5 triků, jak zachránit nejčastější kuchyňské nehody | Recepty.Blesk.cz

5 triků, jak zachránit nejčastější kuchyňské nehody

Stane se vám občas, že jídlo přesolíte, připálíte, nebo srazíte omáčku? Nezoufejte!
Foto: Shutterstock
17.09.2015 / 06:00

Přesolit, připálit nebo příliš omastit jídlo může začátečník, ale stejně tak zkušený kuchař, který ho vařil už stokrát. Drobné či větší nehody při přípravě pokrmů se stávají zkrátka každému. Pokud se tedy něco takového přihodí i vám, není třeba věšet hlavu. Všechno se totiž většinou dá ještě zachránit.

...

Se solí to čas od času přežene každý z nás. Pokud se vám tedy při vaření "ujede" ruka, nemusíte hned jídlo vyhazovat, ale můžete se pokusit ještě kalamitu zachránit. Jednou z možností, kterou znaly už naše babičky, jsou syrové brambory. Nakrájejte je na malé kousky a přidejte do pokrmu. Absorbují přebytečnou sůl a pomohou jídlu vrátit tu správnou chuť. Po uvaření je pak z jídla vyndejte. Pokud se do něj ale hodí, můžete je v něm klidně nechat. Podle typu jídla také můžete přidat oloupané a nakrájené rajče, nebo pár lžic jogurtu. Pokud nic z toho nepomůže, budete se muset pokusit pokrm nastavit, což znamená přidat použité ingredience, případně vodu.

Pokud jste to přehnali s tukem a na vaší polévce či omáčce plave jedno mastné oko vedle druhého, pomůže vám obyčejný led. Vhoďte do ní pár kostek ledu, nebo jídlo nechte vychladnout a dejte ho na chvíli do mrazáku. Tuk se vysráží na povrchu a vy jej poté můžete lehce odebrat. Další možností je odsát ho z povrchu pokrmu papírovou utěrkou. ...

Důležité je neztrácet hlavu a omáčku hned nevylévat nebo nevyhazovat. I takové jídlo se totiž obvykle dá několika elegantními triky zachránit tak, aby si všichni pochutnali. Nejdůležitější je co nejrychleji ji přendat do jiného hrnce. Zároveň je však třeba udělat to s co největší opatrností, aby v ní nezůstaly žádné připálené a připečené zbytky. I kousíček totiž může zkazit chuť celé omáčky. Dalším krokem je zneutralizování nepříjemné chuti. Existuje několik způsobů, kterými se trpké nahořklé příchuti můžete zbavit. Vyzkoušejte brambor, bílý chléb nebo korkový špunt! V omáčce je 10 minut povařte a pak vyjměte, případně přeceďte. Podle druhu jídla můžete také přidat trochou worcestrové omáčky, rajčatového pyré nebo bylinek. ...

Napravit se dá i smetanová omáčka, která se vám srazí. Celý kastrol ponořte do studené vody, abyste zastavili proces vaření. Můžete přihodit i pár kostek ledu. Následně se pokuste hrudky metličkou dobře rozmíchat. Vyzkoušet můžete také špetku kypřícího prášku nebo lžičku studené vody či smetany. Naše babičky "zdrclou" omáčku napravovaly trochou dětské krupičky rozmíchané ve studené vodě a krátkým povařením.

Vodové tmavé omáčky i guláše je nejlepší zachustit nastrouhaným tvrdým chlebem. Střídka zajistí potřebnou konzistenci, kůrka zase dodá příjemnou barvu. Další variantou je přidat najemno nastrouhanou syrovou bramboru. V obou případech je ale třeba pokrm dobře hlídat, protože tímto způsobem zahuštěný pokrm se rád připaluje.

Diskuse k článku

.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Události

Král žlutých autobusů Jančura po rozvodu:…

Společnost Student Agency, jeden z největších tuzemských prodejců letenek a zájezdů, hledá kupce,…

celý článek »

České celebrity

Dcera Basikové si zapálila před těhotnou…

V těhotenství je každá žena citlivější na okolní vjemy, zvláště na pach a cigaretový kouř. Hodně…

celý článek »

Svět

Srdceryvné foto z afrického safari: Vyhublá…

Smutné obrázky z jižní Afriky sdílel fotograf Larry Anthony Pannell. Podařilo se mu zachytit poslední…

celý článek »

Tenis

Řádění vzteklé Plíškové užasle sledoval…

Ledová královna, kterou nic nerozhází. Takovou pověst si na tenisovém okruhu vybudovala česká jednička…

celý článek »