Dokonalý medvědí česnek: Co z něj připravit, abyste si ho zamilovali? | Recepty.Blesk.cz

Dokonalý medvědí česnek: Co z něj připravit, abyste si ho zamilovali?

  • Foto: shutterstock.com
    6dubna   2016  /  06:00

    Můžete s ním zacházet například jako s naťovou cibulkou. Chutná i na čerstvém chlebu s máslem. Při jeho zpracování ale můžete zajít ještě dál: udělejte z něj dokonalé pesto, které použijete do těstovin nebo na přípravu risotta, přimíchejte ho do másla nebo z něj připravte lahodnou jarní polévku!

  • Pesto z medvědího česneku


     

    Budete potřebovat:

     

    * 50 g čerstvých listů medvědího česneku

     

    * 25 g nepražených nesolených ořechů podle chuti (pinie, mandle, kešu, lískové)

     

    * 200 ml extra panenského olivového oleje

     

    * 40 g nastrouhaného parmezánu

     

    * sůl

     

     

     

    Postup:

     

    V mixéru míchejte ořechy s polovinou oleje, dokud nevznikne krémová směs. Do té přidejte strouhaný sýr a pokračujte v míchání. Teprve na závěr přidejte medvědí česnek a postupně během mixování přilévejte zbytek olivového oleje. Naplňte směsí vyvařenou sklenici, uchovávejte ji v lednici a spotřebujte do tří týdnů.

     

  • Risotto s medvědím česnekem


     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    * 4 lžíce olivového oleje
    * najemno nakrájenou cibuli
    * 320 g rýže arborio
    * 100 ml suchého bílého vína
    * 800 ml kuřecího vývaru
    * 40 g másla
    * 60 g nastrouhaného parmezánu
    * 2 stonky sušeného tymiánu

     

    * pesto z medvědího česneku

     

     

     

    Postup:

     

    V pánvi si rozehřejte olivový olej a zpěňte na něm cibuli. Přidejte tymián, aby olej provoněl. Cibulku pouze zpěňte a pečlivě hlídejte, aby se nezačala zabarvovat. Nyní do hrnce přidejte rýži a chvíli ji restujte, aby se dokonale obalila olejem v pánvi. Zalijte vínem a nechte jej odpařit.

     

     

     

    Poté do rýže začněte po naběračkách přilévat kuřecí vývar. Nezapomeňte, že risotto se musí prakticky neustále míchat. Jakmile se vývar do rýže vsákne, přilijte další naběračku a míchejte. Tento postup opakujte, dokud není rýže al dente.

     

     

     

    Jakmile je rýže hotová, přidejte do risotta nastrouhaný parmezán, ten vmíchejte, rozvařte a hned odstavte z plotny. Vmíchejte na kostky nakrájené máslo a několik lžic pesta z medvědího česneku. Podávejte dozdobené hoblinkami parmezánu a ztraceným nebo pětiminutovým vejcem.

     

  • Krémová polévka z medvědího česneku


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 250 g medvědího česneku

    * 1 l zeleninového vývaru

    * 2 stroužky česneku

    * 2 lžíce oleje
    * 2 menší cibule
    * 2 lžíce másla
    * 200 g smetany na vaření
    * 2 žloutky
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Česnek oloupejte, nakrájejte na plátky, na horkém oleji opečte dozlatova a osušte na papírové utěrce. Medvědí česnek omyjte a ještě mokrý vložte do vroucí osolené vody, chvíli povařte, slijte a zprudka ochlaďte studenou vodou.

     

    Cibule oloupejte, nakrájejte nadrobno a na rozehřátém másle nechte zesklovatět, přidejte medvědí česnek, krátce poduste, podlijte vývarem a nechte vařit. Hrnec odstavte a ponorným mixérem vše důkladně rozmixujte.

     

    Žloutky rozkvedlejte ve smetaně a za stálého míchání vlijte do polévky, ochuťte solí a pepřem. Polévku rozdělte na porce a podávejte s opečenými česnekovými lupínky.

  • Sýrovo-bylinkové knedlíčky


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 200 g staršího pečiva
    * 250 ml mléka
    * 2 uvařené brambory
    * svazek medvědího česneku
    * 2 vejce
    * 3 lžíce hladké mouky
    * 200 g nahrubo nastrouhaného sýra
    * olej na smažení

     

    Postup:

    Chléb nakrájejte nadrobno. Dejte do mísy a zalijte horkým mlékem. Nechte asi deset minut stát. Mezitím oloupejte a nastrouhejte brambory. Medvědí česnek omyjte a osušte. Několik listů ponechte stranou na zdobení, zbytek nasekejte nadrobno. Namočený chléb smíchejte s bramborami, česnekem, vejci a moukou. Nakonec přidejte nastrouhaný sýr. Je-li směs příliš řídká, můžete ji zahustit strouhankou.

     

    Mokrýma rukama tvarujte malé kulaté knedlíčky, ty smažte ve fritovacím hrnci nebo na pánvi v dostatečném množství oleje. Vyjměte je na papírovou utěrku a podávejte ozdobené zbylým medvědím česnekem.

  • Majonézový dip s medvědím česnekem


    Budete potřebovat:

    * 100 g medvědího česneku
    * 3 žloutky
    * 4 lžíce oleje
    * špetku cukru krystal
    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Medvědí česnek omyjte, osušte a rozmixujte. Žloutky (měly by mít pokojovou teplotu) vymíchejte do pěny a za stálého míchání do nich po kapkách zapracujte olej. Nakonec přidejte česnek, ochuťte solí, pepřem a cukrem.

     

    Majonézový dip mažte na opečené plátky tmavého pečiva nebo podávejte jako přílohu k bramborám. Ty nejprve krátce povařte v osolené vodě, slijte a osušte v utěrce. V rozehřátém oleji je pak usmažte dozlatova, nechte je okapat na papírové utěrce a trochu osolte.

     

    VYZKOUŠEJTE DALŠÍ RECEPTY:

    SULC - RECEPT PO BABIČCE

    UKRAJINSKÝ BORŠČ OD RODILÉ UKRAJINKY

     

    DALŠÍ RECEPTY NA CHUŤOVKY

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Kristelová si změnila jméno na Řepkovou,…

Na svém YouTube kanálu MysticLipstick uveřejnila Kateřina Kristelová (38) zhruba čtvrthodinové Q&A…

celý článek »

Krimi

Daniel utřásl svého synka (†4 měs.) k smrti:…

Zedník Daniel McLaren (30) si musí odpykat minimálně 22 let za vraždu svého čtyřměsíčního syna Jacka,…

celý článek »

Krimi

Gang znásilnil a umlátil studentku Hannu:…

Studentka Hannah Cornelius (†21) a její kamarád Cheslin Marsh (22) si povídali v autě, když je obstoupili…

celý článek »

VIP sport

Ester, ať nedopadneš jako slovenská hvězda:…

Co by za to dala, kdyby měla podmínky jako její česká kolegyně. Slovenská lyžařka specializující…

celý článek »