- Foto: shutterstock.com13. listopadu 2015 / 06:00
Ještě předtím, než se budeme těšit ze sněhové nadílky, je tu svátek všech gurmánů a jedlíků! Svatomartinské hody! Pečená husa, domácí lokše, zelí s červeným vínem a lehká chuť mladého vína. Sbíhají se vám sliny, ale nevíte, jak si vybrat tu pravou husu a jak si s ní poradit? S námi to zvládnete raz dva.
Vybírejte podle váhy
Foto: shutterstock.com Maximální hmotnost, kterou by měla vaše husa mít, je zhruba 4,5 až 5 kilogramů. Husa, která má vyšší hmotnost, bývá zpravidla tužší a mastnější, takže si na ní tolik nepochutnáte. Na druhou stranu je husa jedním z nejtučnějších pokrmů ve svém druhu. Ve 100 g prsou se skrývá 7 g tuku na 22 g bílkovin. Je tedy naprosto ideální na škvaření sádla.
Domácí je lepší než mrazená
Foto: Náš grunt Dalším z pravidel výběru dobré husy je vyhýbat se huse mrazené. Pokud máte možnost, určitě dejte přednost domácímu masu, a ještě lépe přímo od dodavatele. Dejte si také pozor na to, aby husa neměla podlitiny. Pozorně se podívejte, jestli má v pořádku kůži a není potrhaná. A myslete na to, že nejlepší husu najdete u nás u lokálních farmářů, řezníků nebo v síti farmářských prodejen.
Masitá prsa jsou základ
Foto: Náš grunt To, že je husa opravdu kvalitní a byla dobře chovaná a živená, poznáte nejlépe podle masitých prsou. Na první pohled si ale také všimněte dalších znaků zdravé husičky, kterými jsou krásné jasné oči nebo bledá tlustá kůže, která nemá skvrny ani trhliny a je bez zbytku peří. A pamatujte, že mladé husy mají sice obzvláště jemné maso, ale bohužel jen minimum toho prsního.
Jak na ni?
Foto: Náš grunt „Husu den předem nasolíme, nakmínujeme a necháme odpočívat. Počítejte s tím, že 5kilovou husu (pro 4 až 6 osob) budete péct minimálně 5 hodin, já preferuji pomalé pečení až 15 hodin. Výhodou je, že z husy zužitkujete na svatomartinské menu vlastně vše. Můžete si připravit tradiční husu na jablkách, husí vývar nebo kaldoun, husí játra s ovocným želé nebo pyré, nesmíme zapomenout ani na paštiku s husími játry a ze zbylé pečeně připravte skvělou pomazánku,“ radí Milan Hořejš, dlouholetý šéfkuchař pražské restaurace V zátiší.
Svatomartinská husa
Foto: Náš grunt Budete potřebovat:
* 4- až 5kg husa
* 6 červených jablek
* sůl
* kmín
Postup:
Očištěnou a omytou husu si připravíme nejlépe den předem – dáme do pekáče, důkladně nasolíme, okmínujeme z obou stran a necháme přes noc v lednici. Před samotným pečením rozkrojíme dvě jablka a vložíme je do husy, díky nim zůstane husa hezky šťavnatá. Zbytek jablek rozkrojíme na čtvrtky a položíme je kolem husy.
Podlijeme vodou, případně i svatomartinským vínem, dáme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180 stupňů, a pečeme 20 minut. Následně troubu stáhneme na 140 stupňů a za občasného podlévání výpekem pečeme přibližně další 4 hodiny (na první dvě můžeme přikrýt alobalem).
Červené zelí s brusinkami
Foto: Náš grunt Budete potřebovat:
* červené zelí
* 3 až 4 červené cibule
* brusinky
* vinný ocet
* sůl a pepř
* med, popř. cukr
Postup:
Zatímco se nám peče husa, připravíme si zelí. Červenou cibuli rozkrojíme na polovinu a následně nakrájíme na nudličky. Červené zelí nakrouháme a vložíme do hrnce, přidáme brusinky, vinný ocet, sůl, pepř, červenou cibuli, přiklopíme a na mírném plameni dusíme doměkka přibližně 35 minut. Dosladit zelí lze buď cukrem, nebo můžeme zkusit přidat dvě lžíce medu.
Tradiční lokše
Foto: Náš grunt Budete potřebovat:
* 1 kg brambor
* 300 g polohrubé mouky
* sůl
* sádlo
Postup:
Brambory uvařené den předem nastrouháme, přidáme trochu soli a postupně zapracujeme polohrubou mouku – jen tolik, aby se vytvořilo kompaktní těsto, jinak budou lokše suché. Na pomoučeném vále ho rozdělíme na dílky, ze kterých následně uválíme bochánky. Ty rozválíme na placky a nasucho opečeme z obou stran na pánvi. Následně potřeme vypečeným sádlem z husy.
Jak si vybrat svatomartinskou husu? Dejte si pozor na její původ a váhu
Jak vybrat nejlepší svatomartinskou husu na pekáč? Jak má být velká, podle čeho poznáte, že vyrůstala v dobrém chovu, a co si pohlídat? Podívejte se…celý článek