Co se zkrystalizovaným medem? Nevyhazujte ho. Na mikrovlnku ale zapomeňte! | Recepty.Blesk.cz

Co se zkrystalizovaným medem? Nevyhazujte ho. Na mikrovlnku ale zapomeňte!

  • Krystalizace medu není na závadu.
    Krystalizace medu není na závadu.
    Foto: shutterstock.com
    13listopadu   2016  /  06:00

    Určitě se to už stalo i vám. Chcete si dát med do čaje, otevřete sklenici a místo nádherně tekoucího zlatavého obsahu je tam tuhá zcukernatělá hmota, která se někdy skoro ani nedá nabrat lžící. Nevěšte ale hlavu. Zkrystalizovaný med se dá totiž snadno rozehřát. Abyste ho však nepřipravili o všechny cenné látky, musíte na to jít opatrně.

  • Krystalizace je zárukou kvality

    ...

     

    Často se říká, že med, který zcukernatí, je nekvalitní, plný přidaného cukru. Opak je ale pravdou. Právě krystalizace je totiž známkou kvality. I proto vám obvykle takhle ztuhne med pořízený přímo od včelaře. Můžete si být jisti, že takový produkt nebyl nijak upravovaný. Ten průmyslově zpracovaný, který koupíte v obchodech a který nekrystalizuje, bývá uměle doslazovaný cukrem či fruktózou, upravovaný ultrazvukem nebo přehřívaný, čímž ztrácí mnoho účinných látek.

     

    Jak vyrobit domácí termix? Stačí vám jen čtyři ingredience a pár minut času

    Jak vyrobit domácí termix? Stačí vám jen čtyři ingredience a pár minut času

    Vynikající, rychle připravený, ale především levný a bez přidaných barviv a éček. Takový je doma připravený tvarohový dezert, který milují děti i dospělí.…celý článek

  • Lesní nebo květový?

    ...

     

    Právě čím dál tím víc oblíbenější květové medy, jako jsou řepkový, luční a další, mají ke krystalizování velkou tendenci. Konzistenci změní často už za několik týdnů po vytočení. Pocházejí totiž z nektaru květů a obsahují větší množství glukózy neboli hroznového cukru. Přirozeně obtížněji krystalizují medy s vyšším zastoupením fruktózy, jako je med akátový, a také medy s vyšším obsahem složitějších cukrů, což jsou ty tmavé lesní medovicové. Každý kvalitní med by ale měl nejpozději do roka ztuhnout.

    720p 480p 360p 240p
    Vajíčková pomazánka s medovou hořčicí • 

  • Na mikrovlnku zapomeňte

    ...

     

    Zcukernatělý tuhý med, který se pořádně nedá nabrat na lžičku, natož třeba namazat na chleba, můžete snadno znovu uvést do použitelného tekutého stavu. Jeho kvalita se tím nijak nesníží. Nikdy ho však nerozehřívejte v mikrovlnné troubě. Je to sice rychlé a bezpracné, ale protože se med zahřívá nerovnoměrně a vy nemůžete kontrolovat teplotu, přehřejete ho a zničíte tak všechny cenné látky v něm obsažené. Vysokým zahřátím se totiž rozpadají některé enzymy a ničí vitaminy.

     

    Průvodce světem dýní: Jak vypadají, na co se hodí a jak je skladovat

    Průvodce světem dýní: Jak vypadají, na co se hodí a jak je skladovat

    Pokud hledáte za záplavou dýní v obchodech jen snahu obchodníků prosadit Halloween, jste na omylu. Dýně je nejen dekorativní, ale především zdravá…celý článek

  • Dejte ho do hrnce nebo na topení

    ...

     

    Šetrně můžete med znovu uvést do tekuté podoby hned několika způsoby. Tím prvním je ponoření otevřené sklenice s medem do vodní lázně a zahřátí na teplotu okolo čtyřiceti, maximálně padesáti stupňů Celsia. Sklenici ale nepokládejte přímo na dno hrnce, dejte pod ni třeba složenou utěrku. Pokud máte elektrickou horkovzdušnou troubu s ventilátorem, využijte tu, nezapomeňte ale nastavit termostat na padesát stupňů. V zimě pak můžete postavit sklenici s medem na teplý radiátor ústředního topení. Jakmile je opět tekutý, uskladněte ho v chladnu a temnu.

     

    Vepřová krkovička s medovou marinádou

    Vepřová krkovička s medovou marinádou

    Krkovička je šťavnatá a na vepřové steaky se hodí prostě nejlépe!celý článek

  • Vyzkoušejte med pastový

    ...

     

    Chcete se příště problémům se zcukernatělým medem vyhnout? Pořiďte si ten šlehaný. Je stále tekutý a můžete si být jisti, že nikdy neztuhne. Navíc si pastový med uchovává maximum účinných látek, dobře se roztírá a nestéká. Vzniká tak, že v počátcích krystalizace se několik dnů po sobě mechanicky šetrně promíchává až do doby, kdy získá konzistenci pasty.

     

    Jak si vybrat svatomartinskou husu? Dejte si pozor na její původ a váhu

    Jak si vybrat svatomartinskou husu? Dejte si pozor na její původ a váhu

    Jak vybrat nejlepší svatomartinskou husu na pekáč? Jak má být velká, podle čeho poznáte, že vyrůstala v dobrém chovu, a co si pohlídat? Podívejte se…celý článek

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší jarní polévky! Špenátová, bylinková nebo rukolová s kozím sýrem!

Jaro je ideální doba na to, abyste vařili polévky ze sezonních surovin. Zasytí, dodají tělu energii a zdraví, a ještě po nich můžete zhubnout. No není to ideální spojení? Vyzkoušejte tyhle, jsou naprosto geniální!

Medvědí česnek je všude: Vyzkoušejte ho v polévce, knedlíčcích nebo v pestu

Jaro je tady a s ním i medvědí česnek. Je to jedna z prvních zelených rostlin, která teď raší, a taky jedna z těch, která zažene únavu, stres a dodá nám energii. Pokud jste kouzlu tohoto česneku ještě nepropadli, je načase to

Nejlepší recepty na pečené kuře! S nádivkou, na česneku nebo a la kachna

Chcete připravit na neděli nějakou dobrotu, která vám nezabere moc času? Upečte kuře! Existují desítky nejrůznějších variant, jak z něj vykouzlit skutečný skvost. A rozhodně bude chutnat úplně všem.

Domácí pesto z medvědího česneku: Hotové za pár minut, v lednici vydrží měsíc

Duben je sezona medvědího česneku, tak toho využijte a naučte se vyrobit domácí pesto z téhle dobroty plné vitaminů. Hodit se vám bude nejen do těstovin, ale taky na pizzu, ryby, slaný koláč či pečený chléb.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Barbara, která v reality show ulovila milionáře:…

Rozárie Kautmanová (9) je dcerou Barbary Kautmanové (41) a tehdejšího milionáře z novácké reality…

celý článek »

Krimi

Ohořelá psí těla s provazy kolem krku: Zvířata…

Uhořelá těla pohozená v potoce a na poli s provazy kolem krku…V osadě u slovenského města Trebišov…

celý článek »

České celebrity

Jak bydlí modelka Nikol Švantnerová? Projděte…

Modelka Nikol Švantnerová (24) si s přítelem, fotbalistou Patrikem Dresslerem (27), pořídili malý,…

celý článek »

VIP sport

Nejprsatější reportérka? Téhle krásce se…

Udržet pozornost v rozhovoru po zápase není pro sportovce žádný med normálně, natož když se proti…

celý článek »