Jistě si vzpomínáte na dětství, kdy jste navštěvovali babičku, která se snažila uvařit vše, co vám na očích viděla. Rozmazlovala vás nejrůznějšími dobrotami, ale nejvíc jste si zamilovali její sladká jídla. Nejtypičtějšími sladkými pokrmy pro českou gastronomii jsou ovocné knedlíky, škubánky a kynuté buchty.
Ovocné knedlíky
Sladké knedlíky s ovocem na způsoby znají téměř všichni, ale jen málokdo ví, že první zmínka o nich, přesněji však o těch švestkových, se objevila už v kuchařce ze 17. století. Z počátku se dělaly smažené, poté z páleného, třeného, krupicového, bramborového či kynutého těsta. V Čechách bylo zvykem knedlíky posypat tvarohem, na Moravě zase mákem a na Letovicku je polévali smetanou.
Švestkové knedlíky si zamiloval nejen prezident Tomáš Garrigue Masaryk, ale i básník Jan Neruda, který ve svém fejetonu z roku 1888 píše: „Švestkový knedlík miluju. Je to můj jídelní ideál.“ Tento vynikající český pokrm si oblíbil i francouzský gurmán Edouard de Pomaine, který zařadil speciálně švestkové knedlíky mezi deset nejlepších jídel světa.
Pokud i vy milujete babiččina jídla, soutěže o zajímavé ceny na jakoodbabicky.cz a vaše babička může vyhrát i možnost vaření s Markétou Hrubešovou v novém pořadu TV Paprika - Recepty pro radost od našich babiček.
Škubánky
Tradiční české jídlo z brambor – škubánky - zná téměř každý. Jejich příprava je jednoduchá a mohou se podávat na více způsobů tak, aby si na nich každý pochutnal. První recept na škubánky se objevil v nejstarší české kuchařce Kniha kuchařská, vytištěné v Praze u Kateřiny Koniášové v roce 1712. Poté se recept objevil i v knihách Magdalény Dobromily Rettigové, která sbírala recepty a publikovala je v letech 1785 až 1845.
Dnes recept na škubánky najdete v každé klasické kuchařce. Aby se škubánky povedly na výbornou, měly by se pro jejich přípravu zvolit brambory s menším obsahem škrobu, které se nesmí převařit.
Kynuté buchty
Kynuté buchty od babičky snad milovalo každé vnouče. Nádherná vůně a těsto rozplývající se na jazyku vydobylo kynutým buchtám místo mezi nejoblíbenějšími tradičními jídly. První zmínky o kynutých buchtách se datují do doby, kdy lidé přišli na to, že když těsto ponechají působení kvasinek, zvětší placky svůj objem a získají novou strukturu a vůni.
A právě proto se už v 17. století pekly zadělané a nakynuté slané buchty, které se tehdy polévaly jen máslem. Dříve se těsto připravovalo jen z mouky, kvasnic, vajec a soli. Náplně do sladkých buchet se začaly dávat až později.