- Foto: Martin Kincl, Euromedia Group5. září 2015 / 06:00
Láďa Hruška se vrací s novými, neotřelými, ale především snadnými, rychlými a levnými recepty. Čím vás překvapí tentokrát? Například variací na oblíbený monte krém, super rychlým gulášem z vepřové tlačenky nebo tatarákem z olomouckých tvarůžků. Přinášíme vám 5 receptů z jeho nové kuchařky pro samouky – Láďa Hruška se vrací.
Rohlíkové minipizzy se sýrem
* 1 den staré rohlíky
* máslo
* strouhaný sýr
* oregano nebo jiné aromatické bylinky
Postup:
Rohlíky nakrájej na kolečka. Kolečka potři máslem. Posyp strouhaným sýrem a bylinkami (oregano, bazalka, tymián). Vyskládej na plech s pečicím papírem a peč cca 12 minut v troubě rozpálené na 180 °C.
Tip: Doporučuju máslo ještě potřít rajským protlakem nebo kečupem, na to bylinky a poté zasypat sýrem. Mezi máslo a sýr bych s klidem vložil i kolečko suchého salámu.
Pivní polévka
* 1 balíček olomouckých tvarůžků
* 2 očištěné brambory
* 1 lžíci másla
* 1 cibuli
* 3 stroužky česneku
* 1 sklenku piva
* 1 sklenku vody
* 1 hrnek mléka
* bylinky (petrželka, pažitka, libeček)
* sůl, pepř
Postup:
Tvarůžky nakrájej na kostičky. Na másle osmaž dosklovita na kostičky nakrájenou cibuli (cca 4 minuty). Přidej do kastrůlku tvarůžky a nechej je úplně rozpustit. Podlij vodou a pivem a přiveď k varu.
Teď do polévky nastrouhej 1 brambor na jemném struhadle a druhý nakrájej na kostičky. Vař doměkka. Když jsou brambory měkké (cca 8 minut), přidej mléko. Těsně před vypnutím dodej prolisovaný česnek, dosol, opepři podle chuti a přidej nasekané (v nouzi sušené) bylinky.
Tip: Viděl bych dát do polévky chlebové krutony a k tomu malou sklenku piva.
Balada z alobalu
* 2 plátky vepřového masa (např. kotlety)
* 6 bramborů
* 1 pikantní klobása
* 2 velké cibule
* 1 balíček (100 g) anglické slaniny
* 2 lžíce sádla (popř. oleje)
* 2 lžičky hořčice
* kmín
* sůl, pepř
Postup:
Připrav si dvojitý alobal ve tvaru velkého čtverce cca 30 x 30 cm pro dvě porce. Oloupej brambory a nakrájej je na cca 1 cm silná kolečka. Doprostřed každého alobalu dej lžíci sádla (oleje). Na to polož 3 brambory na kolečka, osol, mírně okmínuj.
Na brambory polož plátek naklepaného, osoleného a opepřeného masa, potřeného hořčicí. Na maso polož půlku klobásy nakrájené na kolečka a zasyp stejně tak nakrájenou cibulí. Osol, opepři a vše přikryj 2 plátky slaniny. Zabal pevně do alobalu a peč v troubě rozehřáté na 200 °C cca 45 minut.
Tip: Máš-li čas, osolené a opepřené maso nalož na hodinku do zbytku červeného vína nebo piva. Už nepotírej hořčicí.
Divotvorný guláš z tlačenky
* 5 plátků vepřové tlačenky
* 1 cibuli
* 1 lžíci mleté sladké papriky
* 1 lžíci hladké mouky na zahuštění
Postup:
Na sádle osmahni cibulku dosklovita. Přidej mletou papriku a tlačenku nakrájenou na kostičky. Zhruba 5 minut nechej dusit. Přilij vodu a lžíci mouky na zahuštění a krátce povař.
Tip: Tento guláš už nemusíš kořenit, protože tlačenka bývá už sama o sobě výrazně ochucená.
Domácí monte krém
Na tmavý krém (oříškový):
* 1 balíček čokoládového pudinku v prášku
* 2 hrnky mléka
* 1 tabulku (100 g) čokolády na vaření
* 2 lžíce cukru moučky
* půl pytlíčku strouhaných lískových ořechů
* 50 g másla
Na světlý krém (smetanový):
* 3 kelímky zakysané smetany
* 3 balíčky vanilkového cukru
Postup:Do kastrolu nalej mléko a přidej pudink. Oslaď a začni zahřívat. Nalámej kousky čokolády a nechej úplně rozpustit. Vař do zhoustnutí. Ke konci přidej mleté nebo strouhané oříšky. Nechej vychladnout a pak zašlehej máslo.
Bílý krém jednoduše připrav smícháním vanilkových cukrů se zakysanou smetanou. Jako první dej do skleničky bílý krém, pak tmavý a znovu světlý. Nechej řádně vychladit v chladničce.
Tip: Pro rychlejší variantu můžeš místo čokolády a lískových oříšků vmíchat do tmavého krému menší skleničku kupovaného lískooříškového krému.