Pověstné bzenecké nakládané okurky | Recepty.Blesk.cz

Pověstné bzenecké nakládané okurky

Foto: Shutterstock.com
25.07.2016 / 00:00

Ocet sehrává v kuchyni důležitou úlohu, ale nesmíte podcenit jeho správný výběr. Na trhu je jich totiž několik druhů, těmi hlavními jsou ovocné a lihové octy. A tak dobře vybírejte, např. ovocný vinný ocet je vhodný na přípravu majonéz, omáček či salátových dressingů, jablečný ocet je zase charakteristický silnou a ostrou chutí, používáme ho tam, kde doplňujeme další ingredience.

Pro nakládané křupavé okurky však zvolte ocet kvasný lihový. Abyste se vyhnuli nemilému překvapení v podobě rozměklých, šedých a chuťově úplně jiných než jste byli zvyklí, připravte nálev z kvalitního kvasného lihového octa.

Ocet z Bzence či Znojma, tedy z oblastí s největší tradicí zavařování u nás, je svým složením a výrobním postupem jedinečný, a proto v okurkových nálevech nezaměnitelný. Vyrábí se již desítky let podle původní receptury, kvasí ryze přírodní cestou a je bez jakýchkoliv syntetických přísad. Pokud budete k zavařování zkoušet jiné octy, může se Vám stát, že chuť nebude ta pravá, na kterou jste zvyklí. Tradice je prostě tradice a každý ocet chutná jinak. Například ten bzenecký obsahuje karamel a voňavý estragon, které chuť a vůni nálevu dokonale chuťově vyzdvihnou.

Na octu tak rozhodně nešetřete. Hodnota octa na jednu zavařovací sklenici vyjde na 90 hal. A to je opravdu minimum oproti tomu, jakou důležitou roli při nakládání ocet hraje, a jak jeho špatný výběr může chuť okurek a vaše úsilí při zavařování zhatit.


Foto: Bzenecký ocet

 

Pověstné bzenecké nakládané okurky


Na nálev potřebujeme:

3 litry vody

1 litr Bzeneckého octa

120 g soli

400 g cukru

30 kuliček Sacharinu

30 kuliček nového koření

30 kuliček pepře

1 a 1 polévkové lžíce hořčičného semínka

4 bobkové listy

4 ks hřebíčku

kousek celé skořice

dále:

asi 7 kg okurek

cibuli

mrkev

kopr

 

Postup:


Nálev připravíme tak, že vodu, ocet a koření spolu 20 minut povaříme. Okurky narovnáme do sklenic, proložíme na kolečka nakrájenou mrkví, cibulkou a větvičkou kopru. Zalijeme nálevem, uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 80°C.

A už teď se můžete těšit na jejich typické křupnutí!

Rady a tipy na zavařování, nakládání a použití octa v moderní kuchyni najdete na www.bzeneckyocet.cz.

 

Fotogalerie

Diskuse k článku

.

Tatarák z lososa, ze svíčkové z tuňáka i z lilku: Jak ho dokonale ochutit

  Zima je ideální dobou na tatarák ze syrového masa nebo ryby, protože máte větší jistotu, že je maso v pořádku. Ať už jste milovníky klasického hovězího s topinkami potřenými česnekem nebo si potrpíte na jemnější chuť ryby,

Omáčky, které milujeme: Koprovka, rajská, svíčková nebo znojemská!

České omáčky jsou bezkonkurenční a mohou nám je závidět kdekoli na světě. Které jsou ty nejznámější, které se hodí právě v tomto zimním období? 

Přesolili jste polévku nebo to přehnali s pepřem? Takhle ji zachráníte!

Nikdo není dokonalý a i sebelepší kuchařka může někdy udělat chybu. Ty zkušenější ovšem vědí, jak se dá zachránit i zdánlivě zkažený pokrm. Ostatně naše babičky to věděly moc dobře, vyhodit jídlo si nemohly dovolit. Zkuste to

Štědrovečerní menu podle babiček: Recepty na klasiku, která nestárne!

Nechcete na Štědrý den jíst lososa ani kuřecí řízky, protože ctíte tradice? Pak se podívejte na recepty na štědrovečerní klasiku našich babiček a připravte si dokonalé tradiční menu. Jsou přece Vánoce!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Počasí

Česko sevře drsný mráz, ohrozí mnoho lidí:…

Do Česka se ženou silné mrazy. O víkendu by měly teploty klesat až k minus 17 stupňům a mrazivé počasí…

celý článek »

České celebrity

Temné tajemství Karla Gotta: Vlastní mámě…

Dlouhá léta žil Karel Gott (78) jako svobodný mládenec, což jeho rodiče, hlavně maminku, velmi znepokojovalo.…

celý článek »

První liga

Jágr nebyl týden na ledě, nastoupí? Nepotvrdíme…

O návratu hvězdného útočníka Jaromíra Jágra do sestavy hokejistů prvoligového Kladna po sobotním…

celý článek »

České celebrity

Skvělé zprávy: Režiséra Menzela pustili…

Jiřímu Menzelovi udělili v pátek na berlínském filmovém festivalu dlouho očekávanou cenu Kamera Berlinale.…

celý článek »