- Foto: shutterstock.com26. září 2015 / 06:00
I z obyčejného mletého masa můžete vytvořit luxusní sváteční pokrm. Stačí zapojit fantazii a v kuchyni si trošku pohrát. Nebojte se kombinovat suroviny a vyzkoušejte nové chutě.
Vepřová sekaná s vejcem
Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):
* 750 g vepřového mletého masa
* 4 vejce
* 2 cibule
* 1 den starou žemli
* 4 lžíce mléka
* 2 stroužky česneku
* sůl a mletý pepřPostup:
Dvě vejce uvařte natvrdo. Žemli nakrájejte na kostičky a namočte v mléce. Oloupejte cibuli a nasekejte ji na kostičky, česnek prolisujte. V míse pečlivě smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, žemli a dvě rozklepnutá vejce, podle chuti osolte a opepřete. Z masové hmoty vyválejte ovál a do jeho středu položte uvařená oloupaná vejce. Ze všech stran hmotu dobře uzavřete a vytvořte šišku. Sekanou vložte do pekáčku vylitého studenou vodou a pečte v předehřáté troubě na 190 °C asi 45 minut. Podávejte s bramborovou kaší.
Staročeská sekaná
Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):
* 800 g mletého masa (půl napůl hovězí a vepřové)
* 2 starší rohlíky
* 2 vejce
* 3 menší cibule
* 3 stroužky česneku
* 2 lžičky sušené majoránky
* 1 lžičku sušené petrželky
* 1 lžičku soli
* 100 až 150 g strouhanky
* mléko podle potřeby
* tuk na vymazání pekáčkuPostup:
Rohlíky nakrájejte na kostičky. Do velké mísy vložte mleté maso. Na něj nasypejte kostičky rohlíků, cibuli nakrájenou na malé kostičky a utřený nebo prolisovaný česnek. Pak přidejte jedno vejce a jeden žloutek (druhý bílek si nechte zatím stranou). Přisypejte koření a osolte. Nakonec přidejte po hrstech strouhanku. Masovou směs rukama dobře propracujte, aby se všechny ingredience dokonale spojily. Podle potřeby a konzistence hmoty přidejte mléko nebo strouhanku. Troubu předehřejte na 180 °C. Z masa vytvarujte šišku, vložte ji do pekáčku vymazaného tukem a potřete zbylým bílkem. Pečte dozlatova.
Drůbeží sekaná se slaninovou krustou
Budete potřebovat (pro 6 osob):
* 1 kg drůbežího mletého masa
* 2 rohlíky (včerejší)
* 2 cibule
* 2 vejce
* 3 stroužky česneku
* 2 lžičky sušené majoránky
* sůl a mletý bílý pepř
* mléko a strouhanku podle potřeby
* 200 g anglické slaniny
* olejPostup:
Rohlíky nakrájejte na malé kostičky a zalijte mlékem. Mleté maso vložte do mísy, přidejte kostičky z rohlíků i s mlékem a promíchejte. Pak přidejte všechny ostatní ingredience, vejce, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, majoránku, rozmarýn, sůl a pepř. Pokud je směs příliš řídká, přisypejte strouhanku. Vše společně promíchejte, aby se jednotlivé suroviny dobře spojily. Když je hmota dokonale kompaktní, utvořte z ní šišku a vložte ji do pekáčku vytřeného olejem. Celý povrch sekané potřete studenou vodou a poklaďte plátky slaniny. Troubu předehřejte na
180 °C a sekanou pečte asi 45 minut za občasného podlévání vodou.V polentovém kabátku
Budete potřebovat (pro 6 osob):
* 850 g mletého masa (mix vepřového a hovězího)
* 2 vejce
* 1 housku (den starou)
* trochu mléka
* 2 cibule
* 1 malý pórek
* 2 stroužky česneku
* 2 lžičky strouhaného parmazánu
* pár lžic strouhanky
* 1 lžičku vegety
* sůl a mletý pepřNa krustu:
* 200 g instantní kukuřičné polenty
* 50 g strouhaného parmazánu
* sůlPostup:
Cibuli, česnek a pórek očistěte. Cibuli nakrájejte na kostičky, česnek nasekejte nadrobno a pórek nakrájejte na kolečka. Housku nakrájejte na kousky a přelijte mlékem, aby se nasákla. Mleté maso smíchejte s cibulí, pórkem a česnekem, přidejte rozklepnutá vejce, namočenou housku, parmazán a koření. Pokud je hmota příliš řídká, zahusťte ji strouhankou. Důkladně promíchejte.
V kastrolu si připravte instantní polentu podle návodu na obalu (jen se zalije vodou), přidejte k ní parmazán a podle chuti osolte. Promíchejte. Z masové hmoty vytvořte šišku, přeneste ji do pekáčku vymazaného olejem a celý povrch sekané i boky obalte polentovou hmotou. Nejlépe se vám bude pracovat namočenýma rukama. Pekáč vložte do předehřáté trouby a za občasného podlévání pečte na 175 °C asi 50 minut.
Tip: V polovině pečení přidejte do pekáčku k sekané nakrájenou zeleninu - papriky, cukety, rajčata apod. a společně dopečte. Pečená zelenina bude skvělou přílohou.
Sekaná ve středomořském stylu
Budete potřebovat (pro 6 osob):
* 850 g hovězího mletého masa
* 5 plátků bílé veky
* 2 větší cibule
* 4 stroužky česneku
* 1 až 2 chilli papričky
* 2 hrsti lístků čerstvé bazalky
* 1 skleničku sušených rajčat nakládaných v oleji
* hrst oliv bez pecek
* 2 vejce
* kůru z 1/2 citronu
* sůl
* olivový olej
* 10 až 12 cherry rajčat
* pár větviček tymiánuPostup:
Plátky veky rozkrájejte na kousky. Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nakrájejte na kostičky a česnek nasekejte nadrobno. Chilli papričky zbavte jadérek a nakrájejte také nadrobno. Maso vložte do mísy a přisypejte k němu kousky veky, cibuli, česnek a papričky. Lístky bazalky, olivy a sušená rajčata pokrájejte na kousky a přidejte k masu.
Do směsi vyklepněte vejce, přidejte nastrouhanou citronovou kůru a podle chuti osolte. Hmotu dobře propracujte navlhčenýma rukama a vytvarujte z ní šišku. Vložte ji do pekáčku vymazaného olivovým olejem a obložte cherry rajčátky. Nakonec sekanou ozdobte větvičkami tymiánu. Pečte v dobře vyhřáté troubě na 175 °C dozlatova.
I z obyčejného mletého masa můžete vytvořit luxusní sváteční pokrm. Stačí zapojit fantazii a v kuchyni si trošku pohrát. Nebojte se kombinovat suroviny a vyzkoušejte nové chutě.Houbová sekaná v listovém těstě
Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):
* 600 g mletého vepřového masa
* 400 g žampionů
* 2 housky
* pár lžic mléka
* 1 velkou cibuli
* 3 stroužky česneku
* 3 vejce
* 250 g uzeného bůčku
* 1 lžičku majoránky
* 1 lžičku kořenicí směsi na houby
* sůl a mletý pepř
* tuk na vymazání formy
* 200 g listového těstaPostup:
Den staré housky nakrájejte na kousky a namočte do mléka. Žampiony oloupejte, pokrájejte na plátky a orestujte na rozpáleném oleji společně s nadrobno nasekanou cibulí. Odstavte a nechte zchladnout. Mleté maso vložte do mísy, přidejte k němu vyždímanou housku, houbovou směs, prolisovaný česnek, rozklepnutá vejce a na kostičky nakrájený uzený bůček. Nakonec okořeňte majoránkou, kořením na houby a podle potřeby osolte.
Směs dobře propracujte vlhkýma rukama a napěchujte ji do formy na srnčí hřbet, kterou jste pečlivě vymazala sádlem nebo olejem. Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále a vykrojte z něj silnější plát podle velikosti a tvaru formy. Pekáč vložte do trouby a pečte na 175 °C asi 50 minut. Po 20 minutách pečení ho vytáhněte, sekanou ve formě přiklopte připraveným plátem těsta a dopečte. Z těsta můžete vykrájet různé tvary a povrch sekané jimi ještě ozdobit.