Šéfkuchař Roman Paulus: Marinádu nepotřebujete. Stačí maso, sůl a olivový olej | Recepty.Blesk.cz

Šéfkuchař Roman Paulus: Marinádu nepotřebujete. Stačí maso, sůl a olivový olej

Šéfkuchař Roman Paulus vám poradí, jak na dokonalý grilovaný steak
Foto: Lidl
11.09.2015 / 06:00

Grilování je český fenomén, a kdo negriluje, není Čech. Jenže jak to udělat, abyste steak neměla jako podrážku, co grilovat, aby to nebyla nuda, a jak ogrilovat celé kuře? Na to jsme se zeptaly Romana Pauluse.


360p 240p
Jaké steaky se hodí na grilování vám prozradí šéfkuchař Roman Paulus • 

Jak udělat nejlepší domácí hamburger na grilu?

 

Základem je kvalitní maso – hovězí, libové. Lepší je trošku hrubší struktura a rozhodně bez šlach. Obecně se doporučuje, aby maso obsahovalo 20 % loje. Dobré je použít žemli na burgery, která je sladší, a opéct si ji. Pak lze burger dochutit dle libosti majonézou, kečupem nebo chilli. Místo ledového salátu je možné použít třeba rukolu.

 

Je nějaký fígl, jak nevysušit grilovaný steak?

 

Jediný fígl je, že se nesmí přepéci. Pokud je někdo začátečník a neodhadne dobu grilování, doporučuji koupit dva steaky a na jednom si to vyzkoušet. I kuchař, který produkt nezná, se s ním musí naučit nejdřív pracovat.

 

Co málokdy chystáme na grilu, ale je škoda to opomíjet?

 

V našem hotelu připravujeme všechno, takže nevím, co se připravuje málo. Ale doporučil bych grilovat víc zeleniny a ovoce, třeba ananas je skvělý. Dále se dají grilovat větší kusy masa, například celé kuře, které se však nesmí dávat nad přímý zdroj tepla. Doporučuji takzvané nepřímé grilování, které spočívá v tom, že uhlí rozsuneme do stran a grilovanou potravinu dáme na tácek, který umístíme mezi rozsunuté uhlí. Gril přikryjeme poklopem, díky čemuž teplo bude stoupat z ohniště vzhůru směrem k víku, od kterého se odrazí, a tak se vrátí zpět, což zajistí rovnoměrné pečení.

 

Existuje univerzální jednoduchá, ale geniální marináda?

 

Záleží na mase, protože ne každé se musí marinovat. Obecně je základem olej, po kterém maso zkřehne. Kvalitní steak je lepší vychutnat si bez marinády a nepřechucovat ho, aby vynikla jeho přírodní chuť. Tady postačí jen trocha olivového oleje, sůl a pepř.

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Kristelová si změnila jméno na Řepkovou,…

Na svém YouTube kanálu MysticLipstick uveřejnila Kateřina Kristelová (38) zhruba čtvrthodinové Q&A…

celý článek »

Krimi

Daniel utřásl svého synka (†4 měs.) k smrti:…

Zedník Daniel McLaren (30) si musí odpykat minimálně 22 let za vraždu svého čtyřměsíčního syna Jacka,…

celý článek »

Krimi

Gang znásilnil a umlátil studentku Hannu:…

Studentka Hannah Cornelius (†21) a její kamarád Cheslin Marsh (22) si povídali v autě, když je obstoupili…

celý článek »

VIP sport

Ester, ať nedopadneš jako slovenská hvězda:…

Co by za to dala, kdyby měla podmínky jako její česká kolegyně. Slovenská lyžařka specializující…

celý článek »