Hříšné čokoládové pokušení: Dorty, muffiny i čokoládová pěna | Recepty.Blesk.cz

Hříšné čokoládové pokušení: Dorty, muffiny i čokoládová pěna

  • Foto: shutterstock.com
    25října   2015  /  06:00

    Určitě mi dáte za pravdu, že žádný jiný dezert není víc sexy než ten čokoládový. Ať už si dáte jen malý kousek nebo rovnou celý dort, vaše chuťové pohárky si přijdou na své.

  • Čokoládový dort s malinovou omáčkou

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (na 1 kulatou formu):

    Na těsto:

    * 140g hladké mouky

    * špetku soli

    * 50 g krupicového cukru

    * 120 g vychlazeného másla

    * 1 žloutek

    * 2 lžíce studené vody

     

    Na náplň:

    * 120 g čokolády

    * 220 g cukru

    * 50 g másla

    * 3 lžíce kukuřičného škrobu

    * 3 vejce

    * 230 ml smetany

     

    Postup:

    Suroviny na těsto promíchejte a vypracujte z nich hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte hodinku v chladu. Pak ho vyválejte a přeneste do formy tak, aby pokrylo i okraje. Přebývající těsto seřízněte. Pak na korpus dejte pečicí papír, nasypejte fazole (jako zátěž) a dejte dort péct asi na 35 minut do trouby předehřáté na 200 °C.

     

    Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni a vmíchejte do ní máslo. Přidejte cukr, škrob a dobře rozšlehejte. K čokoládové směsi vmíchejte rozšlehaná vejce a stále zahřívejte ve vodní lázni. Míchejte, dokud nevznikne lesklá hmota. Pak ji nechte vychladnout a přidejte ušlehanou smetanu. Náplň rozetřete na vychladlý korpus a koláč nechte ztuhnout v chladu. Podávejte ho s malinovou omáčkou, kterou připravíte svařením a rozmixováním malin s vanilkovým cukrem.

  • Sametový dort

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (na 1 kulatou formu):

    * 4 vejce

    * 100 g krystalového cukru

    * 100 g másla

    * 250 g tmavé čokolády

    * 2 lžíce polohrubé mouky

    * 1 lžičku prášku do pečiva

    * smetanu na zdobení

     

    Postup:

    Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni. Když se rozpustí, vmíchejte do ní máslo. Vejce rozdělte, žloutky ušlehejte s cukrem do pěny. Pak do nich opatrně zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Bílky ušlehejte do pěny a spolu s čokoládou je vmíchejte do žloutkové směsi. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a asi 40 minut ho pečte v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí přelijte čokoládovou polevou nebo podávejte jen s kopečkem smetany.

  • Dort s červenou řepou

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (na 1 kulatou formu):

    * 120 g kvalitní hořké čokolády

    * 250 g červené řepy

    * 250 g třtinového cukru

    * 4 vejce

    * 220 g polohrubé mouky

    * 1 lžičku přášku do pečiva

    * 1 lžičku jedlé sody

    * 50 g kakaa

    * špetku soli

    * 200 ml oleje

     

    Na krém:

    * 150 g hořké čokolády

    * 150 g zakysané smetany

    * 4 lžíce moučkového cukru

     

    Postup:

    Čokoládu nalámejte a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. Řepu nastrouhejte na hrubém struhadle. Cukr s vejci ušlehejte do pěny. Přidejte čokoládu, vmíchejte mouku se sodou a práškem do pečiva, sůl, kakao, olej a nastrouhanou řepu. Vše dobře promíchejte a těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem.

     

    Korpus pečte asi 50 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Čokoládu na krém nechte rozpustit ve vodní lázni a promíchejte ji s cukrem a zakysanou smetanou. Korpus podélně seřízněte, potřete krémem, přiklopte a potřete i shora.

  • Čokoládová pěna

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 300 g hořké čokolády

    * 150 ml mléka

    * 3 vejce

    * 600 g smetany

    * 270 g krystalového cukru

    * hoblinky čokolády na zdobení

     

    Postup:

    Bílky oddělte od žloutků a ušlehejte je s cukrem dotuha. Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni, vmíchejte do ní žloutky a mléko. Směs ještě zahřejte, ale nesmí se vařit. Opatrně do ní zamíchejte bílky a nakonec přidejte našlehanou smetanu. Čokoládovou pěnu rozdělte do pohárů a nechte je do druhého dne v chladu. Před podáváním dozdobte pěnu kopečkem šlehačky a hoblinkami čokolády.

  • Čokoládové muffiny

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (na 12 kusů):

    * 1 šálek hladké mouky

    * 1 šálek celozrnné mouky

    * 1 šálek třtinového cukru

    * 1/2 šálku kakaa

    * 1/2 lžičky jedlé sody

    * 2 lžičky prášku do pečiva

    * špetku soli

    * 1 šálek podmáslí

    * 1 vejce

    * 2 lžíce oleje

    * 1 lžičku vanilkového extraktu

    * 1 šálek nasekané čokolády

     

     

    Postup:

    Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience. V jiné míse promíchejte vejce, podmáslí, olej a vanilkový extrakt. Obě směsi pak spojte a dobře promíchejte. Nakonec do těsta vmíchejte nasekanou čokoládu. Těsto nalijte do máslem vymazaných formiček asi do dvou třetin. Muffiny pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

  • Horká čokoláda

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 hrnky mléka

    * 1 tabulku hořké čokolády

    * 2 lžíce krystalového cukru

    * 1 lžíci brandy

    * 1 lžičku mleté skořice

    * 1 hrnek smetany

    * špetku chilli

    * smetanu a čokoládu na zdobení

     

    Postup:

    Mléko nalijte do hrnce, přidejte nalámanou čokoládu a cukr. Zahřejte a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Pak směs odstavte, přidejte brandy, skořici a chilli. Horkou čokoládu rozlijte do hrníčků a ozdobte ji šlehačkou a nastrouhanou čokoládou.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz