- Foto: archiv firem20. dubna 2016 / 06:00
Možná by vás překvapilo, jak snadné je připravit domácí sýr. Ostatně kdysi se doma připravoval běžně, tak proč to nezkusit? Kromě toho, že si pochutnáte, také ušetříte. Poradíme vám, jak na to.
Čerstvý domácí sýr
Tato sýrová hmota je základní surovinou pro výrobu dalších variant, jako jsou například cottage nebo balkánský sýr. Ale se solí a bylinkami je čerstvý sýr báječný i sám o sobě.
Budete potřebovat:
1 litr pasterizovaného plnotučného mléka (nikdy ne trvanlivého)
500 ml kysaného podmáslí nebo kefírového mléka (max. 1 % tuku)
1 až 2 čajové lžičky soli
Postup:
Mléko smíchejte s podmáslím, osolte a na středním plameni a při míchání zahřívejte, až se tekutina srazí. To znamená, že se rozdělí na bílou hmotu a tekutinu (syrovátku). Obsah rendlíku vlijte do cedníku vyloženého čistým plátnem či gázou a nechte syrovátku protéct.
Poté zvedněte všechny cípy látky, zabalte, zatočte konce a zbývající syrovátku vyždímejte. Odkapanou sýrovou hmotu podle chuti rozmělněte se solí, bylinkami, paprikou nebo kmínem.
Italská ricotta
Ricotta je jednoduchý, univerzální sýr, který se dá jíst slaný i sladký. Skvělý je třeba na oblíbené domácí tiramisu.
Budete potřebovat:
1,5 litru čerstvého plnotučného mléka
500 ml smetany ke šlehání
1 čajovou lžičku mořské soli
4 polévkové lžíce citronové šťávy nebo jablečného octa
Postup:
Cedník vyložte plátýnkem nebo gázou. Mléko, smetanu a sůl zahřívejte za stálého míchání až k bodu varu. Pak pomalu vlijte citronovou šťávu nebo jablečný ocet, ztlumte plamen a míchejte ještě asi minutu. Vypněte a nechte ustát 5 minut.
Sraženinu se syrovátkou vlijte do plátýnka v cedníku a nechte ji při pokojové teplotě hodinu vykapávat. Ricottu ze síta uložte do misky nebo plastové krabičky, uzavřete ji a uchovejte v chladničce.
Tradiční pivní sýr
K pivu je ideální a mužská část rodiny vám za něj bude doslova líbat ruce. I když má tento sýr velmi specifické a silné aroma, pánové ho zkrátka milují.
Budete potřebovat:
500 g měkkého tvarohu
300 ml světlého piva
1 lžíci kmínu
špetku mletého pepře
1 lžičku soli
Postup:
Ve větší nádobě rozmíchejte tvaroh s kořením, solí a zalijte pivem. Přikryjte a nechte při pokojové teplotě týden uležet. Dobře proleželý sýr má nažloutlou barvu. Mažte ho na čerstvý chléb s máslem a ozdobte ho najemno nakrájenou jarní cibulkou.
Domácí mozzarella
Tenhle klasický italský čerstvý sýr jemné a lahodné chuti, který vznikl vlastně náhodou, si už našel své příznivce i v Čechách. Bohužel nepatří k nejlevnějším. K jeho výrobě přitom potřebujete jen tři ingredience.
Budete potřebovat:
2 litry čerstvého nepasterizovaného mléka
1 lžičku kyseliny citronové
1/2 lžičky syřidla
Postup:
Studené mléko nalijte do hrnce, přidejte kyselinu citronovou a dobře ji v něm rozmíchejte. Pak mléko zahřejte na 38 ºC (teplota je opravdu důležitá, kontrolujte ji proto pomocí teploměru). Mléko zahřáté na požadovanou teplotu odstavte a přidejte do něj syřidlo. Asi minutu až dvě míchejte, až se začne oddělovat syrovátka (nažloutlá tekutina) a mléko se začne srážet. Hrnec pak přiklopte pokličkou a nechte ho v klidu po dobu 5 minut. Pokud máte po uplynutí doby pocit, že mléko ještě není dokonale sražené, znovu ho na 5 minut zakryjte pokličkou.
Obsah hrnce pak slijte přes cedník či plátýnko. A nechte dobře vykapat. Syrovátku ale nevylévejte, budete ji ještě potřebovat. Vykapanou hmotu pak vložte do mísy, která je vhodná do mikrovlnné trouby, a minutu ji zahřívejte. Měly by se vám tak oddělit ještě zbytky syrovátky, ty vylijte. Pak sýrovou hmotu prohněťte rukama, jako když zpracováváte těsto, a vraťte ji ještě na půl minuty do mikrovlnné trouby. Pozor na to, ať ji nepřehřejete, sýr by měl být zahřátý jen tak, abyste ho udrželi v rukou.
Vznikající mozzarellu opět důkladně zpracujte rukama jako kynuté těsto. Hněťte do chvíle, kdy vám hmota půjde vytáhnout až na metrovou délku, aniž by se trhala. Pak vytvarujte jeden větší nebo několik menších bochánků. Hotovou mozzarellu skladujte v lednici v roztoku, který si vyrobíte z 250 ml syrovátky, 250 ml vody a lžíce soli.
Kyperský halloumi
Do mléka se při přípravě tohoto sýra nepřidává kultura mléčného kysání, ale sýřenina. Sýr má velmi vysokou teplotu roztékání, proto se výborně hodí ke grilování.
Budete potřebovat:
10 litrů plnotučného mléka
asi 1 ml syřidla
sůl
čerstvou mátu
Postup:
Mléko zahřejte, přidejte syřidlo a nechte ztuhnout. Pak hmotu rozkrájejte a mícháním, dokrajováním a dohříváním ji vypracujte na hrudkovitou hmotu. Sceďte ji a překlopte do formy s otvory na dně.
Potom sýr ve formě pořádně zatižte, aby pustil syrovátku a hmota byla dost tuhá. Vyjměte ho z formy, sýr rozkrájejte na silnější plátky a vhoďte jako knedlíky krátce povařit do horké syrovátky. Až vyplují na povrch, je hotovo. Vychladlé kousky vložte buď do slaného nálevu, nebo je potřete solí s mátou.
VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ RECEPTY:
PRAVÉ ŠPECLE
SÝROVÁ ROLÁDA
VYZKOUŠEJTE I JINÉ SÝROVÉ RECEPTY