Albert Škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Vánoční ryba s bramborovým salátem krok po kroku | Recepty.Blesk.cz

Albert Škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Vánoční ryba s bramborovým salátem krok po kroku

Foto: Albert
24.12.2015 / 06:00

Nechali jste se inspirovat vánočními recepty od Zdeňka Pohlreicha? Pak vám přípravu usnadníme naší oblíbenou formou krok po kroku. Příloha vás čeká pouze jedna, a tou je restovaný bramborový salát z růžových brambor. Ryby máte na výběr ale dvě. Ať jste zvolili klasiku v podobě smaženého kapra v trojobalu nebo modernější polární tresku s cherry rajčátky, připravte si zástěry, protože jdeme na to.

Smažený kapr v trojobalu

Na klasického vánočního kapra budete potřebovat samozřejmě (vykuchaného) kapra vcelku, hladkou mouku, alespoň 2 vajíčka, strouhanku, citron, slušnou dávku oleje, sůl a pepř.


Filetuj

Kapra je nejprve nutné nafiletovat. Nejprve uřízněte hlavu, a poté nařízněte rybu po celé délce hřbetu. Uvidíte žebra, od kterých filet dlouhými plynulými řezy odříznete. To samé opakujte i s druhým filetem. Filety poté očistěte, zarovnejte a případně uřízněte ploutve. Nakonec je nakrájejte na jednotlivé porce.


Obaluj

Jednotlivé porce kapra nejprve z obou stran osolte a opepřete a pokapejte citronovou šťávou. Do tří misek si připravte mouku, rozmíchané vajíčko a strouhanku. Nejprve kousky kapra obalte v mouce, následně ve vajíčku a nakonec ve strouhance.


RECEPT: Smažerný hermelín s česnekem


Smaž

V hlubší pánvi rozpalte silnou vrstvu oleje, a poté smažte obalovaného kapra dozlatova. Nezapomeňte, že na každou várku by měl přijít nový olej. Osmaženého kapra nechte okapat od oleje a při podávání doplňte citronem.


Restovaná polární treska

Na druhý recept budete potřebovat filety polární tresky, olivový olej, čerstvou petrželku, kousek másla, trochu bílého vína, pár cherry rajčátek a sůl s pepřem.


Restuj

Nejprve filety tresky osolte a opepřete z obou stran. Rozpalte suchou pánev, vlijte na ni trochu olivového oleje. Mezitím osušte kůži tresky ubrouskem, aby se vám hezky vypekla. Poté naskládejte filety tresky na rozpálenou pánev kůží dolu. Během restování přihoďte kousek másla. Přihoďte několik cherry rajčátek a po chvíli zalijte trochou bílého vína. Ke konci ještě přidejte hrst nasekané petrželky. Až se z vína odpaří alkohol, máte hotovo.


RECEPT: Smažené telecí řízky


Restovaný bramborový salát jako příloha

Na bramborový salát budete potřebovat růžové brambory, větvičku tymiánu a rozmarýnu, hrst čerstvé petrželky, řapíkatý celer, 2 stroužky česneku, šalotku, jarní cibulku, kousek másla, olivový olej a sůl s pepřem na dochucení.


Vař

Omyté brambory ve slupce vložte do hrnce, zalijte studenou, osolte a dejte vařit. Přihoďte kousek řapíkatého celeru, 2 stroužky česneku, větvičku rozmarýnu a tymiánu a vařte doměkka. Nevařte ale moc dlouho, aby brambory neztratily barvu a aby se nerozpadaly. Uvařené brambory slijte a nakrájejte na silnější kolečka.


Restuj

Na pánvi rozpalte trochu olivového oleje. Přihoďte nadrobno nakrájenou šalotku a kousek másla. Ještě si vedle nakrájejte jarní cibulku a kousek řapíkatého celeru na drobno a přihoďte je k šalotce. Až změkne, přidejte nakrájené brambory a společně orestujte. Nakonec lehce vmíchejte hrst nasekané petrželky. Salát podávejte společně s rybou.


RECEPT: Vánoční kapr a treska


Celý recept krok za krokem a video, jak na vánoční rybu s bramborovým salátem naleznete ZDE.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem. My vás naučíme, jak ho připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Nejlepší studené večeře za pár korun! Sýrová, avokádová nebo sardinková pomazánka

Jestli se vám nechce vařit o víkendu ještě teplé večeře, klidně nabídněte rodině studenou variantu! Nemusí mít přece na talíři každý den několikrát teplý pokrm. Naše pomazánkové tipy jsou rychlé, snadné a velmi chutné. A dají

Rychlá, lehká a levná jídla do 30 minut! Pečený lilek, pstruh se zeleninou nebo kuřecí maso

Proč vymýšlet nějaká náročná a těžká jídla, když za sebou máme vánoční hodování? Dopřejte si pokrmy, které jsou lehké, zdravé, levné a navíc rychle hotové. Do půl hodiny můžete servírovat!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz