5 triků, jak zachránit nejčastější kuchyňské nehody | Recepty.Blesk.cz

5 triků, jak zachránit nejčastější kuchyňské nehody

Stane se vám občas, že jídlo přesolíte, připálíte, nebo srazíte omáčku? Nezoufejte!
Foto: Shutterstock
17.09.2015 / 06:00

Přesolit, připálit nebo příliš omastit jídlo může začátečník, ale stejně tak zkušený kuchař, který ho vařil už stokrát. Drobné či větší nehody při přípravě pokrmů se stávají zkrátka každému. Pokud se tedy něco takového přihodí i vám, není třeba věšet hlavu. Všechno se totiž většinou dá ještě zachránit.

...

Se solí to čas od času přežene každý z nás. Pokud se vám tedy při vaření "ujede" ruka, nemusíte hned jídlo vyhazovat, ale můžete se pokusit ještě kalamitu zachránit. Jednou z možností, kterou znaly už naše babičky, jsou syrové brambory. Nakrájejte je na malé kousky a přidejte do pokrmu. Absorbují přebytečnou sůl a pomohou jídlu vrátit tu správnou chuť. Po uvaření je pak z jídla vyndejte. Pokud se do něj ale hodí, můžete je v něm klidně nechat. Podle typu jídla také můžete přidat oloupané a nakrájené rajče, nebo pár lžic jogurtu. Pokud nic z toho nepomůže, budete se muset pokusit pokrm nastavit, což znamená přidat použité ingredience, případně vodu.

Pokud jste to přehnali s tukem a na vaší polévce či omáčce plave jedno mastné oko vedle druhého, pomůže vám obyčejný led. Vhoďte do ní pár kostek ledu, nebo jídlo nechte vychladnout a dejte ho na chvíli do mrazáku. Tuk se vysráží na povrchu a vy jej poté můžete lehce odebrat. Další možností je odsát ho z povrchu pokrmu papírovou utěrkou. ...

Důležité je neztrácet hlavu a omáčku hned nevylévat nebo nevyhazovat. I takové jídlo se totiž obvykle dá několika elegantními triky zachránit tak, aby si všichni pochutnali. Nejdůležitější je co nejrychleji ji přendat do jiného hrnce. Zároveň je však třeba udělat to s co největší opatrností, aby v ní nezůstaly žádné připálené a připečené zbytky. I kousíček totiž může zkazit chuť celé omáčky. Dalším krokem je zneutralizování nepříjemné chuti. Existuje několik způsobů, kterými se trpké nahořklé příchuti můžete zbavit. Vyzkoušejte brambor, bílý chléb nebo korkový špunt! V omáčce je 10 minut povařte a pak vyjměte, případně přeceďte. Podle druhu jídla můžete také přidat trochou worcestrové omáčky, rajčatového pyré nebo bylinek. ...

Napravit se dá i smetanová omáčka, která se vám srazí. Celý kastrol ponořte do studené vody, abyste zastavili proces vaření. Můžete přihodit i pár kostek ledu. Následně se pokuste hrudky metličkou dobře rozmíchat. Vyzkoušet můžete také špetku kypřícího prášku nebo lžičku studené vody či smetany. Naše babičky "zdrclou" omáčku napravovaly trochou dětské krupičky rozmíchané ve studené vodě a krátkým povařením.

Vodové tmavé omáčky i guláše je nejlepší zachustit nastrouhaným tvrdým chlebem. Střídka zajistí potřebnou konzistenci, kůrka zase dodá příjemnou barvu. Další variantou je přidat najemno nastrouhanou syrovou bramboru. V obou případech je ale třeba pokrm dobře hlídat, protože tímto způsobem zahuštěný pokrm se rád připaluje.

Diskuse k článku

.

Rychlovky nejen na piknik: Plněné papričky, toasty s avokádem nebo sendviče

Piknik je skvělý způsob, jak si vychutnat jídlo v přirodě. Vše si připravíte v klidu doma, pak jen naložíte do košíku nebo chladicí tašky, a můžete vyrazit. Hostina pod širým nebem je navíc příležitost, jak se potkat s přáteli

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Jako Neff Novák?! Zabil těhotnou manželku…

Manžel těhotné ženy, která zmizela se dvěma dcerkami, byl zatčen po přiznání, že všechny tři zabil.…

celý článek »

České celebrity

Opuštěnou Vondráčkovou konejší stovky lidí:…

Hokejista Tomáš Plekanec (35) oznámil konec manželství s Lucií Vondráčkovou (38) a hned druhý den…

celý článek »

Krimi

Tomáš (19) si vyjel s čerstvými papíry:…

Dva mladé životy vyhasly předčasně při tragické bouračce na silnici v Prešovském kraji. Honzu (†17)…

celý článek »

Svět

„Jak to myslíte, že spadl?!“ Zpráva o kolapsu…

Vyděšení svědci přihlížející úternímu pádu dálničního mostu u Janova, při kterém zahynulo 38 lidí,…

celý článek »