Cheesecake může mít mnoho podob. Ten nejlahodnější ovšem patří ke klasickému anglosaskému stylu. Náplň z čerstvého sýra je hladká, téměř krémová, a rozpouští se na jazyku.
„Na dobré čokoládě ani sušenkách nešetřete, rozhodují o výsledku. Čokoládu vyberte kvalitní, hořkou, s obsahem minimálně sedmdesáti procent kakaa a bez rostlinných tuků. Zážitek z čokoládové chuti umocní čokoládová poleva, takzvaná ganache,“ doporučuje Sabina Kmecová z Nebespán Café & Apartments v Kašperských Horách, která také radí, jak tuto delikatesu připravit.
Budeme potřebovat:
Na základ:
- 200 g máslových sušenek
- 60 g rozpuštěného másla
Na náplň:
- 600 g čerstvého krémového sýra
- 200 g zakysané smetany
- 3 vejce
- 1 žloutek
- 220 g moučkového cukru
- 200 g rozpuštěné a lehce zchladlé čokolády
Na polevu:
- 200 ml smetany, min. 30 %
- 180 g čokolády
Nejoblíbenější koláče na plech: Snadné, rychlé a plné skvělého ovoce

I když venku teploty zrovna létu neodpovídají, není důvod, proč si neprovonět domácnost dokonalým ovocným koláčem. Ať už se rozhodnete pro bublaninu,…celý článek
Postup:
Sušenky rozdrťte nebo rozemelte v robotu, propracujte s máslem a natlačte do dortové formy (nevymazávejte). Dejte péct na 180 stupňů (horkovzdušná trouba), dokud sušenky nemají zlatavou barvu. Poté vyndejte a snižte teplotu v troubě na 160 °C.
Smíchejte sýr, cukr, vejce, žloutky a zakysanou smetanu. Nakonec přidejte rozpuštěnou čokoládu. Náplň vlijte do formy na připravený základ ze sušenek. Do spodní části vložte hlubší plech naplněný horkou vodou. Cheesecake dejte na plech v horní polovině trouby. Pečte na 160 stupňů přibližně 45 minut. Vyndejte a nechte zchladnout ve formě, nejlépe přes noc v lednici.
V rendlíku na mírném ohni přiveďte smetanu k varu, sundejte a vmíchejte na malé kousky nalámanou čokoládu. Vyšlehejte metlou dohladka, přendejte do čisté misky a nechte zchladnout. Občas promíchejte gumovou stěrkou. Zchladlou ganache rozetřete na studený cheesecake. Až poté vyndejte z formy a nakrájejte (nejlépe horkým nožem). Ozdobte podle vlastní fantazie.
Tajný tip Sabiny Kmecové z Nebespán Café & Apartments v Kašperských Horách:
„Pokud pečete častěji, pořiďte si zahnutý cukrářský roztírací nůž, v délce cca 15 cm. Seženete ho zcela určitě ve specializovaných e-shopech pro cukráře. Stojí okolo 150 Kč a nádherně se s ním roztírají všechny různé polevy, ale také šlehačkové náplně, krémy apod. Vaše dorty budou jako od profesionálů!“