Ocet sehrává v kuchyni důležitou úlohu, ale nesmíte podcenit jeho správný výběr. Na trhu je jich totiž několik druhů, těmi hlavními jsou ovocné a lihové octy. A tak dobře vybírejte, např. ovocný vinný ocet je vhodný na přípravu majonéz, omáček či salátových dressingů, jablečný ocet je zase charakteristický silnou a ostrou chutí, používáme ho tam, kde doplňujeme další ingredience.
Pro nakládané křupavé okurky však zvolte ocet kvasný lihový. Abyste se vyhnuli nemilému překvapení v podobě rozměklých, šedých a chuťově úplně jiných než jste byli zvyklí, připravte nálev z kvalitního kvasného lihového octa.
Ocet z Bzence či Znojma, tedy z oblastí s největší tradicí zavařování u nás, je svým složením a výrobním postupem jedinečný, a proto v okurkových nálevech nezaměnitelný. Vyrábí se již desítky let podle původní receptury, kvasí ryze přírodní cestou a je bez jakýchkoliv syntetických přísad. Pokud budete k zavařování zkoušet jiné octy, může se Vám stát, že chuť nebude ta pravá, na kterou jste zvyklí. Tradice je prostě tradice a každý ocet chutná jinak. Například ten bzenecký obsahuje karamel a voňavý estragon, které chuť a vůni nálevu dokonale chuťově vyzdvihnou.
Na octu tak rozhodně nešetřete. Hodnota octa na jednu zavařovací sklenici vyjde na 90 hal. A to je opravdu minimum oproti tomu, jakou důležitou roli při nakládání ocet hraje, a jak jeho špatný výběr může chuť okurek a vaše úsilí při zavařování zhatit.
Pověstné bzenecké nakládané okurky
Na nálev potřebujeme:
3 litry vody
1 litr Bzeneckého octa
120 g soli
400 g cukru
30 kuliček Sacharinu
30 kuliček nového koření
30 kuliček pepře
1 a 1 polévkové lžíce hořčičného semínka
4 bobkové listy
4 ks hřebíčku
kousek celé skořice
dále:
asi 7 kg okurek
cibuli
mrkev
kopr
Postup:
Nálev připravíme tak, že vodu, ocet a koření spolu 20 minut povaříme. Okurky narovnáme do sklenic, proložíme na kolečka nakrájenou mrkví, cibulkou a větvičkou kopru. Zalijeme nálevem, uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 80°C.
A už teď se můžete těšit na jejich typické křupnutí!
Rady a tipy na zavařování, nakládání a použití octa v moderní kuchyni najdete na www.bzeneckyocet.cz.
