Nechali jste se inspirovat vánočními recepty od Zdeňka Pohlreicha? Pak vám přípravu usnadníme naší oblíbenou formou krok po kroku. Příloha vás čeká pouze jedna, a tou je restovaný bramborový salát z růžových brambor. Ryby máte na výběr ale dvě. Ať jste zvolili klasiku v podobě smaženého kapra v trojobalu nebo modernější polární tresku s cherry rajčátky, připravte si zástěry, protože jdeme na to.
Smažený kapr v trojobalu
Na klasického vánočního kapra budete potřebovat samozřejmě (vykuchaného) kapra vcelku, hladkou mouku, alespoň 2 vajíčka, strouhanku, citron, slušnou dávku oleje, sůl a pepř.
Filetuj
Kapra je nejprve nutné nafiletovat. Nejprve uřízněte hlavu, a poté nařízněte rybu po celé délce hřbetu. Uvidíte žebra, od kterých filet dlouhými plynulými řezy odříznete. To samé opakujte i s druhým filetem. Filety poté očistěte, zarovnejte a případně uřízněte ploutve. Nakonec je nakrájejte na jednotlivé porce.
Obaluj
Jednotlivé porce kapra nejprve z obou stran osolte a opepřete a pokapejte citronovou šťávou. Do tří misek si připravte mouku, rozmíchané vajíčko a strouhanku. Nejprve kousky kapra obalte v mouce, následně ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
RECEPT: Smažerný hermelín s česnekem
Smaž
V hlubší pánvi rozpalte silnou vrstvu oleje, a poté smažte obalovaného kapra dozlatova. Nezapomeňte, že na každou várku by měl přijít nový olej. Osmaženého kapra nechte okapat od oleje a při podávání doplňte citronem.
Restovaná polární treska
Na druhý recept budete potřebovat filety polární tresky, olivový olej, čerstvou petrželku, kousek másla, trochu bílého vína, pár cherry rajčátek a sůl s pepřem.
Restuj
Nejprve filety tresky osolte a opepřete z obou stran. Rozpalte suchou pánev, vlijte na ni trochu olivového oleje. Mezitím osušte kůži tresky ubrouskem, aby se vám hezky vypekla. Poté naskládejte filety tresky na rozpálenou pánev kůží dolu. Během restování přihoďte kousek másla. Přihoďte několik cherry rajčátek a po chvíli zalijte trochou bílého vína. Ke konci ještě přidejte hrst nasekané petrželky. Až se z vína odpaří alkohol, máte hotovo.
RECEPT: Smažené telecí řízky
Restovaný bramborový salát jako příloha
Na bramborový salát budete potřebovat růžové brambory, větvičku tymiánu a rozmarýnu, hrst čerstvé petrželky, řapíkatý celer, 2 stroužky česneku, šalotku, jarní cibulku, kousek másla, olivový olej a sůl s pepřem na dochucení.
Vař
Omyté brambory ve slupce vložte do hrnce, zalijte studenou, osolte a dejte vařit. Přihoďte kousek řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, větvičku rozmarýnu a tymiánu a vařte doměkka. Nevařte ale moc dlouho, aby brambory neztratily barvu a aby se nerozpadaly. Uvařené brambory slijte a nakrájejte na silnější kolečka.
Restuj
Na pánvi rozpalte trochu olivového oleje. Přihoďte nadrobno nakrájenou šalotku a kousek másla. Ještě si vedle nakrájejte jarní cibulku a kousek řapíkatého celeru na drobno a přihoďte je k šalotce. Až změkne, přidejte nakrájené brambory a společně orestujte. Nakonec lehce vmíchejte hrst nasekané petrželky. Salát podávejte společně s rybou.
RECEPT: Vánoční kapr a treska
Celý recept krok za krokem a video, jak na vánoční rybu s bramborovým salátem naleznete ZDE.