Co říká slavný český uzenář a řezník Jan Sváček na to, že uzeniny jsou stejně škodlivé jako cigarety? Prozradil nám nejen jak se pozná kvalitní šunka, ale také svůj oblíbený recept na tatarák.
Světová zdravotnická organizace tvrdí, že uzeniny jsou stejně nebezpečné jako cigarety. Není to nesmysl?
Pravdu asi mají. Záleží ovšem na tom, jak kvalitní uzeniny konzumujeme. Z jakého masa se vyrábějí a jak jsou zpracované. Důležité je i z jakého chovu zvířata jsou. Pokud lidé nakupují z masových chovů, může to být opravdu problém, ale pokud se kráva nebo prase volně pase a maso je citlivě zpracované, tak nevěřím tomu, že je to škodlivé.
Jak lze poznat kvalitní maso a uzeniny?
To je právě ten problém. Většina výrobců jede na cenu a výrobky jsou podle toho upravené a vy to těžko poznáte. Ani když je salám dražší, tak nemusí být v pořádku. V zahraničí je zárukou kvality, když nakoupíte u malých farmářů. V Čechách to úplně pravda není. Na chuti to už vůbec nepoznáte. Já ano, ale člověk, který je vlastně zvyklý na spoustu chemie, která ve výrobcích je, tak nemá šanci. Jediné řešení je mít svého řezníka, kterému budete věřit.
Párky se zkaramelizovanou cibulí

Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento recept zní, u nás se stal absolutním vítězem!celý článek
Jak má vypadat kvalitní šunka?
Mělo by na ní být na první pohled vidět, že se jedná o svalovinu. Musí mít viditelnou strukturu a nesmí to být gumová hmota. Měli byste tak poznat, že kýta je kýta, že pečeně je pečeně, a to nejen na pohled, ale i podle chuti. Ze šunky také nesmí téct voda a měla by mít přirozenou barvu.
Jaký je váš oblíbený recept na tatarák?
Nejlepší, který jsem kdy jedl, je vlastně docela jednoduchý. Těžké je to jen v tom, že musí být z opravdu hodně dobrého hovězího masa. V Toskánsku mají hovězí plemeno, kterému se říká Firentina. Maso z tohoto plemene stačí namlít nebo nastrouhat, přidat olivový olej, mořskou sůl a pepř. To je naprosto skvostné jídlo. Ale základ je právě v tom mase.
Nejlepší recept! Pravý vídeňský řízek, jak se připravoval za Františka Josefa I.

Pořádný kus masa, dozlatova osmažený v trojobalu a zabírající většinu talíře. Naše české řízky mají proti tomu vídeňskému ještě co dohánět, zkrátka…celý článek