Pravé guláše: Uvařte si je podle receptů babičky z maďarského Kapuváru | Recepty.Blesk.cz

Pravé guláše: Uvařte si je podle receptů babičky z maďarského Kapuváru

  • Foto: shutterstock.com
    31října   2015  /  06:00

    Chcete si dát něco opravdu pikantního? Vyzkoušejte šťavnaté guláše z maďarské kuchyně, které pro vás připravila paní Margita z maďarského městečka Kapuvár. Jejím prvním jídlem, které uvařila, byl právě guláš. Sice jen bramborový, ale povedl se jí na první pokus. Od té doby jich připravila mnohem, mnohem víc, nejen pro své děti , ale také pro vnoučata. Uvařte si je také!

  • Guláš na pivě

    Guláš na pivě

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    * 1 kg hovězího zadního

    * 1 cibuli

    * 3 stroužky česneku

    * 1 lžíci rajského protlaku

    * 2 lžičky worcestrové omáčky

    * 1 lžíci třtinového cukru

    * 500 ml hovězího vývaru

    * 400 ml černého piva

    * 300 g žampionů

    * sůl, pepř, 1 bobkový list

    * 2 lžíce hladké mouky

    * hrst nasekané petrželky

    * 3 lžíce oleje

     

    Postup:

    V hrnci rozpalte olej a opečte na něm na kostičky nakrájené maso. Pak ho vyjměte a ve výpeku opečte cibuli, česnek a houby. Přidejte protlak, worcestrovou omáčku a vše promíchejte. Do hrnce vraťte maso, přidejte cukr, bobkový list, vývar i pivo a hrnec přiklopte. Guláš nechte asi hodinku probublávat, pak ho odklopte a na mírném ohni vařte další půlhodinu. Zahustěte ho trochou mouky rozmíchané ve vodě a krátce ještě vařte. Nakonec osolte, opepřete a přidejte nasekanou petrželku.

  • Bramborový guláš

    Bramborový guláš

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 lžíce oleje

    * 1 velkou cibuli

    * 2 stroužky česneku

    * 2 lžíce sladké mleté papriky

    * 1 lžičku pálivé mleté papriky

    * 1/2 lžičky kmínu

    * 500 g brambor

    * 200 g pikantní klobásy

    * 1 lžíci hladké mouky

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    Cibuli nasekejte najemno, brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Na oleji opečte cibuli, přisypejte papriky, kmín, prolisované stroužky česneku a vše krátce orestujte. Zalijte asi litrem vody, přihoďte brambory, osolte, opepřete a vařte téměř do změknutí. Guláš zahustěte trochou mouky rozmíchané ve vodě, přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a krátce provařte. Na závěr ho nechte už jen 5 minut probublávat. Podle chuti osolte, opepřete a dochuťte majoránkou.

  • Segedínský guláš

    Segedínský guláš

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    * 800 g vepřové plece

    * 1 bobkový list

    * 3 cibule

    * 2 stroužky česneku

    * 1 feferonku

    * špetku kmínu

    * 1 lžíci hladké mleté papriky

    * 100 ml mléka

    * sůl, pepř

    * 1 až 2 lžíce hladké mouky

    * 100 g slaniny

    * 50 g sádla

    * špetku sušeného tymiánu

    * 1 kelímek zakysané smetany

    * 500 g kysaného zelí

     

    Postup:

    Na sádle opečte na kostičky nakrájenou slaninu. Přidejte nasekanou cibuli a orestujte ji. Do hrnce vložte na kostičky nakrájené maso, prolisované stroužky česneku, mletou papriku, nasekanou feferonku, bobkový list, vše promíchejte a duste pod pokličkou. Později podle potřeby podlijte vodou. V polovině vaření přidejte pokrájené zelí, trochu sušeného tymiánu a guláš dál duste. V hrnečku rozmíchejte smetanu s mlékem a hladkou moukou. Směs nalijte do guláše a vše promíchejte. Osolte, opepřete a podle chuti ještě můžete dochutit trochou octa. Podávejte s knedlíkem.

  • Kotlíkový guláš


    Budete potřebovat (pro 6 až 8 osob):

    * 800 g hovězí kližky

    * 600 g vepřové plece

    * 2 lžíce sádla

    * 120 g špeku

    * 1 lžíci sladké mleté papriky

    * 2 červené papriky

    * 2 plechovky nakládaných rajčat

    * 500 g brambor

    * 1 feferonku

    * 1 svazek petrželky

    * 2 pikantní klobásy

    * 1 krajíc tvrdého chleba

    * sůl, pepř, majoránku, kmín

     

    Postup:

    V kotlíku nechte rozpustit sádlo, přidejte nakrájený špek, krátce opečte a vhoďte nasekanou cibuli. Opečte ji dorůžova a zaprašte paprikou. Přidejte nejdřív na kostičky nakrájené hovězí maso a nechte ho zatáhnout. Osolte, opepřete, přidejte kmín, můžete i nové koření. Kotlík do poloviny dolijte vodou a po půlhodině přihoďte nakrájené vepřové maso, které ještě předtím opečte na sádle. Vařte asi 40 minut, pak přihoďte nakrájené brambory, loupaná rajčata, papriky a feferonku. Podle potřeby ještě dolijte vodou a vařte dalších 20 minut. Nakonec do guláše dejte nakrájenou klobásu a zahustěte ho chlebem. Podle chuti ještě osolte, opepřete a posypejte nasekanou petrželkou. Podávejte s pečivem.

  • Tokáň

    Tokáň

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 400 g hovězího zadního

    * 4 lžíce bílého vína

    * 2 cibule

    * 1 lžičku sladké mleté papriky

    * 2 rajčata

    * 2 žluté papriky

    * 2 lžíce sádla

    * sůl

     

    Postup:

    Maso nakrájejte nejdříve na plátky a pak na nudličky. Cibuli nasekejte a opečte ji na sádle. Přidejte papriku (pokud máte raději pikantní guláše, přidejte ještě 1/2 lžičky pálivé papriky) a maso. Promíchejte, krátce orestujte a přidejte rajčatový protlak. Směs podlijte vínem a duste ji pod pokličkou doměkka. V průběhu vaření podlévejte guláš podle potřeby vodou nebo vývarem. Nakonec přidejte papriku nakrájenou na nudličky, pokrájená rajčata a chvíli ještě duste. Podle chuti osolte a podávejte s tarhoňou nebo s noky.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Nejlepší houbové recepty: Kulajda, omáčka, sekaná nebo guláš!

V létě bylo sucho, takže houby moc nerostly. Ovšem teď růst začaly a najdete jich v lese opravdu dost. Hříbky, lišky, bedly nebo podborováky. Pokud patříte k milovníkům této lesní plodiny, nenechte si ujít příležitost a rychle

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Richard Genzer má novou lásku? Vášnivá líbačka…

Nejenže má teď nový kšeft v podobě účasti ve StarDance, ale kromě toho se zřejmě Richardu Genzerovi…

celý článek »

Příběhy

Vězení srazilo klan Rezešových na kolena.…

Eva Varholíková Rezešová (41) si v maďarské věznici odseděla trest za zabití čtyř lidí při autonehodě…

celý článek »

Svět

Pavučina pohltila pobřeží v dovolenkovém…

Nejen v Česku dochází kvůli zvyšující se teplotě ovzduší k úkazům, na které nejsme zvyklí. V Řecku…

celý článek »

Komentáře Františky

Módní téma týdne: Sólo pro ulici

Fashion Weeky milovníky módy přitahují. Mladé zejména. Představují scénu pro vlastní exhibici, která…

celý článek »