- Křížaly jsou oblíbenou pochoutkou.Foto: shutterstock.com18. září 2016 / 06:00
Co byste řekli na zdravé a chutné mlsání, které vás nebude moc stát? Jablečné křížaly můžete použít jako "zobání" k televizi, obohatit jimi snídaňová jídla, jako jsou obilné kaše, jogurty a müsli, nebo si z nich třeba připravit voňavý ovocný čaj, který zachutná i vašim dětem. Prozradíme vám, jak si domácí křížaly vyrobit krok za krokem.
Na odrůdě nezáleží
Na křížaly můžete zpracovat v podstatě jakákoliv jablka. Podle odrůdy pak budou sušené plátky jablek ve výsledku buď sladší, nebo kyselejší. Vždy si ale na zpracování vybírejte jen zdravé plody, pokud možno bez většího poškození. Nejvhodnější jsou plně vyzrálá, ale pevná jablka. Přezrálá raději zavařte do kompotu. Rozhodně by neměla být povadlá, scvrklá a už vůbec ne moučná.
Sušená rajčata: Lahůdka, kterou si můžete připravit doma
Patří k oblíbeným pochoutkám, které si vozíme z dovolené ve Středomoří. A to i přes to, že je jejich cena poměrně vysoká. Jenže co naplat, když se…celý článek
Pusťte se do krájení
Jablka dobře omyjte, osušte a zbavte jádřinců. Záleží jen na vás, zda je oloupete, nebo slupku necháte. Případné namačkané nebo natlučené části ale vždy pečlivě odkrojte. Očištěné připravené plody pak krájejte na několik milimetrů široké plátky. Sílu zvolte podle vaší chuti. Čím tenčí, tím budou křížaly křupavější, silnější plátky zase budou po usušení "šťavnaté".
9 pravidel, jak skladovat jablka a hrušky, aby neshnily a vydržely až do jara
Léto pomalu končí a pozdní ovoce, bez kterého si podzim snad ani nedokážeme představit, začíná dozrávat. Není snad nikdo, kdo by se s chutí nezakousl…celý článek
Namočte je do octa
Pokud chcete, aby po usušení nebyla jablka zhnědlá, vezměte si na pomoc ocet, citronovou šťávu nebo kyselinu citronovou. Díky nim zůstane dužina krásně bílá. Roztok, do kterého musíte nakrájené plátky jablek namočit, připravíte snadno. Do jednoho litru vody zamíchejte buď polévkovou lžíci octa, šťávu z jednoho citronu nebo dvě lžičky kyseliny citronové. Po několika minutách jablka vyndejte a nechte je důkladně okapat.
Božské ovocné koláče: 5 triků, díky kterým budou ještě lepší
Jsou chutné, levné a rychle připravené. Navíc patří bublaniny a koláče plné ovoce k těm nejoblíbenějším. Milují je děti i dospělí. Nezáleží na tom,…celý článek
Sušte je na vzduchu
Nejklasičtějším způsobem, jak křížaly připravit, je sušení jen tak na vzduchu. Vhodná je suchá teplejší místnost. Naprosto ideální jsou například půdní prostory. Přes den je pak můžete klidně vynést ven na sluníčko. Při tomto způsobu sušení je ale zapotřebí vyrobit si sušicí síta. Není to nijak složité. Stačí k sobě stlouct čtyři laťky a natáhnout na ně jemnou síťku používanou do oken proti hmyzu. Použití plechu vyloženého pečicím papírem v tomto případě není vhodné, pomalu schnoucí křížaly by se na něj totiž přilepily. Na síta pak nakrájené plátky naskládejte těsně vedle sebe. V průběhu sušení pravidelně kontrolujte, zda vám ovoce nezačalo plesnivět.
Šoupněte je do trouby
Asi nejrychlejším a nejjednodušším způsobem je použití trouby. Ta by měla být pokud možno elektrická. U té plynové se totiž špatně reguluje teplota a navíc se v ní vyvíjejí vodní páry, které by sušící se plátky ovoce znovu zvlhčovaly. Nakrájené plátky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, aby šly hotové křížaly dobře sloupnout. Vůbec nejlepší je horkovzdušná trouba s ventilátorem. Pokud ji nemáte, budete muset sušit s pootevřenými dvířky. Sušte pozvolna nejprve při 50-60 °C. Když se část vody odpaří a plátky ovoce zaschnou, zvýšte teplotu na 70 °C. Pak plátky otočte a dosušte znovu při 50 °C. Křížaly budou hotové, až přestanou být pružné. Nesnažte se to uspěchat. Při teplotě vyšší než 85 °C by se už zničily vitamíny, správná barva i příjemná vůně.
Uložte je do skleněné dózy
Hotové křížaly je ideální uchovávat v uzavřených dózách na suchém, tmavém a chladném místě. Je třeba stoprocentně zabránit přístupu vzduchu a vlhkosti. Babičky je skladovaly také v plátěném pytlíku zavěšeném ve spíži. Teplota pro uskladnění sušených plodů by neměla přesáhnout 15 °C. Při správném skladování by vám křížaly měly vydržet jeden až dva roky. Důležitá je ale pravidelná kontrola, proto občas sklenicemi zatřepte, abyste zjistili, zda plody v nich nenavlhly nebo nechytly plíseň.