Jak vybrat husu na pekáč a jak ji upéct dokřupava s lokšemi a se zelím | Recepty.Blesk.cz

Jak vybrat husu na pekáč a jak ji upéct dokřupava s lokšemi a se zelím

  • Foto: shutterstock.com
    13listopadu   2015  /  06:00

    Ještě předtím, než se budeme těšit ze sněhové nadílky, je tu svátek všech gurmánů a jedlíků! Svatomartinské hody! Pečená husa, domácí lokše, zelí s červeným vínem a lehká chuť mladého vína. Sbíhají se vám sliny, ale nevíte, jak si vybrat tu pravou husu a jak si s ní poradit? S námi to zvládnete raz dva.

  • Vybírejte podle váhy

    Foto: shutterstock.com Maximální hmotnost, kterou by měla vaše husa mít, je zhruba 4,5 až 5 kilogramů. Husa, která má vyšší hmotnost, bývá zpravidla tužší a mastnější, takže si na ní tolik nepochutnáte. Na druhou stranu je husa jedním z nejtučnějších pokrmů ve svém druhu. Ve 100 g prsou se skrývá 7 g tuku na 22 g bílkovin. Je tedy naprosto ideální na škvaření sádla.

  • Domácí je lepší než mrazená

    Foto: Náš grunt Dalším z pravidel výběru dobré husy je vyhýbat se huse mrazené. Pokud máte možnost, určitě dejte přednost domácímu masu, a ještě lépe přímo od dodavatele. Dejte si také pozor na to, aby husa neměla podlitiny. Pozorně se podívejte, jestli má v pořádku kůži a není potrhaná. A myslete na to, že nejlepší husu najdete u nás u lokálních farmářů, řezníků nebo v síti farmářských prodejen.

  • Masitá prsa jsou základ

    Foto: Náš grunt To, že je husa opravdu kvalitní a byla dobře chovaná a živená, poznáte nejlépe podle masitých prsou. Na první pohled si ale také všimněte dalších znaků zdravé husičky, kterými jsou krásné jasné oči nebo bledá tlustá kůže, která nemá skvrny ani trhliny a je bez zbytku peří. A pamatujte, že mladé husy mají sice obzvláště jemné maso, ale bohužel jen minimum toho prsního.

  • Jak na ni?

    Foto: Náš grunt „Husu den předem nasolíme, nakmínujeme a necháme odpočívat. Počítejte s tím, že 5kilovou husu (pro 4 až 6 osob) budete péct minimálně 5 hodin, já preferuji pomalé pečení až 15 hodin. Výhodou je, že z husy zužitkujete na svatomartinské menu vlastně vše. Můžete si připravit tradiční husu na jablkách, husí vývar nebo kaldoun, husí játra s ovocným želé nebo pyré, nesmíme zapomenout ani na paštiku s husími játry a ze zbylé pečeně připravte skvělou pomazánku,“ radí Milan Hořejš, dlouholetý šéfkuchař pražské restaurace V zátiší.

  • Svatomartinská husa

    Foto: Náš grunt Budete potřebovat:

    * 4- až 5kg husa

    * 6 červených jablek

    * sůl

    * kmín

    Postup:

    Očištěnou a omytou husu si připravíme nejlépe den předem – dáme do pekáče, důkladně nasolíme, okmínujeme z obou stran a necháme přes noc v lednici. Před samotným pečením rozkrojíme dvě jablka a vložíme je do husy, díky nim zůstane husa hezky šťavnatá. Zbytek jablek rozkrojíme na čtvrtky a položíme je kolem husy.

     

    Podlijeme vodou, případně i svatomartinským vínem, dáme do trouby, kterou jsme předehřáli na 180 stupňů, a pečeme 20 minut. Následně troubu stáhneme na 140 stupňů a za občasného podlévání výpekem pečeme přibližně další 4 hodiny (na první dvě můžeme přikrýt alobalem).

  • Červené zelí s brusinkami

    Foto: Náš grunt Budete potřebovat:

    * červené zelí

    * 3 až 4 červené cibule

    * brusinky

    * vinný ocet

    * sůl a pepř

    * med, popř. cukr

     

    Postup:

    Zatímco se nám peče husa, připravíme si zelí. Červenou cibuli rozkrojíme na polovinu a následně nakrájíme na nudličky. Červené zelí nakrouháme a vložíme do hrnce, přidáme brusinky, vinný ocet, sůl, pepř, červenou cibuli, přiklopíme a na mírném plameni dusíme doměkka přibližně 35 minut. Dosladit zelí lze buď cukrem, nebo můžeme zkusit přidat dvě lžíce medu.

  • Tradiční lokše

    Foto: Náš grunt Budete potřebovat:

    * 1 kg brambor

    * 300 g polohrubé mouky

    * sůl

    * sádlo

     

    Postup:

    Brambory uvařené den předem nastrouháme, přidáme trochu soli a postupně zapracujeme polohrubou mouku – jen tolik, aby se vytvořilo kompaktní těsto, jinak budou lokše suché. Na pomoučeném vále ho rozdělíme na dílky, ze kterých následně uválíme bochánky. Ty rozválíme na placky a nasucho opečeme z obou stran na pánvi. Následně potřeme vypečeným sádlem z husy.

     

    Jak si vybrat svatomartinskou husu? Dejte si pozor na její původ a váhu

    Jak si vybrat svatomartinskou husu? Dejte si pozor na její původ a váhu

    Jak vybrat nejlepší svatomartinskou husu na pekáč? Jak má být velká, podle čeho poznáte, že vyrůstala v dobrém chovu, a co si pohlídat? Podívejte se…celý článek

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz