- Foto: MLD Publishing/Jamie Oliver Enterprises Limited10. října 2015 / 06:00
Pohoda znamená pro různé lidi spoustu nejrůznějších věcí. Pro slavného britského kuchaře bez čepice Jamieho Olivera je pohoda zcela samozřejmě spojená s jídlem, a tak není divu, že právě dnes vychází v českém překladu jeho nejnovější kuchařka plná báječných receptů a nádherných fotografií – Pohoda v kuchyni. Podívejte se na pár báječných receptů, při kterých se vám budou sbíhat sliny!
Super řízek
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 2 velká vejce
* 150 g strouhanky z čerstvého pečiva
* 4 telecí nebo vepřové řízky po 110 g
* 1 šalotka nebo malá cibule
* 1 velká kyselá okurka
* 4 snítky hladkolisté petržele
* 1 lžíce malých kaparů
* 4 filátka kvalitních ančoviček
* slunečnicový olej
* 4 malé hrudky másla
* džem z černého rybízu nebo ostružin
Bramborový salát:
* 800 g nových brambor
* 3 lžíce zakysané smetany
* 1 lžička anglické hořčice
* 15 g čerstvé pažitky
Jablkový salát:
* 2 citrony
* extra panenský olivový olej
* 2 pevná jablka
* 2 hrsti řeřichy potočnice
Postup:
Na bramborový salát vařte brambory ve vroucí osolené vodě asi 12 až 15 minut nebo dokud nebudou měkké. Sceďte je, nechte vyjít páru a trochu vychladnout. Nahrubo je nakrájejte a dejte do mísy se zakysanou smetanou a hořčicí, pak přidejte nadrobno nakrájenou pažitku (jemné vršky stébel si nechte stranou). Do mísy vymačkejte šťávu z půlky citronu, salát promíchejte, ochutnejte a osolte a opepřete tak, aby byl dokonalý.
Mouku vsypte na velký talíř, vejce prošlehejte ve velké ploché misce a strouhanku nasypte na tác. Po jednom řízky naklepejte paličkou nebo mezi dvěma fóliemi pomocí těžké pánvičky, až je rozklepete na výšku 1/2 cm. Každý řízek obalte v mouce, vajíčku a strouhance, kterou na něj dobře přitiskněte. Obalené řízky dejte do ledničky.
Na posypání oloupejte šalotku nebo cibulku a nadrobno ji nakrájejte spolu s okurkou a petrželkou (včetně stonků), kaparami a ančovičkami a vše dobře promíchejte.
Řízky po jednom osmažte ve velké nepřilnavé pánvi na středně vysokém plameni a na dostatečném množství slunečnicového oleje, aby jím byla pánev pokrytá. Až bude řízek z jedné strany dozlatova osmažený, obraťte ho a přidejte kousek másla. Pánví zlehka potřeste, trochu ji nakloňte a olej s máslem přelijte přes řízek, čímž získá božskou chuť a bude krásně zlatý. Až bude zlatý z obou stran a propečený, zlehka ho osušte kuchyňským papírem a podejte vašemu prvním šťastnému hostu spolu s bramborovým a jablkovým salátem, pěkným bobkem džemu posypaným nakrájenými chuťovkami a s dílkem citronu. Pánev vytřete dosucha a na další řízky použijte vždy čerstvý olej a máslo.
Neskutečný burger
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* olivový olej
* 1 velkou červenou cibuli
* 1 střik bílého vinného octa
* 2 velké kyselé okurky
* 4 sezamové hamburgerové žemle
* 4 až 8 plátků anglické slaniny
* 4 lžičky americké hořčice
* omáčku Tabasco Chipotle
* 4 tenké plátky sýra Red Leicester
* 4 lžičky kečupu
Omáčka do burgerů:
* 1/4 ledového salátu
* 2 vrchovaté lžíce majonézy
* 1 vrchovatá lžíce kečupu
* 1 lžička omáčky Tabasco Chipotle
* 1 lžička vorčestru
* 1 lžička brandy nebo bourbonu (není nutné)
Postup:
Aby byl váš burger ten nejlepší z nejlepších, poproste řezníka, aby vám umlel 800 g hovězího z krku. Je to kus, který má opravdu výborný poměr tuku a chutného masa. Maso rozdělte na čtyři díly, vlhkýma rukama vytvarujte do kuliček a pak zploštěte na placku asi 12 cm v průměru a o 2 cm větší, než jsou žemle. Položte je na olejem potřený talíř a dejte do ledničky. Pak nakrájejte cibule na tenké plátky a v misce je promíchejte se zbylými přísadami na omáčku a podle chuti osolte a opepřete.
Já nejraději připravuji jenom dva burgery najednou, aby byly opravdu dokonalé, takže si připravte dvě pánve – jednu velkou nepřilnavou na burgery a postavenou na vysoký plamen druhou na středním plameni na slaninu. Do burgerů vklepejte trochu oleje, osolte je a opepřete. Do první pánve vložte dva burgery a přitlačte plochou naběračkou, pak dejte polovinu slaniny do druhé pánve.
Abyste burger sestavili, potřete spodní žemli čtvrtinou omáčky, položte na ni burger se slaninou a sýrem, čtvrtinu cibule a okurek. Horní půlku žemle potřete kečupem a pak opatrně přitiskněte na burger. Jak odpočívá, jeho šťávy se vsáknou do žemle, takže ho hned podávejte a bude skvostný. A jestli chcete ještě lepší prasárničku, zabalte každý burger do pečicího papíru a nechte ho minutku být, minutku, během které se chutě prolnou a burger senzačně zvláční.
Lasagne s křupavou kachnou
Budete potřebovat (pro 8-10):
* olivový olej
* 4 stroužky česneku
* 1 svazek čerstvé majoránky
* 800 g čerstvého nebo mraženého špenátu
* 1 celý muškátový oříšek na strouhání
* 1 cibuli
* 2 mrkve
* 2 řapíky celeru
* 200 ml Chianti Classico
* 800 g konzervovaných loupaných rajčat
* 2 čerstvé bobkové listy
* 2 hřebíčky
* 1/2 dávky královského italského nudlového těsta
* 40 g parmazánu
Bešamelová omáčka:
* 100 g másla
* 100 g hladké mouky
* 1 l polotučného mléka
* 75 g čedaru
* 75 g sýra Fontina nebo Taleggio
Strouhanka:
* 200 g staršího pečiva
* 4 snítky čerstvého rozmarýnu
Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C. V pekáči potřete celou kachnu olejem, mořskou solí a černým pepřem, pak ji pečte 2 hodiny nebo dokud nebude zlatá a křupavá. Vypečený tuk slijte do sklenice. Kachnu nechte vychladnout, pak stáhněte všechnu kůži a tuk a dejte je do robotu, maso z kostí také oberte a dejte ho do mísy.
Oloupejte a na jemné plátky nakrájejte 2 stroužky česneku a dejte je s trochou kachního sádla a lístky majoránky do velké nepřilnavé pánve na vysoký plamen. Smažte, až česnek lehce zezlátne, pak vmíchejte špenát a pořádně nastrouhejte muškátový oříšek a smažte 15 minut nebo až bude špenát podušený a neodpaří se z něj všechna tekutina. Nechte vychladnout a mezitím si připravte omáčku.
Oloupejte cibuli a mrkve, očistěte celer a všechno nakrájejte nahrubo. Zeleninu dejte do velkého kastrolu s trochou kachního sádla (zbytek uchovejte v ledničce, je skvělé na pečené brambory) na střední plamen a prolisujte k ní zbylý česnek. Smažte za pravidelného promíchávání asi 20 minut, až začne zelenina karamelizovat. Vlijte Chianti, plamen zvyšte a víno odvařte. Přidejte na vlákna rozdělené kachní maso a rajčata a spolu se 400 ml vody (vypláchněte jí plechovku od rajčat), bobkovými listy a hřebíčkem. Důkladně promíchejte, zlehka vařte asi hodinu, pak osolte a opepřete, aby byla omáčka dokonalá. Mezitím si připravte těsto.
Teď si připravte bešamelovou omáčku. Máslo rozehřejte ve velkém kastrolu na středním plameni a vmíchejte k němu mouku, až vznikne kašička. Postupně zašlehávejte mléko a povařte na hustou bílou omáčku, Sejměte z plamene a vmíchejte do ní oba nastrouhané sýry, omáčku osolte a opepřete podle chuti a nastrouhejte do ní trochu muškátového oříšku.
Abyste mohli začít sestavovat lasagne, vyválejte nejdřív těsto do plátů. Dno zapékací formy (25 x 30 cm) pokryjte silnou vrstvou špenátu a zakryjte ji pláty těsta. Do omáčky vmíchejte dostatek nastrouhaného parmazánu a těsto přelijte vrstvou omáčky, pak tenkou vrstvou špenátu, vrstvou bešamelové omáčky a přidejte další vrstvu těstovin.
Mezitím přidejte ke kůži z kachny do robotu pečivo a lístky rozmarýnu. Rozmixujte na jemné drobty. Osmažte je ve velké nepřilnavé pánvi, až budou zlaté a křupavé, a pak je podávejte k lasagním, aby si je mohl každý posypat podle chuti.