České jídlo: Víte, co je divoženka? Přírodní limonáda bez chemie! | Recepty.Blesk.cz

České jídlo: Víte, co je divoženka? Přírodní limonáda bez chemie!

Foto: facebook
12.10.2016 / 06:00

Domácí limonády z různých přírodních ingrediencí jsou velkým hitem už pár let. Anička Grosmanová miluje jídlo a v podstatě jen kvůli této vášni se dala na studium s jídlem spojené. Její diplomovou prací byla právě limonáda divoženka.  

„Před třemi lety, když jsem byla pozvaná na první piknik, jsem si řekla, že musím něco vyrábět. Moje babička, protože je už v důchodu, neměla do čeho píchnout, tak jsem jí řekla: Babi, otrháme, co roste, a uděláme z toho limonády. Začalo to bezinkovou a teď už je to všechno, co je divoké v přírodě a zrovna v sezoně.  Natrháme to a děláme z toho limonády,“ vysvětlila nám Anička.  

 • 

Anička se k vaření dostala během ročního studia v Americe. Nebavilo ji donekonečna jíst mražené pizzy a rozhodla se, že začne vařit. Šlo jí to, a když se vrátila do Čech, tak v tom pokračovala. „Když jsem se vrátila, tak jsem začala dělat projekt Sandtnerová, provařila jsem půlku jejích receptů až po telecí hlavy a raky a mezitím jsem se rozhodla to jít studovat. Skončila jsem na zemědělce na oboru kvalita potravin a teď tady inženýruju z limonád,“ uzavírá.

Anička během diplomové práce zkoumala, jak konzervovat limonády bez chemie. Přišla na to, že pomoci jí můžou přírodní silice, jako je například ta v citronové trávě, kterou konzervuje limonádu divoženka. Koupit ji můžete na trzích, v různých pražských bistrech nebo i on-line.

Diskuse k článku

.

Nejlepší domácí paštiky, rychlé a levné. Hovězí, bůčková nebo kachní!

Masové paštiky jsou oblíbené, protože jsou to rychlé a poměrně levné svačinky či večeře. A nejlepší jsou ty, které si sami doma vyrobíte, sice to není hned, ale můžete je konzervovat a schovat do zásoby. Pak už jen stačí vyndat

Chilli con carne, fazolová polévka i guláš: Vyzkoušejte recepty z fazolí

Luštěniny patří k trochu opomíjeným surovinám v naší kuchyni. Přitom kdysi byly na talíři téměř každý den. Nejen proto, že jsou výborným zdrojem bílkovin, ale i proto, že když se skvěle připraví, chutnají opravdu výtečně!

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

  Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem. My vás naučíme, jak ho připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Návod na přípravu dokonalé rýže! Už nikdy připálená nebo rozvařená

Rýže je základem mnoha pokrmů – od obyčejné přílohy k masu až po krémové rizoto. Pokud ji chcete připravit co nejdokonaleji, musíte postupovat správně. Ne každý druh se vaří stejně. Záleží také na pokrmu, který připravujete.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Herec Dulava v ohrožení života: Vážná nemoc…

Herci Jaromíru Dulavovi (57) hrozila smrt! Má totiž nemocnou srdeční stěnu, kvůli níž skončil v nemocnici…

celý článek »

Krimi

Smrt Petra (†35) v Tatrách odhalila špinavý…

Adrenalinové sporty jsou vyhledávanou aktivitou. Mohou však skončit tragicky a fatálně. Jejich poslední…

celý článek »

Ostrava

6 let se snažili o miminko, teď mají trojčátka:…

Vzali se a toužili po miminku. Jolana (31) a Dalibor (30) Klechovi ze Šilheřovic na Opavsku se o…

celý článek »

VIP sport

Kdo je tajemný přítel zlaté šampionky Ester…

Hraje v kapele jejího bratra Jonáše. To byla dosud jediná informace o příteli zlaté šampionky Ester…

celý článek »