Pověstné bzenecké nakládané okurky | Recepty.Blesk.cz

Pověstné bzenecké nakládané okurky

Foto: Shutterstock.com
25.07.2016 / 00:00

Ocet sehrává v kuchyni důležitou úlohu, ale nesmíte podcenit jeho správný výběr. Na trhu je jich totiž několik druhů, těmi hlavními jsou ovocné a lihové octy. A tak dobře vybírejte, např. ovocný vinný ocet je vhodný na přípravu majonéz, omáček či salátových dressingů, jablečný ocet je zase charakteristický silnou a ostrou chutí, používáme ho tam, kde doplňujeme další ingredience.

Pro nakládané křupavé okurky však zvolte ocet kvasný lihový. Abyste se vyhnuli nemilému překvapení v podobě rozměklých, šedých a chuťově úplně jiných než jste byli zvyklí, připravte nálev z kvalitního kvasného lihového octa.

Ocet z Bzence či Znojma, tedy z oblastí s největší tradicí zavařování u nás, je svým složením a výrobním postupem jedinečný, a proto v okurkových nálevech nezaměnitelný. Vyrábí se již desítky let podle původní receptury, kvasí ryze přírodní cestou a je bez jakýchkoliv syntetických přísad. Pokud budete k zavařování zkoušet jiné octy, může se Vám stát, že chuť nebude ta pravá, na kterou jste zvyklí. Tradice je prostě tradice a každý ocet chutná jinak. Například ten bzenecký obsahuje karamel a voňavý estragon, které chuť a vůni nálevu dokonale chuťově vyzdvihnou.

Na octu tak rozhodně nešetřete. Hodnota octa na jednu zavařovací sklenici vyjde na 90 hal. A to je opravdu minimum oproti tomu, jakou důležitou roli při nakládání ocet hraje, a jak jeho špatný výběr může chuť okurek a vaše úsilí při zavařování zhatit.

Foto: Bzenecký ocet

 

Pověstné bzenecké nakládané okurky


Na nálev potřebujeme:

3 litry vody

1 litr Bzeneckého octa

120 g soli

400 g cukru

30 kuliček Sacharinu

30 kuliček nového koření

30 kuliček pepře

1 a 1 polévkové lžíce hořčičného semínka

4 bobkové listy

4 ks hřebíčku

kousek celé skořice

dále:

asi 7 kg okurek

cibuli

mrkev

kopr

 

Postup:


Nálev připravíme tak, že vodu, ocet a koření spolu 20 minut povaříme. Okurky narovnáme do sklenic, proložíme na kolečka nakrájenou mrkví, cibulkou a větvičkou kopru. Zalijeme nálevem, uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 80°C.

A už teď se můžete těšit na jejich typické křupnutí!

Rady a tipy na zavařování, nakládání a použití octa v moderní kuchyni najdete na www.bzeneckyocet.cz.

 

Fotogalerie

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejlepší domácí hranolky nebo pečené brambory! Fígl, jak je mít co nejkřupavější

Pokud chcete opravdu vynikající hranolky nebo pečené brambory, pak je nekupujte v pytlíku, ale udělejte si je sami doma. A když se naučíte jednoduchý trik, budou vždy krásně křupavé a zlatavé!

Nepovedený koláč? Nejčastější chyby při pečení, kterých se vyvarujte!

Zase se vám ten koláč nepovedl a vy přemýšlíte, kde jste udělala chybu? Možná za to mohla jedna z následujících věcí. Při pečení stačí bohužel jedna jediná chyba a z dezertu, který tak hezky vypadal a chutnal před týdnem u

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz