- Foto: MLD Publishing/Jamie Oliver Enterprises Limited10. října 2015 / 06:00Pohoda znamená pro různé lidi spoustu nejrůznějších věcí. Pro slavného britského kuchaře bez čepice Jamieho Olivera je pohoda zcela samozřejmě spojená s jídlem, a tak není divu, že právě dnes vychází v českém překladu jeho nejnovější kuchařka plná báječných receptů a nádherných fotografií – Pohoda v kuchyni. Podívejte se na pár báječných receptů, při kterých se vám budou sbíhat sliny! 
- Super řízek- Budete potřebovat (pro 4 osoby):  - * 2 velká vejce - * 150 g strouhanky z čerstvého pečiva - * 4 telecí nebo vepřové řízky po 110 g - * 1 šalotka nebo malá cibule - * 1 velká kyselá okurka - * 4 snítky hladkolisté petržele - * 1 lžíce malých kaparů - * 4 filátka kvalitních ančoviček - * slunečnicový olej - * 4 malé hrudky másla - * džem z černého rybízu nebo ostružin - Bramborový salát: - * 800 g nových brambor - * 3 lžíce zakysané smetany - * 1 lžička anglické hořčice - * 15 g čerstvé pažitky - Jablkový salát: - * 2 citrony - * extra panenský olivový olej - * 2 pevná jablka - * 2 hrsti řeřichy potočnice - Postup:- Na bramborový salát vařte brambory ve vroucí osolené vodě asi 12 až 15 minut nebo dokud nebudou měkké. Sceďte je, nechte vyjít páru a trochu vychladnout. Nahrubo je nakrájejte a dejte do mísy se zakysanou smetanou a hořčicí, pak přidejte nadrobno nakrájenou pažitku (jemné vršky stébel si nechte stranou). Do mísy vymačkejte šťávu z půlky citronu, salát promíchejte, ochutnejte a osolte a opepřete tak, aby byl dokonalý. - Mouku vsypte na velký talíř, vejce prošlehejte ve velké ploché misce a strouhanku nasypte na tác. Po jednom řízky naklepejte paličkou nebo mezi dvěma fóliemi pomocí těžké pánvičky, až je rozklepete na výšku 1/2 cm. Každý řízek obalte v mouce, vajíčku a strouhance, kterou na něj dobře přitiskněte. Obalené řízky dejte do ledničky. - Na posypání oloupejte šalotku nebo cibulku a nadrobno ji nakrájejte spolu s okurkou a petrželkou (včetně stonků), kaparami a ančovičkami a vše dobře promíchejte.   - Řízky po jednom osmažte ve velké nepřilnavé pánvi na středně vysokém plameni a na dostatečném množství slunečnicového oleje, aby jím byla pánev pokrytá. Až bude řízek z jedné strany dozlatova osmažený, obraťte ho a přidejte kousek másla. Pánví zlehka potřeste, trochu ji nakloňte a olej s máslem přelijte přes řízek, čímž získá božskou chuť a bude krásně zlatý. Až bude zlatý z obou stran a propečený, zlehka ho osušte kuchyňským papírem a podejte vašemu prvním šťastnému hostu spolu s bramborovým a jablkovým salátem, pěkným bobkem džemu posypaným nakrájenými chuťovkami a s dílkem citronu. Pánev vytřete dosucha a na další řízky použijte vždy čerstvý olej a máslo. 
- Neskutečný burger- Budete potřebovat (pro 4 osoby):  - * olivový olej - * 1 velkou červenou cibuli - * 1 střik bílého vinného octa - * 2 velké kyselé okurky - * 4 sezamové hamburgerové žemle - * 4 až 8 plátků anglické slaniny - * 4 lžičky americké hořčice - * omáčku Tabasco Chipotle - * 4 tenké plátky sýra Red Leicester - * 4 lžičky kečupu - Omáčka do burgerů: - * 1/4 ledového salátu - * 2 vrchovaté lžíce majonézy - * 1 vrchovatá lžíce kečupu - * 1 lžička omáčky Tabasco Chipotle - * 1 lžička vorčestru - * 1 lžička brandy nebo bourbonu (není nutné) - Postup:- Aby byl váš burger ten nejlepší z nejlepších, poproste řezníka, aby vám umlel 800 g hovězího z krku. Je to kus, který má opravdu výborný poměr tuku a chutného masa. Maso rozdělte na čtyři díly, vlhkýma rukama vytvarujte do kuliček a pak zploštěte na placku asi 12 cm v průměru a o 2 cm větší, než jsou žemle. Položte je na olejem potřený talíř a dejte do ledničky. Pak nakrájejte cibule na tenké plátky a v misce je promíchejte se zbylými přísadami na omáčku a podle chuti osolte a opepřete. - Já nejraději připravuji jenom dva burgery najednou, aby byly opravdu dokonalé, takže si připravte dvě pánve – jednu velkou nepřilnavou na burgery a postavenou na vysoký plamen druhou na středním plameni na slaninu. Do burgerů vklepejte trochu oleje, osolte je a opepřete. Do první pánve vložte dva burgery a přitlačte plochou naběračkou, pak dejte polovinu slaniny do druhé pánve.   - Abyste burger sestavili, potřete spodní žemli čtvrtinou omáčky, položte na ni burger se slaninou a sýrem, čtvrtinu cibule a okurek. Horní půlku žemle potřete kečupem a pak opatrně přitiskněte na burger. Jak odpočívá, jeho šťávy se vsáknou do žemle, takže ho hned podávejte a bude skvostný. A jestli chcete ještě lepší prasárničku, zabalte každý burger do pečicího papíru a nechte ho minutku být, minutku, během které se chutě prolnou a burger senzačně zvláční. 
- Lasagne s křupavou kachnou- Budete potřebovat (pro 8-10):  - * olivový olej - * 4 stroužky česneku - * 1 svazek čerstvé majoránky - * 800 g čerstvého nebo mraženého špenátu - * 1 celý muškátový oříšek na strouhání - * 1 cibuli - * 2 mrkve - * 2 řapíky celeru - * 200 ml Chianti Classico - * 800 g konzervovaných loupaných rajčat - * 2 čerstvé bobkové listy - * 2 hřebíčky - * 1/2 dávky královského italského nudlového těsta - * 40 g parmazánu - Bešamelová omáčka: - * 100 g másla - * 100 g hladké mouky - * 1 l polotučného mléka - * 75 g čedaru - * 75 g sýra Fontina nebo Taleggio - Strouhanka: - * 200 g staršího pečiva - * 4 snítky čerstvého rozmarýnu - Postup:- Troubu předehřejte na 180 °C. V pekáči potřete celou kachnu olejem, mořskou solí a černým pepřem, pak ji pečte 2 hodiny nebo dokud nebude zlatá a křupavá. Vypečený tuk slijte do sklenice. Kachnu nechte vychladnout, pak stáhněte všechnu kůži a tuk a dejte je do robotu, maso z kostí také oberte a dejte ho do mísy. - Oloupejte a na jemné plátky nakrájejte 2 stroužky česneku a dejte je s trochou kachního sádla a lístky majoránky do velké nepřilnavé pánve na vysoký plamen. Smažte, až česnek lehce zezlátne, pak vmíchejte špenát a pořádně nastrouhejte muškátový oříšek a smažte 15 minut nebo až bude špenát podušený a neodpaří se z něj všechna tekutina. Nechte vychladnout a mezitím si připravte omáčku. - Oloupejte cibuli a mrkve, očistěte celer a všechno nakrájejte nahrubo. Zeleninu dejte do velkého kastrolu s trochou kachního sádla (zbytek uchovejte v ledničce, je skvělé na pečené brambory) na střední plamen a prolisujte k ní zbylý česnek. Smažte za pravidelného promíchávání asi 20 minut, až začne zelenina karamelizovat. Vlijte Chianti, plamen zvyšte a víno odvařte. Přidejte na vlákna rozdělené kachní maso a rajčata a spolu se 400 ml vody (vypláchněte jí plechovku od rajčat), bobkovými listy a hřebíčkem. Důkladně promíchejte, zlehka vařte asi hodinu, pak osolte a opepřete, aby byla omáčka dokonalá. Mezitím si připravte těsto. - Teď si připravte bešamelovou omáčku. Máslo rozehřejte ve velkém kastrolu na středním plameni a vmíchejte k němu mouku, až vznikne kašička. Postupně zašlehávejte mléko a povařte na hustou bílou omáčku, Sejměte z plamene a vmíchejte do ní oba nastrouhané sýry, omáčku osolte a opepřete podle chuti a nastrouhejte do ní trochu muškátového oříšku. - Abyste mohli začít sestavovat lasagne, vyválejte nejdřív těsto do plátů. Dno zapékací formy (25 x 30 cm) pokryjte silnou vrstvou špenátu a zakryjte ji pláty těsta. Do omáčky vmíchejte dostatek nastrouhaného parmazánu a těsto přelijte vrstvou omáčky, pak tenkou vrstvou špenátu, vrstvou bešamelové omáčky a přidejte další vrstvu těstovin.   - Mezitím přidejte ke kůži z kachny do robotu pečivo a lístky rozmarýnu. Rozmixujte na jemné drobty. Osmažte je ve velké nepřilnavé pánvi, až budou zlaté a křupavé, a pak je podávejte k lasagním, aby si je mohl každý posypat podle chuti. 


 
         
         
         
         
           
           
           
         
        