený trik našich babiček a povidla ve sklenicích nakonec ještě zalijte kapkou rumu, popřípadě slivovice. Alkohol zajistí, že déle vydrží a nebudou plesnivět. Ještě stále horká povidla nakonec důkladně zavíčkujte, sklenice otočte dnem vzhůru a nechte tak stát do druhého dne.

     

    Kynuté knedlíky s povidly

    Kynuté knedlíky s povidly

    Nadýchané kynuté knedlíky se švestkovými povidly sypané mákem jsou podávány jako hlavní chod.celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Medvědí česnek je všude: Vyzkoušejte ho v polévce, knedlíčcích nebo v pestu

Jaro je tady a s ním i medvědí česnek. Je to jedna z prvních zelených rostlin, která teď raší, a taky jedna z těch, která zažene únavu, stres a dodá nám energii. Pokud jste kouzlu tohoto česneku ještě nepropadli, je načase to

Nejlepší recepty na pečené kuře! S nádivkou, na česneku nebo a la kachna

Chcete připravit na neděli nějakou dobrotu, která vám nezabere moc času? Upečte kuře! Existují desítky nejrůznějších variant, jak z něj vykouzlit skutečný skvost. A rozhodně bude chutnat úplně všem.

Domácí pesto z medvědího česneku: Hotové za pár minut, v lednici vydrží měsíc

Duben je sezona medvědího česneku, tak toho využijte a naučte se vyrobit domácí pesto z téhle dobroty plné vitaminů. Hodit se vám bude nejen do těstovin, ale taky na pizzu, ryby, slaný koláč či pečený chléb.

Nejlepší piškotové těsto! Už nikdy spálené, propadlé či nedopečené

Piškotové těsto je nejlehčí ze všech těst. Pokud to vaše ale pořád není dokonalé, zřejmě někde děláte chybu. Objem piškotového těsta totiž závisí na množství vyšlehaného vzduchu během šlehání vajec s cukrem. Když šlehání

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Dohra jedné z nejdrsnějších Výměn manželek:…

Řval sprostě na celý dům, a dokonce napadl svou náhradní ženu Janu (32)! Za agresivní chování ve…

celý článek »

Krimi

Vražedkyně v bikinách se vrací domů. Modelka…

Slovenská modelka Mária Kukučová (28) se brzy dostane ze španělské basy, kde si odpykává trest za…

celý článek »

Příběhy

Denisa trpěla stejnou nemocí jako Koukalová:…

Byla úspěšnou sportovkyní, ale propadla anorexii a bulimii. Podobný osud, jaký měla biatlonistka…

celý článek »

České celebrity

Perkausovou čeká operace! Hvězdu Primy sužuje…

Tajemství skrývá úsměv! Moderátorka Zpráv na Primě Eva Perkausová (24) je sice při večerním…

celý článek »