Levná domácí švestková povidla bez míchání! Osvědčený recept | Recepty.Blesk.cz

Levná domácí švestková povidla bez míchání! Osvědčený recept

  • V obchodech jsou povidla opravdu drahá. Doma si je připravíte mnohem lepší a za zlomek ceny.
    V obchodech jsou povidla opravdu drahá. Doma si je připravíte mnohem lepší a za zlomek ceny.
    Foto: Shutterstock.com
    25září   2016  /  06:00

    Hustá, mazlavá, vonící rumem a skořicí. Vynikající do koláčů, buchet, kynutých knedlíků, ale třeba i namazané na opečeném toastovém chlebu. Švestková povidla jsou nenahraditelná. Narozdíl od klasických marmelád a džemů si však na jejich výrobu doma troufá jen málokdo. Panuje totiž mýtus, že jde o pracný a složitý proces. My vás ale přesvědčíme o tom, že to jde i bez únavného několikahodinového míchání.

  • Připravte si ingredience

    ...


    Na výrobu 6 větších sklenic (330 ml) domácích povidel budete potřebovat:

     

    * 6 kg švestek

    * 1 kg cukru krupice nebo krystal

    * 250 ml octa

    * 150 ml rumu

    * 1 čajovou lžičku mleté skořice

    * šťávu z 1 citronu

     

    Podle chuti:

     

    * 10 hřebíčků

    * 5 hvězdiček badyánu

    * celou skořici

    * hořkou čokoládu

     

    Jak zpracovat švestky: Usušte je, udělejte pečený čaj, kompot, sirup nebo povidla

    Jak zpracovat švestky: Usušte je, udělejte pečený čaj, kompot, sirup nebo povidla

    Sezona modrého ovoce je v plném proudu. Seženete je za pár korun v každé prodejně ovoce i v supermarketu. Brzy už ale skončí. Jak tedy švestky nejlépe…celý článek

  • Ovoce vypeckujte

    ...

     

    Aby byla povidla opravdu chutná, použijte pokud možno přezrálé plody. Švestky dobře omyjte, očistěte od stopek a přeberte. Nahnilé nebo plesnivé plody bez milosti vyřaďte. Ovoce pak vypeckujte.

     

    Půlky švestek dejte do velkého kastrolu, zasypejte cukrem a zalijte octem. Přiklopte poklicí a den nechte stát bez míchání. Hrnec postavte raději někam do chladnější místnosti, aby švestky nezačaly kvasit.

     

    4 tipy, jak uvařit marmeládu bez hromady cukru a chemie

    4 tipy, jak uvařit marmeládu bez hromady cukru a chemie

    Zavařování je zase v módě. Není divu. Domácí džemy a marmelády vynikají úžasnou chutí. Navíc víte, co jste do nich dali. Takže například angreštový…celý článek

  • Pusťte se do vaření

    ...

     

    Po čtyřiadvaceti hodinách dejte hrnec na sporák a pusťte se do vaření povidel. Nezapomeňte, že tentokrát můžete vařečku nechat uklizenou v šuplíku. Celý proces totiž proběhne bez míchání. Pokud máte rádi kořeněnou chuť, přidejte celou skořici, hřebíček a badyán. Švestky přiveďte k varu a přibližně hodinu vařte odkryté co nejprudčeji. Pak teplotu snižte na minimum, kastrol přikryjte pokličkou a nechte asi 5 hodin probublávat.

     

    Máte rádi hrušky? Pak si doma můžete uvařit také povidla z nich. Recept na ně najdete ZDE >>

  • Vezměte si na pomoc mixér

    ...

     

    Horké rozvařené švestky teď rozmixujte ponorným mixérem dohladka, přilijte asi čtyři pětiny rumu, citronovou šťávu a podle chuti přidejte mletou skořici. Do části můžete přidat i nastrouhanou hořkou čokoládu. Hotová povidla pak plňte do dobře umytých a naprosto suchých sklenic do výše asi centimetr pod okraj.

     

    Povidlové buchty

    Povidlové buchty

    Domácí buchty plněné švestkovými povidly.celý článek

  • Sklenice zavíčkujte a uložte

    ...

     

    Použijte praktický osvědčený trik našich babiček a povidla ve sklenicích nakonec ještě zalijte kapkou rumu, popřípadě slivovice. Alkohol zajistí, že déle vydrží a nebudou plesnivět. Ještě stále horká povidla nakonec důkladně zavíčkujte, sklenice otočte dnem vzhůru a nechte tak stát do druhého dne.

     

    Kynuté knedlíky s povidly

    Kynuté knedlíky s povidly

    Nadýchané kynuté knedlíky se švestkovými povidly sypané mákem jsou podávány jako hlavní chod.celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

  Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem. My vás naučíme, jak ho připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Návod na přípravu dokonalé rýže! Už nikdy připálená nebo rozvařená

Rýže je základem mnoha pokrmů – od obyčejné přílohy k masu až po krémové rizoto. Pokud ji chcete připravit co nejdokonaleji, musíte postupovat správně. Ne každý druh se vaří stejně. Záleží také na pokrmu, který připravujete.

Božské palačinky: Nadýchané sladké pokušení, kterému neodoláte!

Máte strach, že se vám nepovedou, takže je raději neděláte? Chyba! Dají se naučit a pak už je můžete svým blízkým připravovat, kdykoli vás napadne, třeba jako rychlou večeři, zákusek po lehkém obědě nebo je můžete sníst druhý

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Po pádu Vydry došlo k náhlým změnám v Divadle…

Divadlo na Vinohradech hlásí problém! Ještě se ani návštěvníci premiéry představení Ifigenie v Aulidě…

celý článek »

Komentáře

Komentář: Žádné kecy a konec srandy. ČSSD…

Podle sjezdu vždy nejlíp poznáte skutečný stav příslušné strany. Ten ČSSD, který se v neděli konal…

celý článek »

Módní policie

Módní policie: Glamour punk, jízda na ostro…

Bály jsou pro čas zimy typické. Považují se za vrchol společenského setkání, což povinný…

celý článek »

Ročník 2017/18

Jak si vedly posily Sparty: Stanciu rozpálil…

Hned tři ze čtyř zimních posil zařadil trenér Sparty Andrea Stramaccioni do prvního ligového zápasu…

celý článek »