Jak správně snídat? | Recepty.Blesk.cz

Jak správně snídat?

Ideální snídaně do žačátku nového dne by se měla skládat například z cereálilí, čaj a černého pečiva.
Foto: scom
30.09.2010 / 14:16

"Dopřejte si zdravé ráno a celý den pak buďete naplněni energií". Takové věty poslední lze číst snad úplně všude. Otázkou je, jak skutečně zdravě snídat a ještě si pochutnat. Vypátrali jsme proto, jak zdravá snídaně opravdu má vypadat.

Pořádná snídaně by měla být součástí zdravého životního stylu každého z nás, ale současný rychlý styl života způsobuje, že snídat zapomínáme nebo prostě nestíháme. Pro to snídat každý den hovoří mnoho pádných argumentů, a tentokrát mají odborníci pravdu, ale přesto se zdá, že správný začátek dne spoustě lidem prostě uniká.

Snídaně: nejlepší start do nového dne

Zdravá snídaně je nejen ta, která obsahuje velké množství zdravých potravin, ale je záleží i na kombinaci, úpravě a časovém rozvržení. Obecně je známo, že jíst by se mělo pětkrát až šestkrát denně po menších dávkách, aby naše tělo dokázalo přijaté živiny postupně zpracovat a přijatou energii poté využívat v průběhu celého dne.jenže, ruku na srdce, kdo z nás to pravidelně dodržuje?

Proč snídat zapomínáme?

Místo pravidelné stravy 5-6 denně častokrát jíme pouze jednou či dvakrát denně, výběr potravin je rovněž diskutabilní – sladké, energeticky bohaté či nebo například smažené potraviny. Nepravidelná strava, nevhodný výběr potravin a nedostatečný pohyb vedou k nerovnováze v příjmu a výdeji energie. Při jednorázovém vyšším příjmu energie ji organismus nedokáže všechnu zpracovat a využít a její přebytek tedy ukládá.
Pokud je takový stravovací režim dlouhodobý, organismus nedokáže celou energii využít a má tendenci ukládat si z každého jídla energii do zásoby. Tím dochází k vytváření nežádoucích tukových zásob a posléze i nadváhy.

 

Jak tedy vypadá zdravá snídaně?

Vhodnou volbou na snídani bývají například ovocné jogurty a jiné mléčné výrobky s nízkým obsahem cukru, celozrnné pečivo namazané rostlinnými tuky, celozrnné cereálie (např. Emco apod.), corn flakes, přírodní sýry, ideální by bylo i ovoce a zelenina nebo pokud nestíháte, jsou vhodné i cereální tyčinky, např. Corny Linea, které jsou bez přidaného cukru.

Nejdůležitější složka snídaně: voda

Samozřejmostí zdravé snídaně, ale také celodenního správného stravování je dodržování dostatečného pitného režimu. Jeho základem je voda – raději neperlivá, vhodné ale mohou být i zelené, bylinné ovocné čaje nebo ředěné džusy. Doporučené denní množství je 2,5 – 3 l, v letních měsících i více.

10 rad jak vybrat a uchovat dobrý chléb!

10 rad jak vybrat a uchovat dobrý chléb!

Chléb je základní potravinou, bez které se neobejde snad žádná domácnost. Aby byl co nejdéle chutný a voňavý, poradíme vám, jak ho správně vybírat.…celý článek

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz