Jak sladit bez cukru? | Recepty.Blesk.cz

Jak sladit bez cukru?

Doprava
Kamera1
Vyvarovat se rafinovaného bílého cukru při slazení je tak jednoduché.Stačí vědět jak na to!
Foto: isifa.com
12.10.2010 / 11:24

Na tuto otázku odpověď hledá poměrně dost lidí, ať už se jedná o diabetiky, alergiky anebo prostě o ty, kteří cukrem sladit jednoduše nechtějí. Přitom je mnoho možností, jak si osladit život a přitom prostě zapomenout na bílý cukr.

Obilný slad - zázrak přírody

Jedná se o výtažek z naklíčeného obilného zrna, nejčastěji z rýže nebo ječmene. Je dobrým zdrojem vitamínu B6, který obashuje niacin a stopové prvky. Slady nepřecházejí tak rychle do krve jako běžný bílý cukr a tělo proto lépe udržuje vyrovnanou hladinu krevního cukru. Dá se používat jako sladidlo do horkých nápojů nebo i k přípravě pečiva a salátů. Seženete jej ve většině bio prodejnách po celé České republice.

Med - všelék i sladilo

O tomto produktu se napsalo již tolik. Med je nejen velice zdařilá alternativa sladění ale i lék na mnoho neduhů. Lze ho používat při léčbě nemocí, jako například nemoc srdce, žaludku, léčí střevní potíže, chřipková onemocnění (proto se doporučuje dávat do čaje), dokonce léčí tuberkulozu plic a černý kašel.Koupit se dá prakticky kdekoliv. Doporučila bych dát přednost medům z oblasti Čech před zahraničními.

Javorový sirup

přírodní sladidlo, které obsahuje jednoduché cukry, ale i velkou řadu stopových cukrů. Použít ho můžeme všude, kde používáme rafinovaný bílý cukr. Mimoto je vynikající i samostatně například na lívancích, což může potvrdit i většina obyvatel Kanady, kteří na tuto pochoutku nedají dopustit.

Sušené ovoce - zdravé mlsání

Není třeba se děsit. Neznamená to, aby se sladil čaj sušenými plody. Sušené ovoce je určené k přímé konzumaci. U nás jsou to například křížaly (sušená jablka) švestky, hrušky nebo meruňky. Rozkrájené, povařené a rozmixované se dá velice dobře použít ke slazení studených moučníků, koláčů a například i bábovek. Sežene například v prodejnách Country life.

Fermentované obiloviny - zdraví z dálného východu

Nejčastěji rýže nebo jáhly se nechají přírodně kvasit, a tím dochází k rozkládání složitých cukrů na cukry jednoduché a vzniká přirozeně sladká chuť. Podporují navíc dobré trávení.

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz