6 nejlepších triků do kuchyně, které vám ulehčí život | Recepty.Blesk.cz

6 nejlepších triků do kuchyně, které vám ulehčí život

  • Díky našim radám příště nakrájíte cibuli bez jediné slzičky.
    Díky našim radám příště nakrájíte cibuli bez jediné slzičky.
    Foto: shutterstock
    2října   2016  /  06:00

    Česnek zbavený šlupek za pár vteřin, cibule nakrájená bez bezdůvodně prolitých slz, rozpadající se masíčko, rajčata oloupaná v mžiku... To jsou jen některé z osvědčených fíglů ostřílených hospodyněk, díky kterým ušetříte čas, nervy i zbytečně vynaloženou energii. Není přece důvod trávit v kuchyni víc času, než je nezbytně nutné.

  • Jak na měkké maso

    ..

     

    I to nejtvrdší maso změkne, když ho den předem naložíte. Pokud nechcete použít marinádu, stačí olej, důležité je ale přidat trochu jedlé sody. Když nemáte čas maso naložit, stejného efektu dosáhnete, když k němu při dušení přidáte lžíci octa, případně trochu koňaku, vodky nebo rumu. Nemusíte se bát, alkohol vyprchá a nezanechá po sobě žádné stopy. Kuřecí či vepřové zase můžete naložit do jogurtu nebo majonézy. Pečené maso změkne, když ho před pečením potřete citronem a chvíli necháte stát. Maso na guláš zkuste příště naložit do sójové omáčky. Bude nejen křehké, ale získá také výraznější chuť.

     

    5 tipů, jak ohřát zbytky jídla, aby pečené kuře i bramborová kaše chutnaly jako čerstvé

    5 tipů, jak ohřát zbytky jídla, aby pečené kuře i bramborová kaše chutnaly jako čerstvé

    Není nad to vychutnat si dozlatova upečené nebo grilované kuře či z pece právě vytaženou pizzu s křupavým okrajem. Jenže co dělat s jídlem, které nam…celý článek

  • Jak zachránit přesolené jídlo

    ...

     

    Tím nejjednodušším, ale zároveň skutečně účinným způsobem, který používají už celé generace, je přidání syrových brambor. S nimi polévku nebo jídlo asi patnáct minut povařte a pak je vyndejte. Více soli pojmou, když je nakrájíte na plátky nebo na kostky. U omáček je dobré bramboru nahrubo nastrouhat a asi deset minut povařit. Nakonec omáčku přeceďte přes jemný cedník. Podobně vám můžou posloužit i petržel, mrkev nebo kousky tmavého chleba.

     

    Přesolit, připálit nebo příliš omastit jídlo může začátečník, ale stejně tak zkušený kuchař, který ho vařil už stokrát. Další triky, jak zachránit pokrmy v případě takové nehody najdete ZDE >>

  • Jak nakrájet cibuli bez slz


     

    Až budete příště vařit, zkuste vložit cibuli, kterou chcete nakrájet, na deset až patnáct minut do mrazáku. Množství těkavé látky uvolňované při krájení do vzduchu se výrazně sníží. Změny chuti se nemusíte bát. Slzám při krájení cibule se můžete ubránit i tak, že oloupanou cibuli asi na pět minut namočíte do misky s ledovou vodou. Ideální je, když do ní přidáte i pár kostek ledu. Při krájení pak do vody namáčejte i nůž. Dalším osvědčeným trikem je citronová šťáva. Rozkrojte citron napůl, jednu polovinu schovejte do lednice a tou druhou během krájení průběžně potírejte čepel nože. Vzniklá chemická reakce zabrání zelenině uvolňovat těkavé látky do vzduchu.

     

    5 tipů, jak sklízet a uskladnit cibuli, aby vydržela celou zimu

    5 tipů, jak sklízet a uskladnit cibuli, aby vydržela celou zimu

    Také máte rádi štiplavou výraznou chuť české cibule? Ta z dovozu, kterou v zimě a na jaře v obchodech seženete, se s ní vůbec nedá srovnat. V kuchyni…celý článek

  • Jak rychle oloupat česnek


     

    Česnek dodává pokrmům chuť a říz. Každý ale ví, že loupat ho je otravná a zdlouhavá práce. My však známe způsob, jak si nepopulární kuchyňskou činnost urychlit a především usnadnit. Potřebovat budete jen dvě mísy o stejném průměru a paličku česneku. Tu rozloupněte na jednotlivé stroužky, vložte je do mísy, překryjte druhou a pak už jen důkladně třepejte. Za pár sekund bude česnek oloupaný. Slupky se dokonale oddělí a vy vyndáte dokonale očištěné stroužky.

     

    Nedalo nám to a naše redaktorka se rozhodla vyzkoušet, zda to funguje. V následujícím videu se můžete na vlastní oči přesvědčit, jak to dopadlo.

     

    Bleskově oloupaný česnek za pár vteřin? Naučíme vás skvělou vychytávku • 
  • Jak zbavit rajčata tuhé slupky

    ...

     

    Pokud připravujete polévku nebo omáčku z čerstvých rajčat, ocení strávníci, když plody nejdříve oloupete. Kousky tuhé slupky mají totiž tendenci se při jídle přilepit na patro nebo uvíznout v krku, což dokáže požitek z dobrého jídla úplně zkazit. Zbavit rajčata slupek je při tom snadné. Stačí, když ji ostrým nožem lehce nařízněte do tvaru písmene X, plody na několik minut ponoříte do hrnce s vroucí vodou, vyndáte a nakonec na chvíli vložíte do misky s ledovou vodou. Z prudce zchlazených rajčat pak už slupku jen jednoduše sloupněte nožem.

     

    6 tipů, jak využít běžné kuchyňské pomocníky. Škrabku na sýr, vaflovač na omelety

    6 tipů, jak využít běžné kuchyňské pomocníky. Škrabku na sýr, vaflovač na omelety

    Kráječ na vajíčka, škrabka na zeleninu, vaflovač, kopečkovač na zmrzlinu... Každá kuchyňská linka je takového nářadí na urychlení a zjednodušení vaření…celý článek

  • Jak dostat z citronu všechnu šťávu


     

    S přicházejícím podzimem nastává období viróz a nachlazení. A jak s nimi lépe bojovat než čajem s medem a spoustou citronové šťávy. Jenže někdy z poměrně drahého citrusu vyždímáme opravdu jen pár kapek. Co tedy dělat, abychom jí z plodu získali co nejvíc? Pokud chcete maximalizovat množství získané šťávy, poválejte chvilku citron po stole nebo pracovní desce kuchyňské linky a při tom na něj jemným tlakem ruky shora tlačte. Uvolní se tak většina jeho šťávy. A pozor! Citron nepatří do horkého nápoje, zničil by se veškerý vitamin C, dejte ho tam, až voda trochu vychladne.

     

    Další, námi vyzkoušený trik, jak dostat z citronu třikrát víc šťávy než obvykle, najdete ZDE >>

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší domácí paštiky, rychlé a levné. Hovězí, bůčková nebo kachní!

Masové paštiky jsou oblíbené, protože jsou to rychlé a poměrně levné svačinky či večeře. A nejlepší jsou ty, které si sami doma vyrobíte, sice to není hned, ale můžete je konzervovat a schovat do zásoby. Pak už jen stačí vyndat

Nadýchaná poleva či šťavnaté koláče? Triky z první republiky, které se hodí i dnes!

Trendy ve vaření se sice mění, ale šikovné a praktické tipy, které používaly už naše prababičky, spolehlivě fungují i dnes. Které to jsou a které byste měli ve své kuchyni používat?

Chilli con carne, fazolová polévka i guláš: Vyzkoušejte recepty z fazolí

Luštěniny patří k trochu opomíjeným surovinám v naší kuchyni. Přitom kdysi byly na talíři téměř každý den. Nejen proto, že jsou výborným zdrojem bílkovin, ale i proto, že když se skvěle připraví, chutnají opravdu výtečně!

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

  Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem. My vás naučíme, jak ho připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Útěk Řepky s Kristelovou z natáčení: Prachařovi…

O tom, že se spolu mají krásně a milují se až za hrob, veřejnost prostřednictvím sociálních sítí…

celý článek »

Krimi

Záhadná smrt těhotné ženy (†27) v lesích:…

Její rodina trnula dlouhé dva týdny strachy. Nikdo nevěděl, kde může těhotná Kara Blevins (†27) z Minnesoty…

celý článek »

Příběhy

Tyran vyhodil fenku za jízdy z auta: Běžela…

Už ho nebavila, nebo mu vadilo, že je březí. Rozhodl se jí zbavit naprosto bezcitným způsobem. Krutý…

celý článek »

Politika

Útok na sjezdu ČSSD řeší policie. Kotrba:…

Incident z nedělního sjezdu ČSSD, při kterém spolupracovník Českého rozhlasu Štepán Kotrba nastříkal…

celý článek »