Vánoce jsou svátky pohody, kdy nejraději trávíte čas se svou rodinou. Neodmyslitelně k tomu patří také vaření. Spousta domácích kuchtíků často ani netuší, že se dopouští chyb. A proto jsem se rozhodl další díl nejčastějších chyb věnovat právě vánočnímu vaření.
Cukroví napeču pár dní před vánoci
Do pečení cukroví se spousta lidí raději nehrne a nechává to na svých maminkách, případně babičkách, protože od nich je to zaručeně nejlepší. Pokud se ale rozhodnete cukroví péct a víte, jak na to, měli byste mít i pár dalších informací.
Upéct všechno cukroví těsně před Vánoci určitě dobrý nápad není. Zaprvé pokud budete péct více druhů v jeden den, v ten den už nic jiného nestihnete. A zadruhé to nejdůležitější - cukroví potřebuje nějakou dobu uležení, aby mělo co nejlepší chuť. Ideální je zhruba čtrnáct dní předem.
RECEPT: Klasický bramborový salát
Na salát koupím nějaké brambory
Salát uvařím až na Štědrý den ráno
Stejně jako u cukroví i bramborový salát potřebuje uležet, aby to bylo to pravé ořechové. Naštěstí pro vás nemusíte připravovat salát dva týdny dopředu, ale ideálně pouze den předem. Je to důležité, protože v uleželém salátu se hezky propojí chutě, což je na výsledné chuti dost znát. Nenechávejte proto přípravu tohoto svátečního pokrmu na poslední chvíli.
RECEPT: Vánoční bramborový salát
Brambory na salát nakrájím, až pak uvařím
Pokud se chystáte brambory omýt, oloupat, nakrájet, a pak teprve uvařit, zadržte. V každém případě byste měli brambory vařit celé a ve slupce. Po uvaření byste je měli nechat vychladit, a až poté oloupat a nakrájet na požadované kostičky. Jedině tak docílíte té správné konzistence uvařených brambor.
Na salát smíchám suroviny a pořádně zamíchám
Připravit bramborový salát není jen tak. Téměř každá rodina má svůj vlastní recept, který si předává po generace. Někdo vyznává pořádný a vydatný salát, jiný má zase raději nějakou odlehčenou verzi. Jedno mají ale společné, musíte být opatrní při jeho přípravě. Jakmile jen vložíte do mísy všechny potřebné suroviny včetně majonézy a pořádně zamícháte, vznikne vám z toho tak akorát kaše, která nebude vůbec dobře vypadat.
RECEPT: Kapr v bylinkové krustě
Všechny řízky usmažím v jedné várce oleje
Už jsem se o tom zmiňoval zejména u obalovaných ryb. Platí to ale také i u ostatních řízků. Pokud jste zvyklí se vším šetřit, pro jednou toho nechte. Podle mě si totiž každý řízek, respektive každá várka řízků na pánvi zaslouží svou porci oleje. A to bez ohledu na to, zda při celkovém smažení spotřebujete litr oleje nebo půl. Smažit totiž v oleji s přepálenou strouhankou není nic moc hezkého a ani to po vaší kuchyni nebude moc dobře vonět. Tato vánoční příležitost si přece zaslouží skvělé zlatavé řízky bez připálených kousků strouhanky.
Nejčastější chyby při vánočním vaření naleznete ZDE.