- Domácími croissanty okouzlíte nejednu návštěvu!Foto: Michal Protivanský18. listopadu 2015 / 06:00
Kavárna, kterou se line vůně čerstvé kávy a křupavých croissantů. Nemusíte se hned kvůli tomu vydat na cesty, můžete si tuto atmosféru připravit i doma. A teď, s nadcházejícím adventem tak přichystat fantastické občerstvení pro návštěvy. Určitě ocení rozmanitost chutí, když se jim na talířku objeví francouzské pečivo namísto českých perníčků a lineckého cukroví.
Jak na croissanty
Foto: Michal Protivanský Těsto se připravuje ze dvou částí, máslové a kynutého těsta.
Máslová část:
- 250 g másla
Kynuté těsto:
- 500 g hladké mouky
- 50 g cukr krupice
- špetka soli
- 20 g droždí
- 5 žloutků
- 250 g másla
Postup:
Mléko s cukrem, droždím a žloutky dobře rozmícháme. Přidáme mouku se solí a vypracujeme těsto. Dáme na třicet minut do lednice. Poté těsto upravíme do obdélníku 2x většího, než je máslová kostka. Do středu položíme máslovou kostku a zabalíme ji kynutým těstem.
Vyválíme do plátu 30 až 40 cm a složíme na třetiny. Necháme 20 minut v lednici odpočinout. Znovu vyválíme do plátu 30 až 40 cm a složíme na třetiny. Necháme opět 20 minut v lednici odpočinout. Opět vyválíme a nyní složíme na třetiny. Poté necháme přes noc v lednici nakynout. Z těsta odkrojíme polovinu a tu vyválíme na plát silný 5 mm, aby byl 15 až 20 cm široký. Krájíme na trojúhelníky, plníme čokoládou nebo sýrem, pomažeme žloutkem a necháme minimálně hodinu nakynout. Poté pokapeme medem nebo javorovým sirupem a upečeme v troubě při 180 °C cca 10 až 12 minut.
Michal Nikodem z kuchařského studia Ola Kala ukazuje, jak správně připravit těsto na croissanty. • Marie ŠilhováVideo se připravuje ...Višňová náplň
Foto: Michal Protivanský Croissanty nemusíme připravovat pouze máslové nebo s marmeládou. Vyzkoušejte i netradiční náplně!
Budete potřebovat:
- 200 g višní (mražených)
- 2 lžičky škrobu
- 1 lžička perníkového koření
- 100 g tuhého tvarohu
- cukr a rum dle chuti
Postup:
Mražené višně smícháme se škrobem a v rendlíku pozvolna zahřejeme, až se rozpustí a tekutina zahustí. Necháme vychladit. Přimícháme tvaroh, koření a dochutíme cukrem a rumem.
Slané náplně
Foto: Michal Protivanský Jestli přímo neholdujeme sladkému, do croissantů můžeme dát třeba sýr. Skvělé je smíchat plátek pravého ementálu s hruškou a vlašskými ořechy. Na těsto položíme sýr, na něj hrušku, oříšky a zamotáme. Samozřejmě fantazii se meze nekladou a můžeme do pečiva zamíchat cokoliv si budeme přát!
Nemusíte se bát
Foto: Michal Protivanský Mnoho lidí má z pečení croissantů strach kvůli jeho poměrně složitému technologickému postupu. Cukrářka Hana Konečná z restaurace Coda v hotelu Aria vám poradí, na co si dát pozor. Nemusíte se tak bát toho, že se vám nepovede třeba tvar. Alespoň bude vaše pečivo originálnější!
Cukrářka Hana Konečná z hotelu Aria říká, že na tvaru nezáleží. • Marie ŠilhováVideo se připravuje ...

