Zbavte se zbytečností: Co opravdu nepotřebujete mít v kuchyni, a do čeho naopak investovat | Recepty.Blesk.cz

Zbavte se zbytečností: Co opravdu nepotřebujete mít v kuchyni, a do čeho naopak investovat

Co si koupit do kuchyně a na co se vykašlat?
Co si koupit do kuchyně a na co se vykašlat?
Foto: profimedia.cz
25.04.2015 / 06:00

Vzpomínám si, jak jsem pomáhala babičce při pečení. Měla jen pár mís, žádný robot, metač ani hnětač. Zkrátka čistá ruční práce. Dnes mám pocit, že bych potřebovala v domácích potřebách průvodce. Vůbec netuším, na co některé věci jsou, a už vůbec nevím, proč je mít doma.

NEPOTŘEBUJETE:

Oddělovač bílků od žloutků

Foto: tescoma

Myslím, že vzít vejce, ťuknout s ním a přelít bílek do jedné nádoby a žloutek do druhé zabere několik vteřin. Oproti oddělovači, který musím vylovit ze skříňky a po použití umýt. Zkrátka, když tuhle věc oželíte, vaši domácnost to nijak nepoznamená.

Kráječ melounů

Foto: archiv

Další zbytečný krám, který jen zabírá místo. Ovšem pokud nepotřebujete přesně stejné díly melounu, abyste je spravedlivě rozdělili. Pokud jste si tedy dosud vystačili s velkým nožem, můžete v klidu spát, je prostě nepřekonatelný.

Obal na banán

Foto: archiv

Učitelka mého syna před celodenními výlety vždy varovala rodiče slovy: „Hlavně žádné jogurty a banány!“ Volně položený banán v batohu nebo zapomenutý na sedadle dokáže nadělat pořádnou paseku, ale nemusíte si kvůli tomu pořizovat další kus plastu. Vystačíte s obyčejnou plastovou krabičkou.

Loupátko na česnek

Foto: tescoma

V manuálu se uvádí, že stačí česnek trochu poválet a je bez slupky. Pokud se vám to podaří, gratuluji! Výrobci ale nějak nepočítali s čerstvým česnekem, který – ať děláte co děláte – musíte stejně oloupat ručně.

Obaly na nakrojené suroviny

Foto: archiv

Nádobka na nakrojenou cibuli, papriku nebo citron? To už mám pocit, že si ze mě někdo utahuje. Dosud jste si vystačili s fólií? Věřte, že tomu může být tak i nadále. A tomu citronu, paprice i cibuli je to fuk, to mi věřte.

POTŘEBUJETE:

Tyčák

Foto: archiv

Bez něho nedám ani ránu. Je skladný, může být po ruce a je neskutečně rychlý. Během několika minut máte díky němu krémovou polévku, skvělý dip, přesnídávku nebo ovocné pyré. Ideální je, když má ještě nástavec na šlehání nebo přídavnou nádobku. Ale nepřekonatelná je i základní verze.

Mlýnek na maso

Foto: westmark

Vydrží vám celý život. Sice není každý den v provozu, ale máte čerstvě namleto a víte, co jíte. Nemusíte být závislí na fólií zataveném balíčku, o jehož obsahu si můžete myslet své.

Litinová pánev

Foto: litinove-nadobi.cz

Na žádné jiné zkrátka pořádný steak neuděláte. Vyžaduje trochu víc péče, po každém použití se musí opravdu důkladně vydrbat, ale při správné péči patří také mezi kousky, které jsou na mnoho let.

Nůž na chleba

Foto: profiline

Když máte hlad, napižláte si ho s čímkoli, ale nůž na chleba patří určitě mezi základní vybavení kuchyně. Rozhodně na něm nešetřete. Chléb se krájí každý den, musí tedy něco vydržet.

Malé i velké nerezové mísy s kulatým dnem

Foto: archiv

U nás doma jsou neustále v oběhu a jsou nezničitelné. Na salát, na šlehání, uchovávání, zkrátka mají bohaté využití. Plastové jsou brzy poškrábané a zachycují barvy i pachy, po čase tedy vypadají dost nevzhledně.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem. My vás naučíme, jak ho připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Jak na nejlepší míchaná vajíčka? Základní pravidla, díky kterým budou dokonalá!

Myslíte si, že udělat míchaná vajíčka je hračka? Omyl. Když nevíte, jak je správně připravit, můžete z nich mít sraženou hmotu, která se nedá skoro pozřít. Poradíme vám, jak je umíchat, aby byla nadýchaná a lehká!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz