- Dbejte na to, aby hotové kvašáky byly stále ponořené v nálevu, jinak změknou a nebudou k jídlu.Foto: profimedia.cz31. července 2016 / 06:00
Vrátili jste se z dovolené nebo jste prostě jen pár dnů zapomněli sbírat nakládačky a teď nevíte, co se všemi těmi přerostlými nažloutlými plody dělat? Rozhodně je nevyhazujte! Naložte je do solného nálevu. Kvašáky, někdy také nazývané močáky, patří k oblíbeným letním pochoutkám. Navíc jsou nejen chutné, ale také zdravé. Že nevíte, jak na to? My vám poradíme.
Co budete potřebovat
Ingredience:
* větší nakládačky
* sůl
* voda
Podle chuti pak:
kopr, česnek, křen, mrkev, petržel, celer, čili papričky, hořčičné semínko, celý pepř, kuličky nové koření, koriandr, křenové listy, višňové listy, bobkový list, listy černého rybízu, listy a kuličky vinné révy
Uvařte lák
Do hrnce nalijte vodu, přidejte sůl a případně koření podle chuti. Vše svařte a nechte mírně vychladnout. Aby se nenarušil kvasný proces, je dobré použít sůl kamennou, ne tu mořskou, bez přidaného jodu nebo floru. Ze stejného důvodu místo chlorované vody z kohoutku použijte raději vodu koupenou. A zapamatujte si, že i když v některých receptech můžete najít ocet, ten do pravých kvašených okurek nepatří, zabraňuje totiž kvašení.
Okurky naskládejte do nádoby
Do velké sklenice naskládejte okurky, které můžete proložit koprem, stroužky česneku, kusy křenu, kolečky mrkve, petržele, kousky celeru, čili papričkami nebo třeba kuličkami vinné révy. Na dno také můžete pro chuť naskládat pár křenových, višňových nebo vinných listů. Záleží jen na vás, zda okurky propícháte vidličkou nebo ne. Ty nepropíchané vás pak při konzumaci "ohodí", někdo to tak ale má rád.
Pověstné bzenecké nakládané okurky
Ocet sehrává v kuchyni důležitou úlohu, ale nesmíte podcenit jeho správný výběr. Na trhu je jich totiž několik druhů, těmi hlavními jsou ovocné a lihové…celý článek
Zalijte a nechte kvasit
Horkým, ne však vařícícím lákem pak okurky zalijte. Je třeba, aby byly úplně ponořené, jinak by na vzduchu začaly hnít. I proto je před nalitím láku dobré rozprostřít navrch vrstvu z křenových, višňových nebo vinných listů a vše ještě něčím zatížit. Nádobu pak buď navolno přikryjte víčkem, nebo čistým plátýnkem tak, aby z ní mohly unikat vznikající plyny. Nechte pět až devět dnů v teple kvasit. Hotové kvašáky přemístěte do temna a chladna, abyste proces kvašení zastavili.
Pusťte se i do zavařování. Nejlepší recepty na nakládané okurky naleznete ZDE.