To, co si běžně představíte pod pojmem "francouzské brambory", by Francouzi asi nepoznali. Do těch tradičních totiž nepatří uzené, jak je v Čechách zvykem, ale smetana. My pro vás máme recepty oba, sami si vyberte ten, který je vašemu srdci bližší.
Na gratinované francouzské brambory budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 400 ml smetany ke šlehání (33%)
* 500 g strouhaného sýra typu ementál
* 1 vejce
* špetku muškátového oříšku
* sůl, pepř
* máslo
Postup:
Brambory oloupejte, očistěte a nakrájejte na tenké plátky. V míse je osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. V další misce si rozšlehejte vejce se smetanou, přidejte nastrouhaný sýr, poté vlijte do brambor a důkladně promíchejte, aby se brambory dokonale obalily.
Vetší zapékací misku vymažte máslem, úhledně do ní naskládejte brambory tak, aby se jednotlivé vrstvy překrývaly a zalijte zbytkem směsi. Poklaďte pár plátky másla a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C zhruba hodinu, dokud povrch nezezlátne.
Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky

Smažený sýr je klasika, kterou nepohrdne téměř nikdo. Pokud víte, jak na něj, zkuste tento, který byl oblíbený za první republiky. Třeba vás ještě…celý článek
Na "sedlácké" francouzské brambory budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 750 g brambor
* 1 velkou cibuli
* 3 vejce
* 200 ml zakysané smetany
* 150 ml mléka
* sůl, pepř
Postup:
Žebra uvařte ve vodě (cca 30 minut) a oberte. Brambory nakrájejte na tenké plátky, cibuli na měsíčky a vše spolu se smetanou a kořením dobře promíchejte.
Směs vložte do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče a dejte do trouby vyhřáté na 150 °C. Po 30 minutách přelijte vejci rozšlehanými v mléce a pečte dalších 30 minut.