4 rady, jak poznat dobré mleté maso: Pozor, ať v něm není voda! | Recepty.Blesk.cz

4 rady, jak poznat dobré mleté maso: Pozor, ať v něm není voda!

  • Čerstvé mleté maso musí mít viditelné kontury po mletí.
    Čerstvé mleté maso musí mít viditelné kontury po mletí.
    Foto: shutterstock.com
    12dubna   2016  /  06:00

    Karbanátky, sekaná, hamburgery, plněné papriky, kuličky v rajčatové omáčce... Už jen při pomyšlení na všechna ta jídla se člověku sbíhají sliny v ústech. Mleté maso zkrátka patří v našem jídelníčku k oblíbeným surovinám. Výhodou jsou velmi rychlá příprava a široká možnost využití. Jenže i tady záleží na kvalitě. Právě v mletém totiž často končí veškerý řeznický odpad. Zbytky chrupavek, blan, kůže nebo kostí. A samozřejmě také maso, které už není nejčerstvější. Poradíme vám proto, na co se soustředit, abyste si domů nepřinesli nepoživatelnou směs.

  • Zaměřte se na barvu

    ...

     

    Není důležité, zda jde o vepřové, hovězí nebo jejich směs. Čerstvé mleté maso musí mít výraznou živou barvu. Nezáleží na tom, zda ho kupujete v masně nebo balené někde v supermarketu. Vepřové by mělo být sytě růžové, hovězí krásně načervenalé. Pokud je maso na pohled tmavé, je už starší. Možná jste nevěděli, že starší mleté většinou začne zevnitř hnědnout nebo šednout. Je to kvůli tomu, že k němu nemohl vzduch. Často se proto stane, že si domů nesete krásně červené maso a až při zpracovávání zjistíte, že má uvnitř nevábnou barvu. Našedlé maso sice nevypadá nijak vábně, ale zkažené není, můžete ho klidně sníst. Nazelenalému masu se už ale obloukem vyhněte. A to i když máte pocit, že ještě nesmrdí. Po jeho konzumaci byste totiž skutečně mohli mít vážné zdravotní problémy.

    5 základních chyb při přípravě sekané. Libové maso, málo koření a syrová cibule

    5 základních chyb při přípravě sekané. Libové maso, málo koření a syrová cibule

    Tradiční domácí sekaná patří k našim oblíbeným jídlům. Ať už proto, že je její příprava relativně snadná a rychlá, nebo proto, že patří k levnějším…celý článek

  • Pozor na vzhled a vůni

    Čerstvé mleté maso musí mít viditelné kontury po mletí.

     

    Zdá se vám, že je maso jakoby rozmázlé? Pak si raději tentokrát uvařte něco jiného. Čerstvé maso totiž musí mít viditelné kontury po mletí. To, že nesmí být slizké a lepivé, vám snad ani nemusíme připomínat. A důležitá je i vůně masa. Starší maso smrdí nakysle a rozhodně si na něm nepochutnáte. Je totiž zkažené. Při nákupu v masně se proto nestyďte požádat řezníka, aby vám dal přičichnout, pokud se vám maso zdá být staré.

  • Složení masa

    ...

     

    Na většinu klasických pokrmů je nejlepší koupit maso míchané. To je obvykle půl na půl, hovězí s vepřovým. Důležitý je obsah tuku. Ten by se měl pohybovat maximálně okolo 30 %. U balených mas musí být uveden na etiketě, u řezníka by vám ho na požádání měli sdělit. Tučnější směs nekupujte, jinak vám po smažení skoro nic nezbyde. Obsah tuku u mletého vepřového by neměl přesáhnout 35 %, u hovězího 20 % a u mletého na tolik oblíbený tatarský biftek pak 6 %. Dávejte si pozor, aby nešlo o polotovar. Pak by se vám mohlo klidně stát, že ve směsi bude třeba jen 85 procent masa, zbytek bude voda a chuť bude podpořena ochucovadly.

    Nedělní sekaná 6x jinak: Staročeská i ve středomořském stylu

    Nedělní sekaná 6x jinak: Staročeská i ve středomořském stylu

    I z obyčejného mletého masa můžete vytvořit luxusní sváteční pokrm. Stačí zapojit fantazii a v kuchyni si trošku pohrát. Nebojte se kombinovat suroviny…celý článek

  • Trvanlivost masa


     

    Když si čerstvé mleté maso přinesete domů, je dobré ho co nejrychleji zpracovat. Nebo alespoň uložit do ledničky. Mělněné maso je totiž mnohem choulostivější vůči změnám teplot než maso vcelku. Kazí se už po dvou hodinách. Pokud je balené, respektujte datum spotřeby. Když víte, že ho v nejbližších dnech nespotřebujete, dejte ho raději rovnou zamrazit. Nejlépe ve vzduchotěsném sáčku nebo krabičce. V mrazáku vám vydrží 6 až 8 měsíců. Ideální je však zkonzumovat ho do 4 měsíců.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    ZNOJEMSKÁ HOVĚZÍ PEČENĚ

    DRŠŤKOVÁ POLÉVKA

     

    PODÍVEJTE SE NA RECEPTY Z HOVĚZÍHO MASA

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší houbové recepty: Kulajda, omáčka, sekaná nebo guláš!

V létě bylo sucho, takže houby moc nerostly. Ovšem teď růst začaly a najdete jich v lese opravdu dost. Hříbky, lišky, bedly nebo podborováky. Pokud patříte k milovníkům této lesní plodiny, nenechte si ujít příležitost a rychle

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Richard Genzer má novou lásku? Vášnivá líbačka…

Nejenže má teď nový kšeft v podobě účasti ve StarDance, ale kromě toho se zřejmě Richardu Genzerovi…

celý článek »

Příběhy

Vězení srazilo klan Rezešových na kolena.…

Eva Varholíková Rezešová (41) si v maďarské věznici odseděla trest za zabití čtyř lidí při autonehodě…

celý článek »

Svět

Pavučina pohltila pobřeží v dovolenkovém…

Nejen v Česku dochází kvůli zvyšující se teplotě ovzduší k úkazům, na které nejsme zvyklí. V Řecku…

celý článek »

Komentáře Františky

Módní téma týdne: Sólo pro ulici

Fashion Weeky milovníky módy přitahují. Mladé zejména. Představují scénu pro vlastní exhibici, která…

celý článek »