Báječné vánoční perníčky: Začněte teď, ať se správně rozleží! | Recepty.Blesk.cz

Báječné vánoční perníčky: Začněte teď, ať se správně rozleží!

  • Foto: shutterstock.com
    21listopadu   2015  /  06:00

    Žádné jiné cukroví necharakterizuje Vánoce tak jako perníčky. Upečte je v dostatečném předstihu, aby se rozležely a byly krásně měkké. Vůně koření vám dokonale provoní byt a jen tak ji nevyženete. A když už jste u toho koření, rovnou si dejte trochu stranou na svařák, ať máte sváteční náladu dokonalou.

  • Perníkový adventní kalendář

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

     

    Na těsto:

    * 1120 g hladké mouky
    * 600 g moučkového cukru
    * 100 g másla
    * 2 lžíce kakaa
    * 6 lžic medu
    * 6 vajec
    * 2 lžíce jedlé sody
    * 2 lžíce perníkového koření
    * 2 lžíce rumu

     

    Na polevu:

    * 300 g moučkového cukru
    * 2 bílky
    * 2 lžičky citronové šťávy

     

    Postup:

    Mouku smíchejte s moučkovým cukrem, kakaem, jedlou sodou a perníkovým kořením a přidejte pokrájené máslo. Přimíchejte med, přilijte vejce a dochuťte rumem. Z perníkového těsta vytvarujte bochánek, zabalte ho do fólie a uložte nejlépe na 2 dny do chladničky. Pořiďte si tvrdý papír ve velikosti, kterou si zvolíte pro adventní kalendář. Vyznačte na něm 23 okének, do kterých může potomek nakreslit nebo nalepit obrázky, případně tam napište přáníčka. Přiložte přes celou plochu průsvitný papír, obkreslete obrysy okének a vystřihněte je.

     

    Na pomoučeném vále vyválejte z těsta 5 mm silný plát, vykrojte z něho obrys kalendáře a opatrně ho přeneste na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou. Plát můžete také vyválet přímo na plechu. Troubu předehřejte na 175 °C a perník pečte zhruba 20 minut. Na ještě teplý plát perníku přiložte vystříhaný průsvitný papír a vykrojte podle něj okénka. Papír s kresbičkami položte na podložku a umístěte na něj studený perník. Polevu vymíchejte z bílků, moučkového cukru a citronové šťávy. Naplňte cukrářský sáček a ozdobte vychladlé okeničky, které vznikly po vykrojení z okének. Přiklopte je k okénkům.

     

    Doba přípravy: asi 90 minut
    Doba pečení: 15 minu

  • Vánoční panáčci

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 30 kusů):

    * 250 g medu
    * 250 g hnědého cukru
    * 150 g másla
    * 100 g mletých mandlí
    * 400 g hladké mouky
    * 1 lžičku skořice
    * po 1/2 lžičce tlučeného hřebíčku, mletého muškátového květu, mletého nového koření, kardamomu
    * 2 lžičky strouhané citronové kůry
    * 2 lžíce kakaa
    * 1 vejce
    * 1 lžičku jedlé sody
    * 150 g moučkového cukru

     

    Postup:

    Med s máslem a cukrem zahřívejte za stálého míchání v hrnci, dokud se cukr nerozpustí. Smíchejte mandle, mouku, koření, citronovou kůru, kakao, medovou směs, sodu a vejce. Vypracujte hladké těsto. Podle potřeby přidejte mouku. Z těsta vytvarujte bochánek, zabalte ho do fólie a nejlépe přes noc nebo alespoň 4 hodiny nechte v chladničce. Troubu předehřejte na 175 °C. Na pomoučeném vále udělejte placku a vypichujte pomocí šablony nebo tvořítka panáčky. Plech vyložte pečicím papírem, přemístěte na něj kousky a nechte péct asi 18 minut. Perníčky nechte vychladnout na mřížce. Moučkový cukr smíchejte s trochou horké vody a vymíchejte hustou polevu. Naplňte sáček, ustřihněte růžek a ozdobte postavičky.

     

    Doba přípravy: 30 minut
    Doba pečení: 18 minut

  • Perníkové hvězdičky

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 50 kusů):

    * 400 g hladké mouky

    * 200 g másla

    * 4 lžíce medu

    * 170 g třtinového cukru

    * 1 lžičku jedlé sody

    * 1 lžičku skořice

    * špetku kardamomu

    * 1/2 lžičky mletého hřebíčku

    * špetku mletého badyánu

    Na zdobení:

    * 150 g fondánu

    * 50 g cukru na karamel

     

    Postup:

    Máslo utřete s cukrem do pěny a postupně zapracujte ostatní suroviny. Vytvořte hladké těsto, zabalte ho do fólie a nechte hodinku v chladu. Pak z něj vyválejte plát a dejte ho na plech vyložený pečicím papírem. Perník pečte asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Cukr nechte rozpustit v rendlíku a umíchejte světlý karamel. Mezitím nechte fondán trochu povolit v mikrovlnce, ale opravdu jen krátce. Přidejte k němu karamel a vše dobře promíchejte. Vzniklou hmotou potřete těsto a nechte ztuhnout. Pak pomocí vykrajovátka tvořte hvězdičky.

  • Perníkové kostky s marcipánem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 plech):

    * 350 g hladké mouky

    * 150 ml mléka

    * 1/2 balíčku kypřicího prášku do perníku

    * 150 g moučkového cukru

    * 80 g másla

    * 2 lžíce perníkového koření

    * 1 lžíci kakaa

    * 5 lžic medu

    * 2 vejce

    Na dohotovení:

    * 100 g marcipánu

    * džem podle chuti

    * 200 g tmavé čokolády

    * 50 g másla

    * 50 g bílé čokolády

     

    Postup:

    Máslo utřete s cukrem do pěny a postupně do směsi vmíchejte ostatní suroviny. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a perník pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Mezitím vyválejte z marcipánu plát velikosti plechu. Vychladlý perník potřete vrstvou džemu, na ni položte marcipán. Moučník nakrájejte na malé kostky. Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni a smíchejte ji s máslem. Jednotlivé perníkové kostky přelijte čokoládovou polevou, nechte ji ztuhnout a nakonec dozdobte bílou čokoládou nebo jinak podle vlastní fantazie.

  • Zdobené perníčky

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 40 kusů):

    * 300 g hladké mouky

    * 150 g moučkového cukru

    * 70 g medu

    * 80 g másla

    * 1 vejce

    * 1 žloutek

    * 1 lžíci kakaa

    * 2 lžičky perníkového koření

    * 1 lžičku jedlé sody

    Na polevu:

    * 130 g moučkového cukru

    * 1 bílek

     

    Postup:

    Máslo utřete s cukrem, medem, vejcem a žloutkem do pěny. Přidejte koření, jedlou sodu a nakonec vmíchejte do směsi mouku. Vypracujte polotuhé těsto, které nechte uležet v chladu do druhého dne. Pak z těsta vyválejte plát a vykrajujte z něj různé tvary. Perníčky pečte v troubě předehřáté na 200 °C. Hned po upečení je potřete rozšlehaným vejcem. Po vychladnutí zdobte perníčky bílkovou polevou, kterou připravíte smícháním moučkového cukru a bílku.

  • Perníčky s kandovaným ovocem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 30 kusů):

    * 250 g hladké mouky

    * 200 g moučkového cukru

    * 1/2 lžičky mletého hřebíčku

    * 1/2 lžičky skořice

    * 1/2 lžičky pepře

    * 1 lžičku jedlé sody

    * 1/2 lžičky mletého zázvoru

    * 150 g kandovaného ovoce

    * 5 vajec

    * 2 lžíce medu

    * 1 vejce na potření

    * bílou čokoládu na zdobení

     

    Postup:

    Utřete máslo s cukrem do pěny. Přidejte rozšlehaná vejce, koření, med a postupně zapracujte hladkou mouku smíchanou se sodou. Nakonec do těsta vmíchejte nasekané kandované ovoce. Těsto nechte zabalené ve fólii uležet do druhého dne. Pak z něj vyválejte plát a vykrajujte obdélníčky. Poskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte je 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí je zdobte bílou čokoládou nebo polevou z bílku a moučkového cukru.

  • Čokoládové perníčky

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 120 kousků):

    * 1 kg hladké mouky

    * 350 g moučkového cukru

    * 3 lžíce perníkového koření

    * 3 lžíce kakaa

    * 22 g jedlé sody

    * 130 g másla

    * 300 g medu

    * 8 vajec

    * 250 g kvalitní 70% čokolády

    Postup:

    Nejprve smíchejte suché ingredience, pak přidejte rozehřáté máslo, med a vajíčka. Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a přimíchejte do těsta. Nenechte se zmást tím, že těsto je při zadělávání hodně měkké – když ho zabalíte do igelitu a dáte do lednice odpočinout na dva dny, bude krásně vláčné a půjde dobře válet. Po vytáhnutí z trouby potřete ještě horké perníčky vejcem smíchaným s kakaem a ozdobte je rozpuštěnou čokoládou nebo polevou z bílků.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz