Pozor na uskladnění! Tyto potraviny se vám snadno zkazí i v lednici | Recepty.Blesk.cz

Pozor na uskladnění! Tyto potraviny se vám snadno zkazí i v lednici

Víte, jaké potraviny se vám v lednici kazí nejrychleji?
Víte, jaké potraviny se vám v lednici kazí nejrychleji?
Foto: Shutterstock
19.05.2015 / 06:00

Vyskládat nákup z tašky do lednice zvládne i malé dítě, na tom přeci nic není. Jenomže proč se vám potom tak často stává, že šunka, nebo sýr, který jste koupili teprvě před dvěma dny už příliš nevoní a na zelenině se začíná tvořit plíseň? Na vině je špatné uskladnění potravin. Jenom ho vyskládat do lednice totiž zdaleka nestačí.

 

Kuřecí maso

 

Při výběru chlazeného kuřecího masa byste si měli dát pozor na jakékoliv náznaky toho, že by nemuselo být čerstvé. Vyhněte se masu, které má našedlou barvu a na jehož povrchu jsou patrné tmavé nebo nažloutlé skvrny. Stejně tak nikdy nekupujte maso, které je povlečeno oslizlou vrstvou nebo plave v zakalené tekutině. Maso, které si přinesete domů, by mělo být krásně světle růžové a bez jakékoliv známky zápachu.

 

Chlazené maso je určeno pro rychlou konzumaci, a nemělo by se skladovat v lednici déle než dva dny. Pečlivě hlídejte datum spotřeby na obalu. Pokud víte, že maso do té doby nesníte, zamrazte ho. Mírně jeho výdrž můžete prodloužit naložením do marinády, ani takto by ale nemělo být skladováno déle než pár dní.

 

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo…celý článek

Hamburgery, klobásky a uzeniny

 

Pozor! Polotovary ze syrového masa, jako jsou například v Česku tolik populární vinná klobása, čerstvé hamburgery a další, nemají příliš dlouhou trvanlivost. Měli byste je tepelně upravit a sníst nejpozději do tří dnů. Po pěti dnech už mohou být "slizké". Na vině budou rychle se rozmnožující bakterie. O něco lépe jsou na tom uzeniny, které by měly vydržet i týden.

 

Babské rady: Jak dlouho vydrží maso čerstvé a jak předcházet popraskání sekané

Babské rady: Jak dlouho vydrží maso čerstvé a jak předcházet popraskání sekané

Tipy a triky pro všechny kuchaře i kuchařky. Nejste si jistá, jak dlouho můžete doma skladovat čerstvé maso, nebo nevíte, jak připravit správně hamburger?…celý článek

Vejce

 

Při jejich skladování buďte obezřetní. Ukládejte je odděleně od ostatních potravin, v uzavíratelné a omývatelné nádobě. Skladování ve dvířkách lednice není zrovna nejlepším řešením. I když tam výrobci umísťují tvarované podložky určené právě pro vejce, jsou dveře pro uskladnění nevhodné, protože jsou nejteplejším místem lednice, a to z důvodu častého otevírání.

 

Vejce je nezbytné uchovávat v chladu ideálně při teplotě 5 až 8 °C. Minimální trvanlivost je 28 dní při skladování ve vhodných teplotních podmínkách. Ideální je je ale spotřebovat do 2 až 3 týdnů. Vejce nikdy před uložením do lednice neomývejte nebo neotírejte, protože se tím poruší ochranná vrstva vejce a zvýší se náchylnost vůči průniku mikroorganismů do vejce.

 

Babské rady: Jak napravit přesolenou polévku?

Babské rady: Jak napravit přesolenou polévku?

Tipy a triky pro všechny kuchařky i kuchaře. Pokud hledáte radu jak na nepoddajné linecké těsto, jak mandle v cukuletu zbavit slupek nebo…celý článek

Zbytky jídel

 

Také máte lednici plnou zbytků od oběda či večeře? Pamatujte si, že vám v ní vydrží až týden, i když po delší době se mohou začít jednotlivé složky jídla oddělovat. Chuť a kvalita jídla ale klesá s každým dnem. Ideální je proto dojíst je nejdéle do dvou až čtyř dnů. Jídlo vždy a za každých okolností vkládejte do lednice vychlazené a pečlivě uzavřené. A ujistěte se, že máte teplotu nastavenou maximálně na 5 °C.

 

Ovoce a zelenina

 

Ovoce a zelenina se správně skladují ve spodní části lednice ve speciálních zásuvkách. Bývá zde tepleji – jsou oddělené od prostředí v ledničce a neproudí do nich tolik studeného vzduchu. Ovoce i zeleninu skladujte neomyté a bez přenosných obalů (mikrotenových sáčků, fóliových obalů apod.). A pamatujte si, že banány nesnášejí nízkou teplotu, proto do chladničky nepatří.

Největší chyby, které děláme při krájení zeleniny

Největší chyby, které děláme při krájení zeleniny

Zelenina je zdravá, dietní a v sezóně plná vitaminů. Je tak dobré si ji dopřát každý den a ke každému jídlu. Jenomže i když by vás…celý článek

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz