Jak vybrat husu na pekáč a jak ji upéct dokřupava s lokšemi a se zelím | Recepty.Blesk.cz

Jak vybrat husu na pekáč a jak ji upéct dokřupava s lokšemi a se zelím

  • Foto: shutterstock.com
    13listopadu   2015  /  06:00

    Ještě předtím, než se budeme těšit ze sněhové nadílky, je tu svátek všech gurmánů a jedlíků! Svatomartinské hody! Pečená husa, domácí lokše, zelí s červeným vínem a lehká chuť mladého vína. Sbíhají se vám sliny, ale nevíte, jak si vybrat tu pravou husu a jak si s ní poradit? S námi to zvládnete raz dva.

  • Vybírejte podle váhy


    Maximální hmotnost, kterou by měla vaše husa mít, je zhruba 4,5 až 5 kilogramů. Husa, která má vyšší hmotnost, bývá zpravidla tužší a mastnější, takže si na ní tolik nepochutnáte. Na druhou stranu je husa jedním z nejtučnějších pokrmů ve svém druhu. Ve 100 g prsou se skrývá 7 g tuku na 22 g bílkovin. Je tedy naprosto ideální na škvaření sádla.

  • Domácí je lepší než mrazená


    Dalším z pravidel výběru dobré husy je vyhýbat se huse mrazené. Pokud máte možnost, určitě dejte přednost domácímu masu, a ještě lépe přímo od dodavatele. Dejte si také pozor na to, aby husa neměla podlitiny. Pozorně se podívejte, jestli má v pořádku kůži a není potrhaná. A myslete na to, že nejlepší husu najdete u nás u lokálních farmářů, řezníků nebo v síti farmářských prodejen.

  • Masitá prsa jsou základ


    To, že je husa opravdu kvalitní a byla dobře chovaná a živená, poznáte nejlépe podle masitých prsou. Na první pohled si ale také všimněte dalších znaků zdravé husičky, kterými jsou krásné jasné oči nebo bledá tlustá kůže, která nemá skvrny ani trhliny a je bez zbytku peří. A pamatujte, že mladé husy mají sice obzvláště jemné maso, ale bohužel jen minimum toho prsního.

  • Jak na ni?


    „Husu den předem nasolíme, nakmínujeme a necháme odpočívat. Počítejte s tím, že 5kilovou husu (pro 4 až 6 osob) budete péct minimálně 5 hodin, já preferuji pomalé pečení až 15 hodin. Výhodou je, že z husy zužitkujete na svatomartinské menu vlastně vše. Můžete si připravit tradiční husu na jablkách, husí vývar nebo kaldoun, husí játra s ovocným želé nebo pyré, nesmíme zapomenout ani na paštiku s husími játry a ze zbylé pečeně připravte skvělou pomazánku,“ radí Milan Hořejš, dlouholetý šéfkuchař pražské restaurace V zátiší.

  • Svatomartinská husa


    Budete potřebovat:

    * 4- až 5kg husa

    * 6 červených jablek

    * sůl

    * kmín

    Postup:

    Očištěnou a omytou husu si připravíme nejlépe den předem – dáme do pekáče, důkladně nasolíme, okmínujeme z obou stran a necháme přes noc v lednici. Před samotným pečením rozkrojíme dvě jablka a vložíme je do husy, díky nim zůstane husa hezky šťavnatá. Zbytek jablek rozkrojíme na čtvrtky a položíme je kolem husy.

     

    Podlijeme vodou, případně i svatomartinským vínem, dáme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180 stupňů, a pečeme 20 minut. Následně troubu stáhneme na 140 stupňů a za občasného podlévání výpekem pečeme přibližně další 4 hodiny (na první dvě můžeme přikrýt alobalem).

  • Červené zelí s brusinkami


    Budete potřebovat:

    * červené zelí

    * 3 až 4 červené cibule

    * brusinky

    * vinný ocet

    * sůl a pepř

    * med, popř. cukr

     

    Postup:

    Zatímco se nám peče husa, připravíme si zelí. Červenou cibuli rozkrojíme na polovinu a následně nakrájíme na nudličky. Červené zelí nakrouháme a vložíme do hrnce, přidáme brusinky, vinný ocet, sůl, pepř, červenou cibuli, přiklopíme a na mírném plameni dusíme doměkka přibližně 35 minut. Dosladit zelí lze buď cukrem, nebo můžeme zkusit přidat dvě lžíce medu.

  • Tradiční lokše


    Budete potřebovat:

    * 1 kg brambor

    * 300 g polohrubé mouky

    * sůl

    * sádlo

     

    Postup:

    Brambory uvařené den předem nastrouháme, přidáme trochu soli a postupně zapracujeme polohrubou mouku – jen tolik, aby se vytvořilo kompaktní těsto, jinak budou lokše suché. Na pomoučeném vále ho rozdělíme na dílky, ze kterých následně uválíme bochánky. Ty rozválíme na placky a nasucho opečeme z obou stran na pánvi. Následně potřeme vypečeným sádlem z husy.

     

    Jak si vybrat svatomartinskou husu? Dejte si pozor na její původ a váhu

    Jak si vybrat svatomartinskou husu? Dejte si pozor na její původ a váhu

    Jak vybrat nejlepší svatomartinskou husu na pekáč? Jak má být velká, podle čeho poznáte, že vyrůstala v dobrém chovu, a co si pohlídat? Podívejte se…celý článek

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

Italská apokalypsa: Nejméně 35 mrtvých po…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

První liga

Jágr: Kdybych teď skončil, jsem v pohodě.…

Necítí se zcela fit a v plné síle, přesto stále pokračuje. V přípravě na novou sezonu žene Jaromíra…

celý článek »