Roman Paulus, šéfkuchař hotelu Radisson Blu Alcron, pod jehož vedením získala restaurace Alcron třikrát Michelinskou hvězdu, a držitel titulu Kuchař roku 2009 až 2010, patří dlouhodobě k nejlepším na české scéně. On sám preferuje italskou kuchyni a právě tou je inspirovaný jeho recept
Budete potřebovat:
* 800 g mletého vepřového masa
* olivový olej
* 1 a 1/2 cibule
* 4 stroužky česneku
* 4 lístky čerstvé bazalky
* 300 g krájených loupaných rajčat
* mořská sůl v mlýnku
* černý pepř v mlýnku
* 100 ml zeleninového vývaru
* mletou ostrou papriku
* oregano
* asi 6 lístků čerstvé šalvěje
* 1 lžíci francouzské hrubozrnné hořčice
* 400 g brambor
* 300 g cukety
* 200 g řeckého sýru feta
Šéfkuchař Roman Paulus: Marinádu nepotřebujete. Stačí maso, sůl a olivový olej

Grilování je český fenomén, a kdo negriluje, není Čech. Jenže jak to udělat, abyste steak neměla jako podrážku, co grilovat, aby to nebyla nuda, a…celý článek
Postup:
V hrnci s trochou olivového oleje zpěňte jednu najemno nakrájenou cibuli a dva česneky. Poté přidejte stonky bazalky, rajčata, osolte, opepřete a podlijte vývarem. Omáčku nechte provářet na mírném ohni asi 20 minut. Poté do ní přimíchejte najemno nakrájené lístky bazalky.
Pro přípravu masových šišek si v míse smíchejte mleté maso s paprikou, oreganem, najemno nakrájenou šalvějí a hrubozrnnou hořčicí. Poté osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek, najemno nakrájenou polovinu cibule a důkladně smíchejte. Z masové směsi poté vytvořte asi 10 cm dlouhé šišky.
Na dno zapékací mísy poskládejte dvě patra na kolečka nakrájených oloupaných a omytých syrových brambor. Na ně dokola špičkami do středu položte masové šišky. Poté omyjte cuketu a nakrájejte ji na kolečka. Ta vkládejte na výšku mezi jednotlivé šišky tak, aby ležela střídavě vedle sebe.
Na takto připravený pokrm sběračkou rovnoměrně nalejte omáčku. Nakonec pokrm posypejte na kostičky nakrájeným sýrem feta, mísu překryjte dvěma obdélníky alobalu a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Poté alobal odstraňte a dopečte dozlatova (asi 20 minut).
Pokrm nechte před podáváním asi 15 minut odležet.