Mazanec, beránek a jidáše, to jsou tradiční velikonoční pochoutky. Co takhle to letos zpestřit zákusky, které vypadají jako od profesionála? Jejich výroba ale přitom není zase až tak náročná a zvládnete ji hravě. Podívejte se na videonávod.
Co budeme potřebovat:
- piškotové těsto (recept najdete zde)
- čokoládový krém (recept najdete zde)
- vykrajovací formy 2 velikostí na vajíčko
- cukrářskou potahovací hmotu
- vykrajovátka na ozdoby
- váleček
- nůž, lepidlo, štěteček
Jak na to:
Uděláme piškotové těsto, které upečeme ve formách vajíček dvou velikostí. Upečená vajíčka dáme na sebe, po stranách přidáme krém tak, abychom vytvořili plastické vejce, respektive jeho polovinu. To potáhneme cukrářskou hmotou a máme krásný dortík, který můžeme jarně nazdobit.
Potahovací a tvarovací hmotu koupíme v cukrářských potřebách. Kilo stojí kolem 150 korun, běžné barvy práškové kolem 10, gelové pak kolem 50 korun. Lepidlo se dá také zakoupit. Ušetřit můžete tím, že použijete 40% alkohol, který poslouží stejně dobře. Hmotu obarvíme, propracujeme, rozválíme válečkem na placičku a pak už vykrajujeme požadované tvary, které lepíme na vajíčko.
Podrobný návod vám představí lektorka Školy vaření Ola Kala cukrářka Ilona Havlíčková na videu.