- Foto: shutterstock.com6. dubna 2016 / 06:00
Můžete s ním zacházet například jako s naťovou cibulkou. Chutná i na čerstvém chlebu s máslem. Při jeho zpracování ale můžete zajít ještě dál: udělejte z něj dokonalé pesto, které použijete do těstovin nebo na přípravu risotta, přimíchejte ho do másla nebo z něj připravte lahodnou jarní polévku!
Pesto z medvědího česneku
Budete potřebovat:
* 50 g čerstvých listů medvědího česneku
* 25 g nepražených nesolených ořechů podle chuti (pinie, mandle, kešu, lískové)
* 200 ml extra panenského olivového oleje
* 40 g nastrouhaného parmezánu
* sůl
Postup:
V mixéru míchejte ořechy s polovinou oleje, dokud nevznikne krémová směs. Do té přidejte strouhaný sýr a pokračujte v míchání. Teprve na závěr přidejte medvědí česnek a postupně během mixování přilévejte zbytek olivového oleje. Naplňte směsí vyvařenou sklenici, uchovávejte ji v lednici a spotřebujte do tří týdnů.
Risotto s medvědím česnekem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 4 lžíce olivového oleje
* najemno nakrájenou cibuli
* 320 g rýže arborio
* 100 ml suchého bílého vína
* 800 ml kuřecího vývaru
* 40 g másla
* 60 g nastrouhaného parmezánu
* 2 stonky sušeného tymiánu* pesto z medvědího česneku
Postup:
V pánvi si rozehřejte olivový olej a zpěňte na něm cibuli. Přidejte tymián, aby olej provoněl. Cibulku pouze zpěňte a pečlivě hlídejte, aby se nezačala zabarvovat. Nyní do hrnce přidejte rýži a chvíli ji restujte, aby se dokonale obalila olejem v pánvi. Zalijte vínem a nechte jej odpařit.
Poté do rýže začněte po naběračkách přilévat kuřecí vývar. Nezapomeňte, že risotto se musí prakticky neustále míchat. Jakmile se vývar do rýže vsákne, přilijte další naběračku a míchejte. Tento postup opakujte, dokud není rýže al dente.
Jakmile je rýže hotová, přidejte do risotta nastrouhaný parmezán, ten vmíchejte, rozvařte a hned odstavte z plotny. Vmíchejte na kostky nakrájené máslo a několik lžic pesta z medvědího česneku. Podávejte dozdobené hoblinkami parmezánu a ztraceným nebo pětiminutovým vejcem.
Krémová polévka z medvědího česneku
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 250 g medvědího česneku
* 1 l zeleninového vývaru
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce oleje
* 2 menší cibule
* 2 lžíce másla
* 200 g smetany na vaření
* 2 žloutky
* sůl, pepřPostup:
Česnek oloupejte, nakrájejte na plátky, na horkém oleji opečte dozlatova a osušte na papírové utěrce. Medvědí česnek omyjte a ještě mokrý vložte do vroucí osolené vody, chvíli povařte, slijte a zprudka ochlaďte studenou vodou.
Cibule oloupejte, nakrájejte nadrobno a na rozehřátém másle nechte zesklovatět, přidejte medvědí česnek, krátce poduste, podlijte vývarem a nechte vařit. Hrnec odstavte a ponorným mixérem vše důkladně rozmixujte.
Žloutky rozkvedlejte ve smetaně a za stálého míchání vlijte do polévky, ochuťte solí a pepřem. Polévku rozdělte na porce a podávejte s opečenými česnekovými lupínky.
Sýrovo-bylinkové knedlíčky
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 200 g staršího pečiva
* 250 ml mléka
* 2 uvařené brambory
* svazek medvědího česneku
* 2 vejce
* 3 lžíce hladké mouky
* 200 g nahrubo nastrouhaného sýra
* olej na smaženíPostup:
Chléb nakrájejte nadrobno. Dejte do mísy a zalijte horkým mlékem. Nechte asi deset minut stát. Mezitím oloupejte a nastrouhejte brambory. Medvědí česnek omyjte a osušte. Několik listů ponechte stranou na zdobení, zbytek nasekejte nadrobno. Namočený chléb smíchejte s bramborami, česnekem, vejci a moukou. Nakonec přidejte nastrouhaný sýr. Je-li směs příliš řídká, můžete ji zahustit strouhankou.
Mokrýma rukama tvarujte malé kulaté knedlíčky, ty smažte ve fritovacím hrnci nebo na pánvi v dostatečném množství oleje. Vyjměte je na papírovou utěrku a podávejte ozdobené zbylým medvědím česnekem.
Majonézový dip s medvědím česnekem
Budete potřebovat:
* 100 g medvědího česneku
* 3 žloutky
* 4 lžíce oleje
* špetku cukru krystal
* sůl, pepřPostup:
Medvědí česnek omyjte, osušte a rozmixujte. Žloutky (měly by mít pokojovou teplotu) vymíchejte do pěny a za stálého míchání do nich po kapkách zapracujte olej. Nakonec přidejte česnek, ochuťte solí, pepřem a cukrem.
Majonézový dip mažte na opečené plátky tmavého pečiva nebo podávejte jako přílohu k bramborám. Ty nejprve krátce povařte v osolené vodě, slijte a osušte v utěrce. V rozehřátém oleji je pak usmažte dozlatova, nechte je okapat na papírové utěrce a trochu osolte.
VYZKOUŠEJTE DALŠÍ RECEPTY:
SULC - RECEPT PO BABIČCE
UKRAJINSKÝ BORŠČ OD RODILÉ UKRAJINKY
DALŠÍ RECEPTY NA CHUŤOVKY