- Foto: shutterstock.com31. října 2015 / 06:00
Chcete si dát něco opravdu pikantního? Vyzkoušejte šťavnaté guláše z maďarské kuchyně, které pro vás připravila paní Margita z maďarského městečka Kapuvár. Jejím prvním jídlem, které uvařila, byl právě guláš. Sice jen bramborový, ale povedl se jí na první pokus. Od té doby jich připravila mnohem, mnohem víc, nejen pro své děti , ale také pro vnoučata. Uvařte si je také!
Guláš na pivě
Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):
* 1 kg hovězího zadního
* 1 cibuli
* 3 stroužky česneku
* 1 lžíci rajského protlaku
* 2 lžičky worcestrové omáčky
* 1 lžíci třtinového cukru
* 500 ml hovězího vývaru
* 400 ml černého piva
* 300 g žampionů
* sůl, pepř, 1 bobkový list
* 2 lžíce hladké mouky
* hrst nasekané petrželky
* 3 lžíce oleje
Postup:
V hrnci rozpalte olej a opečte na něm na kostičky nakrájené maso. Pak ho vyjměte a ve výpeku opečte cibuli, česnek a houby. Přidejte protlak, worcestrovou omáčku a vše promíchejte. Do hrnce vraťte maso, přidejte cukr, bobkový list, vývar i pivo a hrnec přiklopte. Guláš nechte asi hodinku probublávat, pak ho odklopte a na mírném ohni vařte další půlhodinu. Zahustěte ho trochou mouky rozmíchané ve vodě a krátce ještě vařte. Nakonec osolte, opepřete a přidejte nasekanou petrželku.
Bramborový guláš
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 2 lžíce oleje
* 1 velkou cibuli
* 2 stroužky česneku
* 2 lžíce sladké mleté papriky
* 1 lžičku pálivé mleté papriky
* 1/2 lžičky kmínu
* 500 g brambor
* 200 g pikantní klobásy
* 1 lžíci hladké mouky
* sůl, pepř
Postup:
Cibuli nasekejte najemno, brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Na oleji opečte cibuli, přisypejte papriky, kmín, prolisované stroužky česneku a vše krátce orestujte. Zalijte asi litrem vody, přihoďte brambory, osolte, opepřete a vařte téměř do změknutí. Guláš zahustěte trochou mouky rozmíchané ve vodě, přidejte na kolečka nakrájenou klobásu a krátce provařte. Na závěr ho nechte už jen 5 minut probublávat. Podle chuti osolte, opepřete a dochuťte majoránkou.
Segedínský guláš
Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):
* 800 g vepřové plece
* 1 bobkový list
* 3 cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 feferonku
* špetku kmínu
* 1 lžíci hladké mleté papriky
* 100 ml mléka
* sůl, pepř
* 1 až 2 lžíce hladké mouky
* 100 g slaniny
* 50 g sádla
* špetku sušeného tymiánu
* 1 kelímek zakysané smetany
* 500 g kysaného zelí
Postup:
Na sádle opečte na kostičky nakrájenou slaninu. Přidejte nasekanou cibuli a orestujte ji. Do hrnce vložte na kostičky nakrájené maso, prolisované stroužky česneku, mletou papriku, nasekanou feferonku, bobkový list, vše promíchejte a duste pod pokličkou. Později podle potřeby podlijte vodou. V polovině vaření přidejte pokrájené zelí, trochu sušeného tymiánu a guláš dál duste. V hrnečku rozmíchejte smetanu s mlékem a hladkou moukou. Směs nalijte do guláše a vše promíchejte. Osolte, opepřete a podle chuti ještě můžete dochutit trochou octa. Podávejte s knedlíkem.
Kotlíkový guláš
Budete potřebovat (pro 6 až 8 osob):
* 800 g hovězí kližky
* 600 g vepřové plece
* 2 lžíce sádla
* 120 g špeku
* 1 lžíci sladké mleté papriky
* 2 červené papriky
* 2 plechovky nakládaných rajčat
* 500 g brambor
* 1 feferonku
* 1 svazek petrželky
* 2 pikantní klobásy
* 1 krajíc tvrdého chleba
* sůl, pepř, majoránku, kmín
Postup:
V kotlíku nechte rozpustit sádlo, přidejte nakrájený špek, krátce opečte a vhoďte nasekanou cibuli. Opečte ji dorůžova a zaprašte paprikou. Přidejte nejdřív na kostičky nakrájené hovězí maso a nechte ho zatáhnout. Osolte, opepřete, přidejte kmín, můžete i nové koření. Kotlík do poloviny dolijte vodou a po půlhodině přihoďte nakrájené vepřové maso, které ještě předtím opečte na sádle. Vařte asi 40 minut, pak přihoďte nakrájené brambory, loupaná rajčata, papriky a feferonku. Podle potřeby ještě dolijte vodou a vařte dalších 20 minut. Nakonec do guláše dejte nakrájenou klobásu a zahustěte ho chlebem. Podle chuti ještě osolte, opepřete a posypejte nasekanou petrželkou. Podávejte s pečivem.
Tokáň
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 400 g hovězího zadního
* 4 lžíce bílého vína
* 2 cibule
* 1 lžičku sladké mleté papriky
* 2 rajčata
* 2 žluté papriky
* 2 lžíce sádla
* sůl
Postup:
Maso nakrájejte nejdříve na plátky a pak na nudličky. Cibuli nasekejte a opečte ji na sádle. Přidejte papriku (pokud máte raději pikantní guláše, přidejte ještě 1/2 lžičky pálivé papriky) a maso. Promíchejte, krátce orestujte a přidejte rajčatový protlak. Směs podlijte vínem a duste ji pod pokličkou doměkka. V průběhu vaření podlévejte guláš podle potřeby vodou nebo vývarem. Nakonec přidejte papriku nakrájenou na nudličky, pokrájená rajčata a chvíli ještě duste. Podle chuti osolte a podávejte s tarhoňou nebo s noky.