- Foto: shutterstock.com13. května 2016 / 06:00
Nastal čas čerstvé zeleniny a voňavých bylinek. Pokud máte rádi jídlo plné barev, nebojte se pustit si do kuchyně i méně oblíbenou zeleninu. I z červené řepy nebo kapusty totiž dokážete vykouzlit pochoutky, po kterých se na stole jen zapráší. A nezapomeňte na bylinky!
Bylinková omeleta
Budete potřebovat (na 1 porci):
* 3 vejce
* 1 lžíci mléka
* 1 lžičku másla
* 1 žampion portobello nakrájený najemno
* 1 hrstku natrhané bazalky
* 1 hrstku pažitky
* 1 hrstku polníčku
* 1 hrstku rukoly
* mořskou sůl
* čerstvě mletý černý pepř
* špetku kurkumy
Postup:
Do sklenice rozklepněte 3 vejce, přidejte mléko, kurkumu, sůl, pepř a rozšlehejte. V pánvi na másle opečte nakrájený žampion, přidejte vaječnou směs a nechte chvíli smažit. Pak špachtlí vejce shrňte a pánev nakloňte tak, aby se omeleta přelila. Půl minutky počkejte a přidejte nasekané bylinky. Omeletu servírujte se salátkem z čerstvé zeleniny.
Kapustové karbanátky
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 300 g růžičkové kapusty
* 1 cibuli
* 200 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
* 2 vejce
* 4 stroužky česneku
* 1 lžíci plnotučné hořčice
* čerstvou majoránku
* strouhanku
* mléko
* sůl
* mletý černý pepř
* 1 lžíci másla
Na dohotovení:
* strouhanku
* 1 vejce
* sádlo
Postup:
Vařené kapustičky nakrájejte, cibuli nechte zesklovatět na másle a vše smíchejte s mletým masem, 2 vejci, prolisovaným česnekem, hořčicí a nasekanou majoránkou. Dochuťte solí a pepřem, podle potřeby přidejte strouhanku nebo mléko. Ze směsi tvořte karbanátky, potřete je rozšlehaným vejcem a obalte ve strouhance. Smažte je na sádle a podávejte ještě teplé s bramborovou kaší.
Italské rizoto s pestem
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 3 hrnky teplého vývaru (kuřecí, zeleninový)
* olivový olej
* 150 ml bílého vína
* 1 lžičku másla
* 1 cibuli
* 1,5 hrnku rýže na rizoto
* sůl
* mletý černý pepř
Na dohotovení:
* 1 lžíci másla
* 30 g strouhaného parmazánu
* bazalkové pesto (recept najdete ZDE)
Postup:
Nejprve ohřejte vývar. Do jiného hrnce dejte olivový olej s máslem, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a smažte ji, dokud nezesklovatí. Přidejte rýži a zvyšte teplotu na plotně. Rýži asi minutku za stálého míchání smažte, dokud není průsvitná. Přilijte víno a stále míchejte. Jakmile rýže nasákne veškeré víno, přidejte naběračku vývaru a špetku soli. Ztlumte příkon na minimum, rýže se nesmí vařit moc prudce.
Postupně po naběračkách přidávejte vývar a míchejte, aby rýže pustila škrob. Vždycky než přidáte další dávku, nechte tu předchozí vsáknout do rýže. Trvá to asi 15 až 20 minut, dokud není rýže uvařená. Pokud vám dojde vývar, můžete přilít vroucí vodu. Rýži dochucenou solí a pepřem stáhněte z plotny. Přidejte máslo a parmazán a vše zamíchejte. Na dvě minutky přikryjte hrnec poklicí a nechte rizoto dojít, aby získalo hladkou a tekutou konzistenci. Podávejte ihned po dokončení spolu s pestem.
Polévka z červené řepy
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 1 menší cibuli
* 1 mrkev
* 4 velké řepy
* 300 ml zeleninového vývaru
* 1/2 citronu
* olivový olej + máslo
* sůl
* 1 lžičku třtinového cukru
* mletý černý pepř
Na dohotovení:
* máslové krutony
* řeřichu
Postup:
Očistěte a na kostičky nakrájejte cibuli, mrkev i řepu a vše přidejte do hrnce s rozehřátým olejem a máslem. Osmahněte, přilijte vývar a vařte přibližně 15 minut. Tyčovým mixérem rozmixujte a dochuťte citronovou šťávou, solí, cukrem a pepřem. Podávejte s máslovými krutony a řeřichou.
Batátový krém s koriandrem
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 1 menší cibuli
* 2 větší batáty
* 1 mrkev
* 500 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
* 1 plechovku kokosového mléka
* 1 svazek koriandru
* čerstvé chilli papričky
* olivový olej + kousek másla
* sůl
* mletý černý pepř
Postup:
Zeleninu nakrájejte na kostičky. Jako první vložte do hrnce, do kterého jste dali ohřát olej s máslem, cibuli a nechte ji zesklovatět. Poté přidejte batáty s mrkví a přilijte vývar. Vařte do změknutí asi 15 minut. Hrnec stáhněte z plotny, brambory ochuťte solí a pepřem a přilijte kokosové mléko. Pomocí tyčového mixéru vše rozmixujte na krém, který rozlijte do misek na polévku, posypte bohatě sekaným koriandrem a ozdobte natenko nakrájenou chilli papričkou podle chuti.
Jemná koprová omáčka
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 2 lžíce másla
* čerstvě mletý černý pepř
* 1 cibuli nakrájenou najemno
* 2 lžíce krupice
* 500 ml mléka
* 150 ml vývaru
* sůl
* 1 lžíci krupicového cukru
* 1/2 citronu
* 3 svazky kopru
K podávání:
* 4 vejce vařené natvrdo
* hrubou sůl
Na dohotovení:
* olivový olej
* snítky kopru
Postup:
Troubu si předehřejte na 200 °C. Brambory ve slupce omyjte, propíchejte je vidličkou, zakápněte olivovým olejem a každou zvlášť zabalte do alobalu. Naskládejte je do pekáčku a v troubě pečte asi 35 až 45 minut.
Mezitím v kastrole rozpusťte máslo a nechte na něm zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidejte krupici a míchejte 1 až 2 minutky, až se jíška rozvoní. Zalijte ji mlékem a vývarem, rozšlehejte metličkou a vařte 20 minut. Zároveň dejte vařit na 7 minut vejce. Vychladlá je oloupejte a odložte stranou.
Omáčku ochuťte solí, pepřem, cukrem a šťávou z citronu a přelijte do mixéru. Přidejte otrhaný kopr a omáčku pořádně rozmixujte. Nalijte ji zpátky do hrnce a nechte už jen prohřát. Brambory vytáhněte z trouby, rozbalte je z alobalu a přes utěrku do nich velmi mírně bouchněte pěstí, aby se malinko otevřely. Osolte je hrubou nebo vločkovou solí. Zelenou koprovku podávejte s bramborami, vejcem a snítkami kopru.
VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ RECEPTY:
CELEROVÁ POLÉVKA
ZELENINOVÁ POLÉVKA
DALŠÍ POLÉVKOVÉ RECEPTY